Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΡΑΕ: Εγκρίθηκε ο Κώδικας Συναλλαγών για τις Δημοπρασίες ΝΟΜΕ

ΡΑΕ: Εγκρίθηκε ο Κώδικας Συναλλαγών για τις Δημοπρασίες ΝΟΜΕ
Ο Κώδικας Συναλλαγών καθορίζει αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στις δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη δημοπρασία αναμένεται εντός του Οκτωβρίου και η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 37,37 ευρώ/MWh.
Εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ο Κώδικας Συναλλαγών Δημοπρασιών Προθεσμιακών Προϊόντων Ηλεκτρικής Ενέργειας (Δημοπρασίες ΝΟΜΕ).
Όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, με τον Κώδικα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των δημοπρασιών πώλησης προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, ο μηχανισμός καταμερισμού των κατανεμηθεισών ποσοτήτων προθεσμιακού προϊόντος, η λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς, η δήλωση χρήσης ποσοτήτων προθεσμιακών μηνιαίων υποπροϊόντων, ο μηχανισμός φυσικής παράδοσης και η συμπληρωματική εκκαθάριση του ημερήσιου ενεργειακού προγραμματισμού.
Επιπλέον, καθορίζονται οι συμμετέχοντες στον ανωτέρω μηχανισμό, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εγγραφή και τη διαγραφή τους από το μητρώο συμμετεχόντων του συστήματος συναλλαγών δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων, η συμμετοχή τους στις δημοπρασίες, στη δευτερογενή αγορά και στο μηχανισμό φυσικής παράδοσης.
Τέλος, ρυθμίζονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των συμμετεχόντων στον ανωτέρω μηχανισμό, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών τους υποχρεώσεων και δικαιωμάτων κατά την εκκαθάριση και τον διακανονισμό συναλλαγών, ορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Λειτουργού της Αγοράς με τους συμμετέχοντες και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που εφαρμόζονται για την επίτευξη των στόχων του μηχανισμού καθώς και η αντιμετώπιση περιπτώσεων έκτακτης ανάγκης στον ημερήσιο ενεργειακό προγραμματισμό και περιπτώσεων πραγματικής αδυναμίας εξασφάλισης παράδοσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης