Τελευταία Νέα
Απόψεις

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι οικονομικοί παράμετροι που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις το 2018 – στα γεωπολιτικά οι ευκαιρίες

Π.Μπουσμπουρέλης: Οι οικονομικοί παράμετροι που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις το 2018 – στα γεωπολιτικά οι ευκαιρίες
Οι στόχοι, τα ρίσκα και οι ευκαιρίες
To 2018 αναμένεται μια χρονιά που θα αποτυπώσει περαιτέρω την σύγκλιση της οικονομίας με τους μνημονιακούς στόχους.
Πολιτικά όλα θα εξαρτηθούν από το τοπίο που θα προκύπτει μετά την ολοκλήρωση του Γ Μνημονίου το εξάμηνο του 2018.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι οι αναίμακτες τράπεζες  και το πέρασμα από τα stress tests, χωρίς να υπάρξουν εμπλοκές με ανάγκες άμεσες στις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Επί της ουσίας τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο και πολλά θα εξαρτηθούν από την δυναμική που θα διαμορφώσουν οι πωλήσεις κόκκινων δανείων και δει των επιχειρηματικών.
Η οικονομία θα κληθεί να ανεβάσει ρυθμούς ανάπτυξης σε ένα περιβάλλον που θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από την υψηλή φορολογία και με ένα τραπεζικό σύστημα, που θα παραμένει αδύναμο.
Κύκλοι που πρόσκεινται σε μεγάλους επενδυτές του εξωτερικού εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσον αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, στοιχείο που αποτυπώνεται και στην πορεία της ανόδου των ελληνικών ομολόγων.
Η κυβέρνηση ποντάρει σε εξαγγελίες για μείωση της φορολογίας καθώς και σε αυξήσεις μισθών, που θεωρητικά θα μπορεί να θεσπίσει μετά το πέρας του Γ Μνημονίου.
Ασθενής πλευρά της οι επενδύσεις, που επί της ουσίας πρέπει να πολλαπλασιαστούν καθώς και οι ιδιωτικοποιήσεις που ήσαν μηδενικές μέσα στην χρονιά που έκλεισε.
Παρά ταύτα  η κυβέρνηση έδωσε σαφή απάντηση με το προεδρικό διάταγμα για το Ελληνικό στους επικριτές της για μια επένδυση που έγινε η σημαία της αντιπολίτευσης.
Το 2018 θα συνεχίσει η άνοδος των τιμών των ελληνικών ομολόγων και η μείωση των αποδόσεων, δηλαδή του θεωρητικού κόστους δανεισμού.
Παράλληλα, αν οι τράπεζες το επιτρέψουν, αναμένεται μια καλύτερη χρονιά για το χρηματιστήριο στο σύνολό του είτε λόγω προόδου της οικονομίας είτε εξαιτίας προεξόφλησης της πολιτικής αλλαγής.
Κρίσιμο ζήτημα για την περίοδο μετά τον Αύγουστο του 2018 η νέα συμφωνία για χρέος και υποστήριξη εξόδου στις αγορές από τους πιστωτές.

Ο γεωπολιτικός παράγοντας

Σε γεωπολιτικό επίπεδο η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν:
Με τη νέα γεωγραφία των αγωγών, τόσο του TAP και του IGB αλλά και την υλοποίηση του EAST MED.
Την έναρξη της έρευνας για υδρογονάνθρακες στο οικόπεδο δυτικά της Κέρκυρας αλλά και με τις προοπτικές στο Κατάκωλο και τις προοπτικές  δυτικά της Κρήτης.
Στην εξέλιξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, στην συστηματοποίηση της λειτουργίας του κοιτάσματος ΖΟΡ και στην ενίσχυση της συμμαχίας με Ισραήλ και Αίγυπτο.
Οι προκλήσεις διαχείρισης του κυπριακού και του σκοπιανού θα βοηθηθούν από τις νέες συμμαχίες που έχει εξασφαλίσει η ελληνική πλευρά αλλά και από την πρόοδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Κρίσιμη παράμετρος η συγκρότηση γερμανικής κυβέρνησης ή διενέργεια νέων εκλογών στην Γερμανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης