Διεθνή

Erdogan: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι παράνομο

Erdogan: Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι παράνομο
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν πως η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ της Συρίας θα πρέπει να προστατευθεί
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε παράνομο το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι το δημοψήφισμα δεν έχει καμία νομιμότητα.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν πως η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ της Συρίας θα πρέπει να προστατευθεί.
Σημείωσε πως θα πρέπει η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG) στο βόρειο Ιράκ να αποτραπεί από το να κάνει «μεγαλύτερα λάθη».
Οι Κούρδοι του Ιράκ ψήφισαν με συντριπτικά ποσοστά υπέρ της ανεξαρτησίας του Ιρακινού Κουρδιστάν, με τη θετική ψήφο να αγγίζει το 92%, στο δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου ενώ η συμμετοχή άγγιξε το 72%.
Ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί διευκρίνισε ότι το αποτέλεσμα δεν οδηγεί σε άμεση ανακήρυξη ανεξαρτησίας, αλλά θα αποτελέσει εφαλτήριο διαπραγματεύσεων με τη Βαγδάτη.
Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ο οποίος έχει διακηρύξει ότι θεωρεί το δημοψήφισμα παράνομο, μιλώντας στο ιρακινό κοινοβούλιο την Τετάρτη, αρνήθηκε κάθε χρήση του αποτελέσματος ως βάση διαπραγμάτευσης.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης