Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

«Πόρτα» της EBRD στις χρηματοδοτήσεις έργων άνθρακα – Στροφή στις ΑΠΕ

«Πόρτα» της EBRD στις χρηματοδοτήσεις έργων άνθρακα – Στροφή στις ΑΠΕ

Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ένας από τους βασικούς παράγοντες θα είναι η δραματική πτώση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

Πενταετή στρατηγική στην οποία θα κλείσει την πόρτα στην χρηματοδότηση όλων τοων έργων στον τομέα του άνθρακα, σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD),σύμφωνα με την υπεύθυνη της EBRD για την ενέργεια και τους φυσικούς πόρους, Nandita Parshad.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, συνόψισε την ενεργειακή στρατηγική της Τράπεζας για τα προσεχή πέντε χρόνια, με το φυσικό αέριο να αποτελεί το «πράσινο» καύσιμο μετάβασης σε ένα περιβάλλον με λιγότερο άνθρακα.

«Πριν από πέντε χρόνια μιλούσαμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ίσως να διατηρούμε την πόρτα ανοικτή για τις επιλογές άνθρακα. Αλλά τώρα, ο κόσμος έχει αλλάξει. Η αλλαγή του κλίματος έχει γίνει ένα πολύ σημαντικότερο ζήτημα και το φυσικό αέριο έχει καταστεί πιο βιώσιμη επιλογή σε χώρες που δεν είχαν φυσικό αέριο πριν, με έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου της Transatalolian (TANAP) και ο αγωγός Trans Adriatic Gas Pipeline (TAP)» εξήγησε η Nandita Parshad.

Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ένας από τους βασικούς παράγοντες θα είναι η δραματική πτώση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, επιβεβαίωσε.

«Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται πιο ανταγωνιστικές»

Η Parshad υπογράμμισε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας γίνονται πολύ πιο ανταγωνιστικές.

«Δεν χρηματοδοτήσαμε άνθρακα στην Τουρκία και δεν σχεδιάζουμε να χρηματοδοτήσουμε κανέναν Αν εξετάζετε το κόστος , δεν είναι φτηνό, ενώ τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα χρειάζονται μεταξύ τεσσάρων και πέντε ετών για να κατασκευαστούν, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, από την άλλη πλευρά, γίνονται φθηνότερες και ταχύτερες κατασκευής. πράγμα που πρέπει να γίνει», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η εγκατεστημένη ισχύς των ανανεώσιμων πηγών στον κόσμο είναι επίσης σε άνοδο.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης