Αναλύσεις

Συνάντηση Αλ. Χαρίτση - W. Ross για επενδύσεις στην Ελλάδα

Συνάντηση Αλ. Χαρίτση - W. Ross για επενδύσεις στην Ελλάδα

«Tο επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε νέες επενδυτικές συμφωνίες πάρα πολύ σημαντικές για την ελληνική οικονομία» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης

H ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου, Willbur Ross, στην Ουάσινγκτον. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε μία πολύ αναλυτική συζήτηση για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που σχετίζονται τόσο με τις αμερικανικές επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, όσο και με την δραστηριότητα που έχουν αναπτύξει οι ελληνικές επιχειρήσεις στην αμερικανική οικονομία.

«Επιβεβαιώθηκε και με τον πιο επίσημο τρόπο αυτό το οποίο έχουμε διαπιστώσει σε όλες τις επαφές τις τελευταίες ημέρες εδώ στις ΗΠΑ ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα» και «προσφέρει νέες δυνατότητες για επενδύσεις στους ενδιαφερόμενους από το εξωτερικό» δήλωσε στην ΕΡΤ, μετά την συνάντηση, ο κ. Χαρίτσης. Τόνισε ότι «το επόμενο διάστημα θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακοινώσουμε νέες επενδυτικές συμφωνίες πάρα πολύ σημαντικές για την ελληνική οικονομία».

Στις συνομιλίες τέθηκε και το ζήτημα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης 2018 στην οποία οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας εξέφρασε ικανοποίηση για τον μεγάλο αριθμό αλλά και την υψηλή ποιότητα των αμερικανικών εταιριών που θα συμμετάσχουν στη ΔΕΘ, σημειώνοντας πως το συγκεκριμένο γεγονός θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες συνεργασίας και ανάπτυξης στις εγχώριες ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο κ. Χαρίτσης υπογράμμισε ότι η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας διευκολύνει την αναβάθμιση της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας σε διπλωματικό, οικονομικό και ενεργειακό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή. Τόνισε ότι οι τελευταίες εξελίξεις και στο διπλωματικό πεδίο διαμορφώνουν ένα πλαίσιο που διευκολύνει την υλοποίηση επενδύσεων σε μια σειρά από τομείς. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως ένα πολύ σημαντικός παράγοντας σταθερότητας για όλη την περιοχή που μπορεί να παίξει κομβικό ρόλο στη δημιουργία δικτύων μεταφοράς ενέργειας και τηλεπικοινωνιών για το σύνολο της περιοχής των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο θέμα της έντασης στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ - Ε.Ε, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να αποφευχθούν οι μονομερείς ενέργειες και τα μέτρα προστατευτισμού, καθώς - όπως είπε - κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην αντιμετώπιση των ανισορροπιών που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή στο διεθνές εμπόριο και πρόσθεσε: «Θεωρούμε, όμως, ότι αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με μονομερείς ενέργειες και την επιβολή μέτρων προστατευτισμού, τα οποία τελικά δημιουργούν μεγαλύτερη ένταση και στο οικονομικό και στο διπλωματικό πεδίο, παρά επιλύουν προβλήματα. Χρειάζεται να ενισχύσουμε τη διεθνή συνεργασία, χρειάζεται να ισχυροποιηθούν οι διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα».

 

 

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης