Περιβάλλον

Σταθάκης στο Israel Business Conference 2018: Στρατηγικής σημασίας ο αγωγός East Med

Σταθάκης στο Israel Business Conference 2018: Στρατηγικής σημασίας ο αγωγός East Med
Στα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η χώρα μας, όπως είναι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας και η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη, στάθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Οι πρόσφατες ανακαλύψεις κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τα σχετικά έργα υποδομών μπορούν να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ενίσχυση της συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή και παράγοντα εξασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στο Israel Business Conference 2018, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Ιερουσαλήμ.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που θέτει σε υψηλό σημείο στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ρόλο του φυσικού αερίου, ως καύσιμο-γέφυρα στη διαδικασία μετάβασης, καθώς επιτρέπει την ανάπτυξη της οικονομίας με την παράλληλη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Υπογράμμισε, επιπλέον, το ζήτημα που ανακύπτει λόγω της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εισαγωγές φυσικού αερίου και παρουσίασε τους κεντρικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια. Τόνισε, ακόμη το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης.
Στη συνέχεια, στάθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών φυσικού αερίου στα οποία συμμετέχει η χώρα μας, όπως είναι ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP), ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας και η κατασκευή του πλωτού τερματικού σταθμού Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Κλείνοντας την ομιλία του έκανε ειδική αναφορά στην ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην κατασκευή του αγωγού East Med, καθώς αποτελεί έργο στρατηγικής σημασίας για τις εμπλεκόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ενισχύσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού. Το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στην Κύπρο αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα για την ωρίμανση του έργου, η πρόοδος του οποίου θα ενισχυθεί με την επικείμενη υπογραφή Διακρατικής  Συμφωνίας για τον Αγωγό East Med που θα υπογραφεί μέσα στο 2018 από τις εμπλεκόμενες χώρες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης