Αναλύσεις

Ρωσία: Ο Putin θέλει νέα διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Ρωσία: Ο Putin θέλει νέα διάσκεψη για το Κυπριακό με τη συμμετοχή των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας
Η κυβέρνηση, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, «λαμβάνει αποφάσεις για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς τυμπανοκρουσίες»
Την παρουσία των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε καινούργια διάσκεψη για το Κυπριακό, θα ζητήσει ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, κάτι που θα κάνει γνωστό στην αυριανή (24 Οκτωβρίου 2017) συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Αναστασιάδη.
Η παρουσία και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο, «είναι απαραίτητη και προκύπτει και από την ανάγκη καλής προετοιμασίας, ώστε να είναι εφικτή η κατάληξη σε θετικό αποτέλεσμα» όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Επίσης, σημείωσε ότι το Κυπριακό αφορά το Συμβούλιο Ασφαλείας, αφού, και με βάση τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, το Σώμα πρέπει να έχει ρόλο στην παρακολούθηση της εφαρμογής της λύσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είπε επίσης ότι η Μόσχα επιδεικνύει έντονο ενδιαφέρον και για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο σε σχέση με το θέμα των υδρογονανθράκων.
Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, που φέρουν την κυπριακή κυβέρνηση να προτίθεται να καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες για καθορισμό ΑΟΖ και στη βόρεια περιοχή της Κύπρου, ο κύριος Χριστοδουλίδης απέφυγε να τις επιβεβαιώσει ή να τις διαψεύσει, τονίζοντας πως για πολύ σημαντικά ζητήματα πρέπει να αποφεύγονται οι δημόσιες δηλώσεις.
Η κυβέρνηση, είπε ο κύριος Χριστοδουλίδης, «λαμβάνει αποφάσεις για εξυπηρέτηση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς τυμπανοκρουσίες».
Το απόγευμα, ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Dmitry Medvedev.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Λευκωσίας, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός Medvedev είπε μεταξύ άλλων προς τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «είναι η τρίτη επίσκεψή σας στη χώρα μας κατά την προεδρική σας θητεία κάτι που εκτιμούμε πολύ, διότι η Κύπρος είναι σημαντικός και αξιόπιστος εταίρος της Ρωσίας.
Έχουμε, σημείωσε, επωφελή συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων μας και μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων».
Ενεργά, πρόσθεσε, «αναπτύσσεται και ο πολιτισμικός διάλογος και αυτό είναι μεγάλη χαρά για μας».
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στους ιστορικούς, διαχρονικούς δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση και ευγνωμοσύνη του, που ο κυπριακός λαός νιώθει προς τη Ρωσία για τη διαχρονική στήριξη «στο δυστυχώς, ακόμα υπάρχον Κυπριακό πρόβλημα».
Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση, ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες, υπό τη μορφή δείπνου εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την οικονομία, τις διμερείς σχέσεις, τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας, ενώ έγινε ενημέρωση και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.


Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης