Αναλύσεις

H Tουρκία μπλόκαρε τις έρευνες της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες

H Tουρκία μπλόκαρε τις έρευνες της ENI στην κυπριακή ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες
Νέες προκλήσεις της Άγκυρας χοντραίνουν το παιχνίδι
«Μονομερείς» χαρακτηρίζει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.  
Προειδοποιεί δε, ότι θα στηρίξει το ψευδοκράτος και τα «αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα του Τουρκοκυπριακού λαού στις πλουτο-παραγωγικές πηγές του νησιού», του οποίου,όπως αναφέρει  «είμαστε συνιδιοκτήτες».
Νωρίτερα, εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας πετρελαιοειδών ENI γνωστοποίησε ότι το σκάφος Saipem 12000 που διενεργεί γεωτρήσεις ανοικτά της Κύπρου δεν θα επιχειρήσει να μετακινηθεί προς τη νέα τοποθεσία που ήταν προγραμματισμένο, ύστερα από τις παρενοχλήσεις που δέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας, το Saipem 12000 θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να επιλυθεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου δήλωσε οΠρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Περαιτέρω ανέφερε ότι η Κύπρος κινείται με ψυχραιμία και με διπλωματικά μέτρα, ώστε επιτέλους να υπάρξει σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας, τόνισε, δεν συμβάλλουν ούτε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ούτε στην ειρηνική επίλυση του Κυπριακού.
Οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη μετά και τα όσα είχε πει ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου στην συνενέντευξή του στην Καθημερινή τςη Κυριακής την προηγούμενη Κυριακή 4/2/2018.
Είχε πει δηλαδή ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την κυπριακή ΑΟΖ, ούτε και τις συμφωνίες για τις έρευνες στους υδρονονάνθρακες.
Ο Ερντογάν ανεξέλεγκτος αποδεικνύει ότι δεν διστάζει και τα ελληνικά συμφέροντα σε σχέση με το Κυπριακό βρίσκονται εκτεθειμένα.

www.worldenergynews.gr











Πηγή: http://www.skai.gr/news/world/article/366610/i-agura-prokalei-xana-me-anakoinosi-gia-tis-geotriseis-stin-kupriaki-aoz/#ixzz56opPKzLr
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης