Αναλύσεις

Blackstone, Baupost, Renaissance, AQR Capital εκτιμούν ότι θα αυξηθεί το ρίσκο της Ελλάδος μετά το μνημόνιο

Blackstone, Baupost, Renaissance, AQR Capital εκτιμούν ότι θα αυξηθεί το ρίσκο της Ελλάδος μετά το μνημόνιο

Πιο δύσκολη η έξοδος στις αγορές

Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν εκτιναχθεί στο 4,07% το 10ετές αφενός συνδέεται με την επιδείνωση στην Ιταλία αφετέρου σχετίζεται με την αύξηση του country risk στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
 Η πλειοψηφία των διεθνών επενδυτών υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μετά την έξοδο της από τα μνημόνια μετά τις 20 Αυγούστου του 2018 και για μήνες αργότερα θα υποστεί μια επανατιμολόγηση του ρίσκου κοινώς η αξία των ελληνικών assets θα μειωθεί.
Blackstone, Baupost, Renaissance, AQR Capital αναφέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς ασφαλείας λόγω του μνημονίου και αυτό έχει αποτιμηθεί στο ελληνικό ρίσκο.
Το γεγονός ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν εκτιναχθεί στο 4,07% το 10ετές και στο 5,08% το 20ετές ομόλογο αφενός συνδέεται με το γεγονός ότι καταγράφεται επιδείνωση στην Ιταλία στο 2,92% το 10ετές αφετέρου σχετίζεται με το γεγονός ότι το country risk θα αυξηθεί στην Ελλάδα το προσεχές διάστημα.
Ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι ο συνδυασμός Ιταλίας που συνεχίζει να αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα σε συνδυασμό με την μετάβαση της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή θα οδηγήσει σε επανατιμολόγηση του ελληνικού κινδύνου οπότε τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα θα γίνουν λιγότερα ελκυστικά.
Η Ελλάδα σχεδιάζει έξοδο στις αγορές κάποια στιγμή μέσα στον Σεπτέμβριο και το βασικό ερώτημα είναι με βάση τις τωρινές παραδοχές με τι επιτόκιο θα δανειζόταν η Ελλάδα από τις αγορές;
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο έχει απόδοση 4,07% και εάν ο ΟΔΔΗΧ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αποφάσισε σε παρούσες αξίες και με ένα λογικό premium να εκδώσει 10ετές θα επιτύγχανε επιτόκιο 4,35% με 4,40%.
Το 4,35% με 4,40% δεν θεωρείται ελκυστικό επιτόκιο.
Με βάση το Baupost – στέλεχος του οποίου μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews – ίσως για το 2018 τα χαμηλά στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και τα υψηλά στις τιμές των ομολόγων να έχουν ήδη καταγραφεί.
Π.χ. το 10ετές ομόλογο σημείωσε χαμηλό στο 3,63% οπότε αυτό είναι το χαμηλό έτους.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το χρηματιστήριο οι 895 μονάδες που σημειώθηκαν αρχές Φεβρουαρίου 2018 είναι το υψηλό έτους για το 2018.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η πεποίθηση ότι θα αυξηθεί το ρίσκο της Ελλάδος στην μεταμνημονιακή εποχή όπερ σημαίνει ότι τόσο τα ομόλογα όσο και οι μετοχές θα καταστούν λιγότερα επενδύσιμα από ότι είναι τώρα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει στο πάγο ομόλογα και μετοχές της Ελλάδος για τους επόμενους μήνες έως ότι η χώρα αποδείξει σταθερότητα και αξιοπιστία.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα είναι μεγάλη δοκιμασία για τις αγορές γιατί εάν διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ρέπει προς τον λαϊκισμό και την παροχολογία θα αντιδράσουν αρνητικά.
Εάν δουν ένα Τσίπρα συνετό θα αντιληφθούν ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει αποφάσεις που θα ανατρέψουν την μέχρι τώρα πορεία μεταρρυθμίσεων.

Υποσημείωση

Η Ελλάδα έχει συνδεθεί πολύ με την συμπεριφορά και εικόνα των Ιταλικών ομολόγων.
Όταν θα βγει η Ελλάδα από τα μνημόνια αυτή η συσχέτιση θα είναι ακόμη περισσότερο εμφανής, κοινώς κάθε τι αρνητικό που συμβαίνει στην Ιταλία θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στην Ελλάδα και ειδικά στα ομόλογα.

Υποσημείωση 2

Η Fitch στις 10 Αυγούστου θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα Β+ ακολουθώντας το παράδειγμα της Standard and Poor’s.
Η αναβάθμιση κατά 1 κλίμακα είναι ουδέτερη καθώς η βαθμολογία Β+ ήδη υφίσταται για την Ελλάδα και έχει περάσει στις αποτιμήσεις των ελληνικών assets.  



Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης