Οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν διασφαλίσεις, οι οποίες είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές στο σύνολο τους από τη ΔΕΗ
Αμηχανία επιδεικνύουν κυβέρνηση και ΔΕΗ μπροστά στο ενδεχόμενο να ναυαγήσει ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας.
Προσπαθούν να ξορκίσουν τον κίνδυνο και εύχονται όλα να πάνε καλά, αν και όπως φαίνεται η νέα προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών είναι πολύ δύσκολο να τηρηθεί.
Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης είχε μιλήσει για «αχαρτογράφητα νερά» και χθες (14/11) στη Βουλή είπε ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ολοκληρωθεί.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανόλης Παναγιωτάκης, επιχείρησε κατά κάποιο τρόπο να διαχωρίσει τη θέση του έναντι της Κομισιόν, από τη θέση της κυβέρνησης έναντι των Θεσμών.
Είπε λοιπόν ότι η ΔΕΗ κάνει ότι μπορεί, αλλά εάν ο διαγωνισμός αποτύχει δεν δεσμεύεται περεταίρω έναντι της Κομισιόν.
«Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, η υποχρέωσή μας έναντι της Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού που μας επέβαλλε τη μείωση της λιγνιτικής παραγωγής, έχει τελειώσει. Δεν μπορεί να μας πει ότι θα κάνετε κάτι άλλο» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Παναγιωτάκη, ο οποίος όμως αμέσως μετά πρόσθεσε: «Από κει και πέρα, άλλα γενικότερα που μπορεί να πουν οι Θεσμοί… εν πάση περιπτώσει, δεν ξέρω τί μπορεί να γίνει. Όμως νομίζω ότι τα πράγματα μάλλον θα πάνε κατ’ ευχήν».
Πάντως όλες οι πληροφορίες μιλούν μάλλον για αδιέξοδο, καθώς οι υποψήφιοι επενδυτές ζητούν διασφαλίσεις που είναι δύσκολο να γίνουν δεκτές στο σύνολο τους από τη ΔΕΗ.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης «από την πλευρά μας έχουμε λάβει υπ' όψιν τα αιτήματά τους. Θέτουν κι άλλα αιτήματα. Τα εξετάζουμε. Ό,τι μπορούμε να αποδεχθούμε ώστε να γίνει μια σωστή διαδικασία και να τους διευκολύνουμε να συμμετάσχουν θα το αποδεχθούμε. Πιστεύω ότι τελικά θα έχουμε αποτέλεσμα. Και γι’ αυτό εργαζόμαστε».
Κούρσα για δύο
Αυτή τη στιγμή, επί της ουσίας εντός διαγωνισμού - με την έννοια ότι διαπραγματεύονται με τη ΔΕΗ - είναι μόνο δυο από τους πέντε ομίλους που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον.
Συγκεκριμένα συνεχίζονται οι συζητήσεις από την κοινοπραξία των κινέζων της CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζου και από την τσεχική Seven Energy που συνεργάζεται με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όπως έχει ήδη γράψει το WorldEnergyNews και επιβεβαίωσε χθες ο κ. Παναγιωτάκης, η ΔΕΗ έχει κάνει αποδεκτά ορισμένα από τα αιτήματα των υποψήφιων επενδυτών.
Συγκεκριμένα η ΔΕΗ έχει κάνει αποδεκτή τη συμμετοχή της στις ζημίες και τα κέρδη των μονάδων για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την πώληση.
Το αίτημα αυτό έχει τεθεί από τους Τσέχους, οι οποίοι ζήτησαν τη συμμετοχή της ΔΕΗ σε μέρος των ζημιών και των κερδών για έξι χρόνια. Η ΔΕΗ έχει αντιπροτείνει μείωση του χρόνου συμμετοχής της στα κέρδη και τις ζημίες από τα έξι στα δυο χρόνια, ενώ θέτει πλαφόν στο ποσοστό συμμετοχής της τάξης του 10%.
Από την πλευρά των Κινέζων οι οποίοι έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στη μονάδα της Μελίτης τίθεται ζήτημα εγγυήσεων για τρία χρόνια σε ότι αφορά τις τιμές και τις ποσότητες του λιγνίτη που θα τροφοδοτεί τη μονάδα καθώς το καθεστώς τον ορυχείων είναι αρκετά μπλεγμένο.
Και οι δυο ενδιαφερόμενοι θέτουν θέμα αριθμού εργαζομένων ειδικά για τη Μεγαλόπολη, ενώ είναι δεδομένο ότι συζητείται και το ζήτημα των ΑΔΙ, το οποίο βεβαίως εξαρτάται από την Κομισιόν.
Στην Επιτροπή έχει ήδη προκοινοποιηθεί το ελληνικό σχέδιο για τα ΑΔΙ, το οποίο προσπαθεί να υποστηρίξει αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.
Η έγκριση του Μηχανισμού είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί χρόνο, ενώ κανένας δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν και νέοι σκόπελοι.
Πάντως ο κ. Σταθάκης δήλωσε για την πώληση των μονάδων ότι «ως κυβέρνηση θεωρούμε όχι μόνο ότι πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς, αλλά πως αποτελεί το απόλυτα κομβικό σημείο για τη συνολική αναμόρφωση του ενεργειακού τομέα» και πρόσθεσε: «Οι μικροπαρατάσεις είναι συνήθης πρακτική. Άρα, είμαστε εντός του χρονοδιαγράμματος, με μια εύλογη καθυστέρηση».
www.worldenergynews.gr