Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο - Άνοιξε στα δυο το λιμάνι

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ τα ξημερώματα στη Ζάκυνθο - Άνοιξε στα δυο το λιμάνι

Ο σεισμός, πάντως, παρά το μέγεθός του, προκάλεσε -ευτυχώς- μόνο υλικές ζημιές και μάλιστα περιορισμένες, από ό,τι δείχνουν τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία

Η Ζάκυνθος αλλά και η μισή Ελλάδα (και οι κάτοικοι άλλων γειτονικών χωρών) ξύπνησαν έντρομοι λίγα λεπτά πριν τις 2 τη νύχτα (στις 01:54), από τα 6,4 Ρίχτερ, ανοιχτά της Ζακύνθου.

Ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος από το 1953, ωστόσο κάτοικοι του νησιού που έχουν ζήσει και τους δύο υποστηρίζουν ότι ο τωρινός ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος. Για πρωτόγνωρο σεισμό μίλησε και ο δήμαρχος του νησιού.

Ο σεισμός, πάντως, παρά το μέγεθός του, προκάλεσε -ευτυχώς- μόνο υλικές ζημιές και μάλιστα περιορισμένες, από ό,τι δείχνουν τουλάχιστον τα πρώτα στοιχεία.

 

Το μέγεθος και το επίκεντρο του σεισμού

Ο σεισμός σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή, 44 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και σύμφωνα με τους σεισμολόγους Λέκκα και Χουλιάρα, πρόκειται για τον κύριου σεισμό. Το μέγεθός του σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο είναι 6,4 Ρίχτερ.

Νωρίτερα, το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο USGS είχε εκτιμήσει ότι η σεισμική δόνηση -η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα και άλλες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και στη γειτονική Ιταλία- ήταν μεγέθους 6,8 βαθμών. Το ίδιο μέγεθος έδωσε το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο.

Το γεγονός ότι έγινε στη θάλασσα και μάλιστα στα ανοιχτά, βλέποντας προς την Ιταλία, ήταν και ο λόγος που δεν προκάλεσε μεγάλες ζημιές.

Σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, η ενέργεια του σεισμού πήγε προς την Ιταλία και γι' αυτό έγινε αισθητός στη Μάλτα. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, ακριβώς στα όρια του ελληνικού τόξου εκεί που ακουμπούν η ευρωπαϊκή με την αφρικανική πλάκα.

Των 6,4 Ρίχτερ είχε προηγηθεί δόνηση 5,1 Ρίχτερ, ενώ ακολούθησε πλήθος μετασεισμών.

 

 

Οι ζημιές

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι οι ζημιές στο νησί ήταν «εξαιρετικά περιορισμένες», προσθέτοντας «ανησύχησα για τη νότια Ζάκυνθο, αλλά άντεξε η περιοχή», ενώ επισήμανε πως αν η σεισμική δόνηση είχε γίνει «πιο κοντά» στο νησί «θα είχαμε μεγάλα προβλήματα».

Ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε λιμενικές εγκαταστάσεις, καταστήματα και σπίτια, κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώνονται στην περιοχή του Λαγανά και του Αγιου Σώστη, που ουσιαστικά «κοιτούν» στο επίκεντρο του σεισμού.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης