Τελευταία Νέα
Ναυτιλία

Η αλλαγή των ναυτιλιακών κανόνων για τα καύσιμα προκαλεί ανησυχία για έλλειψη ντίζελ

Η αλλαγή των ναυτιλιακών κανόνων για τα καύσιμα προκαλεί ανησυχία για έλλειψη ντίζελ

Για αυξήσεις τιμών προειδοποιεί ο Διεθνή Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ  - Ποιές είναι οι προβλέψεις του ΙΜΟ

Ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (IMO) έχει μέχρι στιγμής αντισταθεί στην πίεση να «μαλακώσει» ή να αναβάλει την εφαρμογή νέων κανονισμών που απαιτούν από τα πλοία να χρησιμοποιούν καύσιμα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο από τις αρχές του 2020.
Αυτό έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις από ορισμένους αναλυτές ότι οι κανονισμοί θα συμπιέσουν τη διαθεσιμότητα ντίζελ χαμηλού θείου και κηροζίνης για φορτηγά, τρένα, αεροσκάφη, αγρότες και βιομηχανία, με αποτέλεσμα μεγάλες αυξήσεις των τιμών.
Οι κανονισμοί και οποιαδήποτε σχετική άνοδος των τιμών των καυσίμων θα συμβεί κατά το διάστημα  μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, επομένως, σύμφωνα με το Reuters, υπάρχει μεγάλη πολιτική «ευαισθησία» γύρω από το χρονοδιάγραμμα και το κόστος των αλλαγών.
Αλλά τα περισσότερα μέλη του ΙΜΟ είναι βέβαιοι ότι θα υπάρχουν αρκετά καύσιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο για να καλύψουν τις ανάγκες τόσο της ναυτιλιακής βιομηχανίας όσο και άλλων χρηστών μεσαίων αποσταγμάτων χωρίς μεγάλη αύξηση των τιμών.
Από την 1η Ιανουαρίου 2020, τα πλοία θα πρέπει να χρησιμοποιούν καύσιμο πετρέλαιο που δεν περιέχει περισσότερο από 0,5% θείο, από 3,5% κατ 'ανώτατο όριο επί του παρόντος, και πραγματικό μέσο όρο περίπου 2,5%.
Τα πλοία που κινούνται στις περιοχές ελέγχου των εκπομπών στη Βαλτική Θάλασσα, τη Βόρεια Θάλασσα, το μεγαλύτερο μέρος των ακτών του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών και τμήματα της Καραϊβικής υπόκεινται ήδη σε ένα κατώτατο όριο 0,1%, το οποίο δεν θα αλλάξει.
Τα μειωμένα όρια περιεκτικότητας σε θείο για τον υπόλοιπο κόσμο εγκρίθηκαν αρχικά από τα μέλη του ΙΜΟ το 2008 και η προθεσμία επαναβεβαιώθηκε μετά από αξιολόγηση της διαθεσιμότητας καυσίμων το 2016.
Μια λεπτομερής μελέτη της αγοράς καυσίμων που ανέθεσε ο ΙΜΟ πριν επιβεβαιώσει την προθεσμία εξέτασε πολλαπλά σενάρια κατανάλωσης και παραγωγής καυσίμων πλοίων στο τέλος της δεκαετίας.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "σε όλα τα σενάρια ο τομέας διυλιστηρίων έχει την ικανότητα να παρέχει επαρκείς ποσότητες καυσίμων πλοίων ... για να ικανοποιήσει τη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιεί τη ζήτηση για καύσιμα εκτός πλοίων".
Οι αυξήσεις παραγωγικής ικανότητας στην απόσταξη αργού καθώς και η υδρογονοπυρόλυση και η υδροεπεξεργασία απομάκρυνσης του θείου θα ήταν αρκετές για να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση αποσταγμάτων χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο και πετρελαίου μαζούτ.
Άλλα μέλη της  βιομηχανίας ήταν λιγότερο "αυστηροί" όσον αφορά τη διαθεσιμότητα επαρκούς καυσίμου χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο τόσο για τους θαλάσσιους όσο και για τους εσωτερικούς χρήστες και προειδοποίησαν για τις αυξήσεις των τιμών.
Νωρίτερα φέτος, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) ανέφερε ότι οι νέοι κανονισμοί θα εκτρέπουν περίπου 200.000-250.000 βαρέλια ημερησίως απόσταξης χαμηλού θείου από άλλες χρήσεις στον ναυτιλιακό κλάδο.
Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι οι τιμές των πετρελαιοειδών ενδέχεται να αυξηθούν κατά 20-30% για να επιτευχθεί η απαραίτητη μείωση της κατανάλωσης σε άλλους τομείς.
Αυτή την εβδομάδα, ο οργανισμός παρουσίασε ένα λιγότερο ανησυχητικό σενάριο στον ΙΜΟ, υποδεικνύοντας ότι η διαθεσιμότητα ντίζελ μπορεί να είναι "λιγότερο τεντωμένη" εξαιτίας της επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης και της απομάκρυνσης από το ντίζελ σε βασικές οικονομίες.
Η ζήτηση ντίζελ επιβραδύνεται στην Ευρώπη και μπορεί να σημειώσει ένα υψηλό  στην Κίνα, ενώ η βραδύτερη αύξηση του εμπορίου θα περιορίσει την  πίεση στις αγορές ντίζελ.
Ωστόσο, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να προειδοποιούν ότι η αλλαγή θα ασκήσει ανοδική πίεση στις τιμές των  αεροπορικών καυσίμων το επόμενο έτος.
Ορισμένα μεγάλα κράτη σημαίας της ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, ανησυχούν για τον αντίκτυπο στο κόστος των καυσίμων, και άσκησαν πιέσεις για "μια φάση οικοδόμησης εμπειριών" που θα πληροί την εφαρμογή του ανώτατου ορίου θείου.

Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία αντιπροσώπευε το 46% του βαρύ μαζούτ και το 5% των πετρελαιοειδών που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως το 2012.
Σύμφωνα με τους κανόνες του ΙΜΟ, οι πλοιοκτήτες έχουν δύο επιλογές για να συμμορφωθούν με τα μειωμένα ανώτατα όρια θείου: μετατρέπουν την κατανάλωση σε καύσιμα που περιέχουν λιγότερα θείο ή εγκαθιστούν συστήματα καθαρισμού καυσαερίων.
Η εγκατάσταση των συστημάτων καθαρισμού συνεπάγεται ένα μεγάλο προκαταρκτικό κόστος αρκετών εκατομμυρίων δολαρίων ανά πλοίο, αλλά θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν φθηνότερο καύσιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο (επενδύσεις κεφαλαίου για τη μείωση του λειτουργικού κόστους).
Η αλλαγή της κατανάλωσης σε καύσιμα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε θείο αποφεύγει το προκαταρκτικό κόστος, αλλά εμποδίζει τους ιδιοκτήτες να αγοράζουν ακριβότερα καύσιμα, μειώνοντας τις επενδύσεις κεφαλαίου, αλλά αυξάνοντας το λειτουργικό κόστος.
Οι σύμβουλοι του ΙΜΟ  προβλέπουν ότι περίπου 3.800 πλοία θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα καθαρισμού μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2020.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις οι περισσότεροι πλοιοκτήτες θα εγκατέλειπαν τις εγκαταστάσεις έως το 2018/19 για να καθυστερήσουν το κόστος κεφαλαίου όσο το δυνατόν αργότερα και να αποφύγουν το κόστος, μέχρις ότου μπορέσουν να επωφεληθούν από το μειωμένο καύσιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θείο.
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση της νορβηγικής εταιρείας συμβούλων DNV GL μέχρι το 2020, περίπου 4.000 πλοία θα είναι εξοπλισμένα με συστήματα καθαρισμού.
Συνολικά 1.850 σκάφη έχουν ήδη εφοδιαστεί με πλυντρίδες, σύμφωνα με έκθεση που εξέδωσε η εταιρεία στις 10 Οκτωβρίου.
Περίπου 716 συστήματα καυθαρισμού εγκαταστάθηκαν ή επιβεβαιώθηκαν φέτος, σχεδόν διπλάσια από τις 368 που αναφέρθηκαν το 2017. Ο αριθμός προβλέπεται να αυξηθεί στα 1.735 το 2019 και να παραμείνει σε παρόμοια επίπεδα το 2020.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης