Αναλύσεις

Τα επόμενα βήματα Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Zaev - Αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού

Τα επόμενα βήματα Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Zaev - Αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού
Σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού θα είναι να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή
Στην συνάντηση που διήρκεσε τρεις ώρες συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα, ενδεχόμενες ονομασίες των Σκοπίων σε συνδυασμό με την αλλαγή του Συντάγματος και αποφασίστηκε η βήμα προς βήμα επίλυση με σεβασμό στις εσωτερικές συνθήκες της κάθε χώρας.
Από την πλευρά των Σκοπίων ήδη ανακοινώθηκε η σύγκληση των Πολιτικών Αρχηγών το Σάββατο.
Καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι υπάρχει πλέον επαρκής βάση, τα επόμενα βήματα θα αναλάβουν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Κοτζιάς πάντως θεωρεί το ζήτημα διαχειρίσιμο και την λύση εφικτή. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί την Αθήνα και τα Σκόπια, ο Μαθιου Νίμιτς.
Στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρα μεθοδεύει τις επόμενες κινήσεις λαμβάνοντας υπόψη την κάθετη –μετά και την χθεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη-, αντίδραση της ΝΔ, αλλά και το επικείμενο συλλαλητήριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη κίνηση του πρωθυπουργού θα είναι να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Παρασκευή. (Τόσο για το αποτέλεσμα της συνάντησής του με  τον Ζόραν Ζάεφ όσο και για την συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, που είναι προγραμματισμένη για σήμερα).
Οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και σε ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων.
Τα πράγματα δυσκολεύουν από την άρνηση της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχει σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών εάν πρώτα δεν υπάρξει ενιαία θέση της κυβέρνησης, δηλαδή συμφωνία του Πάνου Καμμένου.
Ο κ. Τσίπρας σκέπτεται να ξεκινήσει κατ ιδίαν συναντήσεις και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών.
Επ αυτού ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα το σκεφτεί αν θα ανταποκριθεί, κλείνοντας προς την άρνηση.
«Ας το κάνει ο κ. Τσίπρας και θα δούμε», λένε οι συνεργάτες του.
Από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου πάλι, λένε ότι «ο πρωθυπουργός θα τον καλέσει κι ας αναλάβει εκείνος το κόστος της άρνησης». Πάντως οι υπόλοιποι αρχηγοί, καίτοι διαφωνούν με τους μέχρι τώρα χειρισμούς θα συμμετάσχουν.
Στην περίπτωση πάντως που η κυβέρνηση επιλέξει την ενημέρωση των κομμάτων μέσω του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, η ΝΔ έχει δηλώσει ότι ο εκπρόσωπός της Γιώργος Κουμουτσάκος θα προσέλθει για να ρωτήσει αν υπάρχει ενιαία θέση της κυβέρνησης.
Σε περίπτωση που πάρει αρνητική απάντηση θα αποχωρήσει.

Διαχείριση συμβόλων

Εάν η πολιτική είναι η διαχειρισή των συμβόλων, τότε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ ότι θα μετονομάσει το αεροδρόμιο –που ονομάζεται Μέγας Αλέξανδρος-, και την κεντρική λεωφόρο των Σκοπίων (σε λεωφόρο Φιλίας), θεωρείται κίνηση καλής θέλησης από την ελληνική πλευρά.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο της προσέγγισης με σκοπό την επίλυση του ζητήματος, ανακοίνωσε ότι θα απελευθερώσει τις διαδικασίες ένταξης της γείτονος σε επιμέρους οργανισμούς όπως η Αδριατική Συνεργασία.
Ωστόσο ξεκαθάρισε: η ΠΓΔΜ θα μπει στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ μόνο όταν λυθεί το σύνολο των ανοικτών θεμάτων.
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει αλυτρωτικές βλέψεις και ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε την ελληνική θέση:  «Η δική μας θέση είναι σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων (erga omnes), αλλά το πρωτεύον είναι να επιλύσετε το ζήτημα του αλυτρωτισμού, με εγγυήσεις ότι δεν θα μείνει ανοικτό παράθυρο για παρόμοιες προκλήσεις στο μέλλον».

Αναδιάταξη πολιτικού σκηνικού

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ΝΔ εγκλωβίστηκε στην σκληρή θέση Σαμαρά, που μέσω του Σκοπιανού επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στη ΝΔ. Θεωρούν δε ότι το Σκοπιανό τέμνει οριζόντια το πολιτικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει –εάν υπάρξει και συμβιβαστική λύση-, σε αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος.
Εν ολίγοις εκτιμούν ότι στην περίπτωση που υπάρξει συμβιβασμός, η ΝΔ θα απομονωθεί εκφράζοντας το δεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος με τα ακραία στοιχεία.
Η σκληρή θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποδομεί το πολιτικό του προφίλ, ως μετριοπαθούς πολιτικού του φιλελεύθερου κέντρου και τον ταυτίζει με τα ακραία στοιχεία της δεξιάς παράταξης.
Περαιτέρω, λένε, του στερεί τις συμμαχίες με την κεντροαριστερά.
Εάν μάλιστα το θέμα φθάσει στην Βουλή και καταψηφίσουν οι ΑΝΕΛ, αλλά ψηφίσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη τότε θα ανοίξουν περαιτέρω διεργασίες.
Ο κ. Καμμένος είναι σε δύσκολη θέση.
Ακόμη και ο Σταύρος Θεοδωράκης θα έχει πρόβλημα να συνεχίσει να ακολουθεί τη ΝΔ.
Όσο για τα συλλαλητήρια, η απάντηση των επιτελών του Μαξίμου είναι ότι «όσο μαζικά κι αν είναι δεν αποτελούν πλήγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ». Πρόκειται για ένα κοινό που δεν είναι ούτε θα υπάρξουν ψηφοφόροι του.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης