Την μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ «κλειδώνει» από τώρα η κυβέρνηση, μολονότι πρόκειται για ένα μέτρο που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2021
Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση του υψηλού ΦΠΑ στο 22% από 24% και του χαμηλού στο 12% από 13%, που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ περιλαμβάνονται σε πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή στο οποίο θα ενσωματώνονται και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Πρόκειται για τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, μέτρο που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, στον ΕΝΦΙΑ που αφορά 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αλλά και των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις από το 29% στο 25% με ρυθμό 1% το χρόνο.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε δυο φάσεις, 1ης Ιανουαρίου του 2019 η πρώτη και 1ης Ιανουαρίου του 2020 η δεύτερη.
Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξουν δύο αναθεωρήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματος εποπτείας.
Αν μη τι άλλο αυτές οι αναθεωρήσεις ( σ.σ. που δεν θα είναι μόνο προς τα πάνω) θα επηρεάσουν τα κυβερνητικά σχέδια για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπως εκτιμούν αρμόδιες πηγές και θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί το «πράσινο φως» από τους θεσμούς.
Μεσοσταθμικά η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα φθάσει το 30% ενώ για 1,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες με χαμηλές περιουσίες οι «εκπτώσεις» στον φόρο θα πλησιάσουν το 50%.
«Σε δύο χρόνια από σήμερα, ο ΕΝΦΙΑ, θα είναι ίδιος με τον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης περιουσίας» είχε πει ο Πρωθυπουργός από το βήμα ΔΕΘ, ενώ όπως ανέφερε «θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος, ελαφρύτερος για τη λαϊκή κατοικία».
Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μειώνονται κατά 13,3% από 1ης Ιανουαρίου του 2019. Αντίστοιχη μείωση θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι για το 2019 έχει οριστεί ότι θα καταβάλουν το 18% του φορολογητέου εισοδήματος.
Το ασφάλιστρο υπέρ υγείας (ΕΟΠΥΥ), που σήμερα είναι στο 6,95%, δεν προβλέπεται να αλλάξει.
Συνεπώς το κατώτατο ασφάλιστρο θα παραμείνει 167,95 ευρώ και η ελάφρυνση θα ξεκινά από εισόδημα 7.032 και πάνω.
Σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης, οι πραγματικά ωφελημένοι είναι εκείνοι που έχουν ετήσιο εισόδημα περίπου 70.000 ευρώ και θα έχουν ελάφρυνση έως και 1.000 ευρώ τον μήνα. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι για τουλάχιστον 50.000 αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες του πρώην ΕΤΑΑ το όφελος κυμαίνεται από 153 ευρώ έως και 12.500 ευρώ, για τουλάχιστον 115.000 ελεύθερους επαγγελματίες του πρώην ΟΑΕΕ το όφελος κυμαίνεται από 200 έως και 4.670 ευρώ και για τουλάχιστον 80.000 αγρότες το όφελος κυμαίνεται από 200 έως και 2.500 ευρώ.
Το κατώτατο πλαφόν θα παραμείνει και στο νέο σύστημα αμετάβλητο με αποτέλεσμα η κατώτατη εισφορά για σύνταξη υπέρ ΕΦΚΑ να μην πέφτει κάτω από τα 117,20 ευρώ τον μήνα έως τα 10.000 ευρώ εισόδημα.
Μείωση εισφορών για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ προβλέπεται και για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.
Στο ίδιο πλαίσιο θα υπάρξει επιδότηση του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, έως 25 ετών, σε βάθος διετίας. Κατά 50% από 1/1/19 και 100% από 1/1/20.
Το μέτρο λειτουργεί ως αντίβαρο στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, που θα οδηγούσε τις επιχειρήσεις να μην προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους.
Δεδομένου μάλιστα ότι το μη μισθολογικό κόστος στο βασικό πακέτο κάλυψης των μισθωτών φτάνει στο 41%, η επιδότηση καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της επιβάρυνσης.
Πηγή: Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr