Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Στην «αποθήκευση» CO2 στρέφεται η Μεγάλη Βρετανία –Τα οφέλη της νέας τεχνολογίας μείωσης εκπομπών ρύπων

Στην «αποθήκευση» CO2 στρέφεται η Μεγάλη Βρετανία –Τα οφέλη της νέας τεχνολογίας μείωσης εκπομπών ρύπων

Τα συστήματα δέσμευσης του CO2, σύμφωνα με τους υποστηρικτές τους, είναι ζωτικής σημασίας για τις βαριές βιομηχανίες όπως το τσιμέντο, τα χημικά, η διύλιση πετρελαίου και ο χάλυβας

Οι τεχνολογίες διακράτησης του CO2 επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς η πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος που έχει υιοθετηθεί μέσω της Συμφωνίας των Παρισίων έχει θέσει στο στόχαστρο τη χρήση δημιουργώντας όμως έντονο προβληματισμό για τον τρόπο αλλά και το κόστος κάλυψης των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Βρετανία εξετάζει να στραφεί στις τεχνολογίες αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη μετά - Brexit εποχή.
«Η αποθήκευση άνθρακα (CCUS) προσφέρει μία από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες ανάπτυξης μίας νέας βιομηχανίας για τη Βρετανία, καθώς ο κόσμος στρέφεται προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα» δήλωσε η Claire Perry, Υπουργός Ενέργειας και Καθαρής Ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως αναφέρουν διεθνή μέσα.
Το CCUS (διακράτηση, χρήση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα- Carbon Capture Utilisation Storage) αποτελεί την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας διακράτησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα, μίας τεχνολογίας που εισήλθε στο προσκήνιο στις αρχές της χιλιετίας για να παραμεριστεί στη συνέχεια εξ’ αιτίας του υψηλού κόστους και της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Η μείωση του κόστους παραμένει ένας κρίσιμος παράγων, αλλά όπως επισημαίνει η Βρετανή υπουργός στον πρόλογο έκθεσης που εκπόνησε Ομάδα Εργασίας για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για το Κλίμα, «υπάρχει διεθνής αναγνώριση ότι χρειαζόμαστε το  CCUS για να ανταποκριθούμε στη συμφωνία του Παρισιού».
Υπογραμμίζει επίσης ότι η Βρετανία, παρότι έχει κάνει πολλά βήματα για τη μείωση του άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εν τούτοις εξακολουθεί να χρειάζεται συμβατικά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο  και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να έχει την επιλογή να αναπτύξει συστήματα  CCUS σε επαρκή κλίμακα κατά την δεκαετία του 2030, με την προϋπόθεση ότι το κόστος τους θα έχει μειωθεί επαρκώς.

Υπόγεια «αποθήκευση»

Η τεχνολογία CCUS αφορά τη συλλογή και την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα σε υπόγειους σχηματισμούς πετρωμάτων, συνήθως σε εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με σχετικό άρθρο του Euractiv, οι υποστηρικτές της τεχνολογίας πιστεύουν ότι τα συστήματα δέσμευσης του CO2 είναι ζωτικής σημασίας για τις βαριές βιομηχανίες όπως το τσιμέντο, τα χημικά, η διύλιση πετρελαίου και ο χάλυβας.
Επιστήμονες μάλιστα προειδοποιούν ότι οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, μπορεί να θέσουν εκτός αγοράς  «ένα σημαντικό εργαλείο» για την  καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Η βρετανική έκθεση αναγνωρίζει το επείγον της δράσης και της ανάγκης ανάπτυξης συστημάτων CCUS σε εμπορική κλίμακα, με χαμηλότερο κόστος.
Μάλιστα η ομάδα εργασίας δηλώνει την πλήρη υποστήριξή της στη νέα τεχνολογία και ζητεί την υποστήριξη της βρετανικής  κυβέρνησης, προκειμένου από το επόμενο έτος  να ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής των ομάδων CCUS.
«Το CCUS μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη μείωση των εναέριων εκπομπών ρύπων σε πολλούς τομείς, όχι μόνο στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στη θέρμανση, τη βιομηχανία και τις μεταφορές», δήλωσε η Charlotte Morgan, πρόεδρος της ομάδας εργασίας και συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Linklaters, προσθέτοντας ότι η μελέτη έχει  εντοπίσει βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα και μηχανισμούς χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα συστήματα διακράτησης άνθρακα μπορούν να δώσουν αξία στην οικονομία και  να επιτρέψουν την παραγωγή  βιομηχανικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα, ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο χωρίς άνθρακα, οικονομία υδρογόνου, καθώς και απομάκρυνση των αερίων θερμοκηπίου, αλλά και ανάπτυξη νέων βιομηχανικών δραστηριοτήτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης