Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου με φόντο την πολυσυζητημένη σχέση

Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου με φόντο την πολυσυζητημένη σχέση
Συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου με φόντο συναινετικό διαζύγιο
Αν και επισήμως η ατζέντα είναι φορτωμένη, έχει από ελληνοτουρκικά με το επιπλέον πρόβλημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών μέχρι Σκοπιανό, η συνάντηση σήμερα 20/3/2018 Τσίπρα - Καμμένου, στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται κυρίως για να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις μετά την απουσία του υπουργού Αμύνης από την επικαιρότητα που εκμεταλλεύτηκαν με συνεχείς επιθέσεις η ΝΔ και η κεντροαριστερά.
Φυσικά και θα συζητήσουν το θέμα των δύο Ελλήνων αξιωματικών, ενώ ο υπουργός Άμυνας επιμένει στην άποψή του περί ομηρείας, όπως δήλωσε σήμερα (19/3).
Ο πρωθυπουργός θα τον ενημερώσει για το επικείμενο ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια και την πρόταση λύσης που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εξωτερικών και με την οποία δεν συμφωνεί ο κ. Καμμένος, αφού περιλαμβάνει μεικτή ονομάσία με τον όρο Μακεδονία.
Ο κ. Καμμένος αναμένεται να κάνει τα σχετικά παράπονά από «την υπερτροφική», παρούσια του αναπληρωτή του, Φώτη Κουβέλη, στα Μέσα Ενημέρωσης.
Είναι σαφές  όμως ότι με την συνάντηση ο κ. Τσίπρας θέλει να δώσει απάντηση στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι «βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις των δύο και ότι είναι πριν τον διαζύγιο».
Βεβαίως αυτά τα πράγματα δεν εξαντλούνται σε περιορισμένης ώρας δημόσιες συναντήσεις.
Άλλωστε όπως είπε και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας είναι σε συνεχή επαφή.
Φυσικά οι πολιτικές εξελίξεις μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των σκανδάλων θα συζητηθούν, όπως και το μέλλον της κυβερνητικής συνεργασίας.
Στέλεχος που μιλά με τους δύο λέει ότι «όποιοι περιμένουν προβλήματα θα απογοητευτούν. Το διαζύγιο στην πορεία προς τις εκλογές θα είναι συναινετικό».
Οι δύο αρχηγοί  ξέρουν ότι η «δύσκολη ή και ανάρμοστη σχέση» είχε από την αρχή ημερομηνία λήξεως.
Ο μεν Τσίπρας την επιθυμεί για να προωθήσει πιο ενεργά την κοινωνική ατζέντα -θέματα, Παιδείας, σχέσεις Εκκλησίας κράτους, αναθεώρησης Συντάγματος-, μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας, κάνοντας άνοιγμα και φέρνοντας σε δύσκολη θέση την κεντροαριστερά.
Ο δε κ. Καμμένος θα απελευθερωθεί ώστε να μπορεί να κάνει πολιτικό παιχνίδι στην κεντροδεξιά πολυκατοικία πατώντας στα εθνικά θέματα.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καμμένος δεν θέλει να έχει την τύχη του ΛΑΟΣ που μετά την συμμετοχή του στην συγκυβέρνηση Παπαδήμου έμεινε εκτός βουλής.
Αντίθετα λένε πολιτικοί παρατηρητές δίχως τους περιορισμούς της κυβέρνησης και αξιοποιώντας την σχέση του με τον Ιβάν Σαββίδη –η επίθεση στον οποίο έχει προκαλέσει τον κόσμο του ΠΑΟΚ και γενικότερα της Βορείου Ελλάδος-, μπορεί να επιδιώξει να είναι ξανά στην Βουλή.
Από την στιγμή που το πολιτικό σκεπτικό υπάρχει η αφορμή του συναινετικού διαζυγίου είναι δευτερεύον θέμα.
Μπορεί φυσικά να προκύψει αν επιτευχθεί συμφωνία στο Σκοπιανό.
Οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν.
Μπορεί και να είναι λίγο αργότερα με αφορμή τον μεγάλο ανασχηματισμό που έχει στα σκαριά ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση το σενάριο, προβλέπει, αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση όχι όμως απόσυρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση –κάτι που βεβαίως διαπιστώνεται μόνο με πρόταση μομφής.
Σε μία τέτοια περίπτωση θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δήλωση του Πάνου Καμμένου ότι «η συγκυβέρνηση θα φθάσει μέχρι το τέλος... ο καθένας μπορεί να έχει την πολιτική του αυτονομία...υπάρχουν θέματα που έχουμε δημόσια ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορεί να αλλάξουμε τις θέσεις ούτε του ενός ούτε του άλλου κόμματος... για το όνομα της ΠΓΔΜ οι ΑΝΕΛ δεν δέχονται καμία λύση που να περιλαμβάνει το όνομα "Μακεδονία...
Θα κάνουμε τα πάντα για να απελευθερωθούν σύντομα οι Έλληνες όμηροι».
Η απομάκρυνση των ΑΝΕΛ θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναπροσδιορίσει την πολιτική των συμμαχιών του στρέφοντας την προσοχή του σε προσωπικότητες της ευρύτερης κεντροαριστεράς.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης