Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

ΙΟΒΕ: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018

ΙΟΒΕ: Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος και καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2018

Μικρή βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες στη Βιομηχανία, από λιγότερο αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος διακόπτει τον Ιούνιο την ανοδική πορεία του προηγούμενου διμήνου και διαμορφώνεται στις 102,5 (από 104,2) μονάδες.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της επιδείνωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο και τις Κατασκευές, ενώ και η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί εκ νέου.
Στο Λιανικό Εμπόριο, η πτώση συσχετίζεται με την ήπια υποχώρηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, η οποία προσφάτως αποτυπώθηκε και στα σχετικά στοιχεία του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα των πιέσεων στο διαθέσιμο εισόδημά τους από τα νέα μέτρα άμεσης και έμμεσης φορολογίας το 2018.
Η φθίνουσα τάση στον Κατασκευαστικό τομέα, κυρίως στο σκέλος που αφορά στα ιδιωτικά έργα, καταγράφεται σε ένα χρονικό διάστημα στο οποίο, κατόπιν πολύμηνης αναμονής, ανακοινώθηκαν αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, προκαλώντας αδράνεια σε ορισμένα τμήματα της αγοράς, έως ότου εκτιμηθούν οι μεταβολές που αυτές θα επιφέρουν, στη φορολογία των ακινήτων και ευρύτερα.
Επιπλέον, o Ιούνιος είναι ο μήνας όπου οι περισσότεροι πολίτες και μικρές επιχειρήσεις ολοκληρώνουν την αποτύπωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους, εξέλιξη που μπορεί να επηρεάζει αρνητικά τις προσδοκίες όλων.
Καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της έρευνας ολοκληρώθηκε πριν τις αποφάσεις του πρόσφατου Eurogroup, η όποια επίδραση αυτών στις προσδοκίες των επιχειρήσεων και νοικοκυριών δεν μπορεί να αποτιμηθεί αυτόν το μήνα.
Συνολικά, το τρίμηνο που ξεκινά είναι υψηλής σημασίας, αφενός γιατί αποδεικνύεται κάθε χρόνο καθοριστικό για την πορεία του ετήσιου ΑΕΠ λόγω της σημαντικής επίδρασης του τουρισμού, αφετέρου γιατί ειδικά φέτος συμπίπτει με τη μετάβαση στη «μετά-μνημονιακή» εποχή. Θα είναι κρίσιμο το αν θα διαμορφωθούν οι συνθήκες για κλίμα ανάπτυξης της οικονομίας ή στασιμότητας.

Αναλυτικότερα:
- στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να είναι αμετάβλητες
- στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και εκείνες για την απασχόληση κινούνται πτωτικά
- στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις επιδεινώνονται, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, με τον δείκτη του ύψους των αποθεμάτων να παραμένει στα ίδια σχεδόν επίπεδα
- στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, όπως και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της ενισχύονται
- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών δεν μεταβάλλονται επί της ουσίας, ενώ οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και οι προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας επιδεινώνονται, με την πρόθεση για αποταμίευση να βελτιώνεται ελαφρά

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, από λιγότερο αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Ιούνιο οριακά υψηλότερα έναντι του Μαΐου, στις 103,1 (από 101,7) μονάδες, υψηλότερα πάντως από το αντίστοιχο περυσινό επίπεδο (97 μον.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να είναι αμετάβλητες.
Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Ιούνιο στις -19 (από -24) μονάδες, με το 27% (από 32%) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 8-9% να αναφέρει εκ νέου το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται και πάλι στις +22 μονάδες, με το 33% (από 37%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 11% (από 16%) μείωσή της.
γ) Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο αυξάνεται στις +4 (από +2) μονάδες, με το 16% (από 15%) των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 12% να δηλώνει εκ νέου το αντίθετο
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Ιούνιο κυρίως ανοδικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνονται (+17 από +11 μον. ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+27 από +25 μον. ο δείκτης), με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να παραμένει σταθερό ( -12 μον.).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες κερδίζουν ελαφρά έδαφος (+23 από +21 μον. το ισοζύγιο), με το 35% (από 37%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και το 11% (από 16%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις αυξάνεται αισθητά, στις +15 (από +3) μονάδες.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται εκ νέου στους 4,3, ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού υποχώρησε στο 69,9% (από 71,4%).
ζ) Ο οριακά θετικός δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κερδίζει 7 μονάδες (στις +8), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 13% (από 10%), έναντι ενός 5% (από 8%) που αναμένει κάμψη της.
η) Τέλος, το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών κινείται σε αρνητικά επίπεδα (-1 από -4 μον.), με το 87% των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.
Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι τάσεις των προσδοκιών διαφοροποιούνται, καθώς στα Καταναλωτικά αγαθά ο δείκτης κινήθηκε ανοδικά, στις 102,9 (από 99,7) μονάδες, λόγω βελτίωσης στις προβλέψεις για την παραγωγή, τις τρέχουσες παραγγελίες και ζήτηση. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης επίσης ενισχύθηκε, φθάνοντας τις 93,9 (από 92,1) μονάδες, λόγω αποκλιμάκωσης στα αποθέματα.
Τέλος, ελαφρώς πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 106,6 (από 107,3) μονάδες, λόγω επιδείνωσης των προβλέψεων για την παραγωγή.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης