Δύσπιστος για την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας ο Ebrahim Rahbari, αναλυτής της Citigroup
Η ελληνική οικονομία έχει παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης, ωστόσο οι προοπτικές περιορίζονται από το ατυχές «timing», υποστηρίζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Ebrahim Rahbari, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός για τη δημιουργία του όρου «Grexit».
Μιλώντας -στο «Marketwatch»- από το περιθώριο του «7th Greek Investment Forum», την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018, ο οικονομολόγος υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας έρχεται σε μία περίοδο που η παγκόσμια οικονομία όσο και η οικονομία της Ευρωζώνης, επιβραδύνονται.
«Η ελληνική οικονομία πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται.
Είναι δυστυχές ότι αυτό συμβαίνει στον τελευταίο κύκλο ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία», υπογράμμισε.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι πολιτικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την Ελλάδα, έχουν υποχωρήσει σημαντικά, ακόμη και αν οι εκλογές πραγματοποιηθούν εντός του 2018.
«Δεν υφίσταται θέμα Grexit.
Βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι επ’ αόριστον, πολλά πράγματα μπορούν να συμβούν.
Ωστόσο, το Grexit δεν αποτελεί θέμα συζήτησης, αυτό είναι ένα από τα θετικά», συμπλήρωσε.
Στην πιο πρόσφατη ανάλυσή της για την Ελλάδα, στις 18 Ιουνίου 2018, η Citigroup αναφέρθηκε στο Σκοπιανό, παρουσιάζοντας ως “νίκη Τσίπρα” στα “μάτια της ΕΕ” τη συμφωνία για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ειδικότερα, στο note της, η Citigroup σχολιάζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέζησε της ψηφοφορίας εμπιστοσύνης, καθώς 153 βουλευτές (145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 8 βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων) την καταψήφισαν.
Η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε την πρόταση μομφής την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία που έφερε ο πρωθυπουργός Τσίπρας με τη γείτονα χώρα της πρώην πΓΔΜ δεν είχε δημοκρατική νομιμότητα.
Και μπορεί οι Ανεξάρτητοι Έλληνες να ήταν ενάντια στη συμφωνία, αλλά δεν απέσυραν την υποστήριξή τους από την κυβέρνηση.
Η συμφωνία που υπεγράφη την Κυριακή επιλύει μια διαρκή διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της γειτονικής χώρας, με το νέο όνομα να είναι "Βόρεια Μακεδονία".
Το δημοψήφισμα και η συνταγματική μεταρρύθμιση στη πΓΔΜ είναι τα πρώτα βήματα πριν την επικύρωση από τα δύο εθνικά κοινοβούλια.
Η συμφωνία, εάν τελικά εγκριθεί, θα επιτρέψει στη Βόρεια Μακεδονία να διαπραγματευτεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
Η διαφωνία του ονόματος της ΠΓΔΜ είναι ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στην Ελλάδα, ειδικά στο βόρειο τμήμα της χώρας, και η συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ να μην το ξαναφηφίσουν.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Τσίπρας κατόρθωσε να διατηρήσει το συνασπισμό μαζί.
Το πιο σημαντικό είναι ότι η συμφωνία αποτελεί μια πολιτική νίκη στα μάτια της ευρωπαϊκής κοινότητας, κάτι που θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο υπέρ της Ελλάδας στις επικείμενες διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους που θα συμφωνηθούν αυτή την εβδομάδα στη συνεδρίαση της Eurogroup, καταλήγει η Citigroup.
Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr