Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ζημιές δισ. ευρώ στο ορυχείο Αμυνταίου - Κοτζιάς, Τόσκας και Παναγιωτάκης στην περιοχή - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ζημιές δισ. ευρώ στο ορυχείο Αμυνταίου - Κοτζιάς, Τόσκας και Παναγιωτάκης στην περιοχή - Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία
upd Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κυρήσσεται η περιοχή των Αναργύρων που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ορυχείο του Αμυνταίου, όπου πραγματοποίησαν ήδη επιτόπιο έλεγχο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης.
Προκλήθηκαν τεράστιες υλικές ζημιές δισ. ευρώ  από την κατάρρευση τεράστιων όγκων μαζών εδαφών στο ορυχείο του Αμυνταίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, και από τύχη δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.
Η αποκόλληση τεράστιων εδαφικών μαζών και μετακίνηση τους σε απόσταση τουλάχιστον 40 μέτρων, σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί.
Από την αποκόλληση των μαζών καταπλακώθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς τρεις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς, ενώ κινδυνεύει με καταστροφή και ο τέταρτος εκσκαφέας, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Η διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου είχε φροντίσει τις προηγούμενες ημέρες να αποκλείσει το χώρο από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσαν ζωές.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι ζημιές που έχει υποστεί το ίδιο το ορυχείο είναι πολύ μεγάλες με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η τροφοδοσία των δύο μονάδων παραγωγής ρεύματος του Αμυνταίου, οι οποίες πάντως επί του παρόντος είναι σε προγραμματισμένη συντήρηση.
Στο ορυχείο Αμυνταίου και στη ΔΕΗ έχει σημάνει συναγερμός.
Η εξέλιξη δεν ήταν "κεραυνός εν αιθρία", από το 2010 οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κρούουν συνεχώς τον κίνδυνο κατάρρευσης.
Το πρόβλημα συνδέεται με τις παρεμβάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παρά τα ισχυρά κονδύλια χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ για αρχαιολογικά έργα δεν επέτρεψε απαραίτητες εργασίες για την ομαλή διάνοιξη και λειτουργία του ορυχείου, που αν είχαν γίνει δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το αποτέλεσμα.
Το ευτύχημα είναι ότι εδώ και δύο μερες, το ορυχείο είχε δώσει "ενδείξεις" καθίζησης, με αποτέλεσμα να δοθεί απαγορευτικό εισόδου στους εργαζομενους και να μην θρηνούμε αυτή τη στιγμή θύματα.
Το κόστος ωστόσο σε υλικές ζημιές είναι τεράστιο από μηχανήματα που έχουν καταπλακωθεί αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ και οι επιπτώσεις στην ηλεκτροδότηση της χώρας θα φανούν το καλοκαίρι, αφού ο σταθμός του Αμυνταίου είναι εξαιρετικά δύσκολο να τεθεί σε λειτουργία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η περιοχή -Επί τόπου Κοτζιάς, Τόσκας, Καρυπίδης

Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί το δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων μετά την αυτοψία που διενήργησε, στο πληγωμένο χωριό από την κατολίσθηση του ορυχείου Αμυνταίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.
Ο δήμαρχος Αμυνταίου θα υποβάλει το αίτημα στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ακολούθως ο περιφερειάρχης αφού το εγκρίνει θα το διαβιβάσει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Θόδωρο Καρυπίδη «η απόφαση του υπουργού είναι δεδομένη και την ανακοίνωσε ήδη στους κατοίκους κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε από κοινού και με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά».

Με απόφαση της Περιφέρειας οι κάτοικοι του χωριού για λόγους ασφαλείας θα διανυκτερεύσουν απόψε στα ξενοδοχεία της περιοχής ενώ ήδη υπάρχει συμφωνία με τη ΔΕΗ οι κάτοικοι που εκκένωσαν τα δέκα σπίτια που υπέστησαν σήμερα ρωγμές και καταστροφές να τους δοθεί η δυνατότητα να μεταφέρουν τα οικιακά σκεύη, τον εξοπλισμό κατοικίας αλλά και τα αγροτικά τους μηχανήματα σε χώρο που θα υποδειχθεί από την Εταιρεία.

Στις 20.00 θα συνεδριάσει εκτάκτως το συντονιστικό όργανο Πολιτικής προστασίας υπό την προεδρεία του γενικού γραμματέα Πολιτικής προστασίας Ιωάννη Καπάκη που βρίσκεται ήδη στην Κοζάνη για καλύτερο συντονισμό των ενεργειών με τους δημάρχους της περιοχής

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, έπειτα από ενημέρωση που έγινε, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης θα βρίσκεται το πρωί της Κυριακής στην Κοζάνη όπου θα επισκεφθεί τους Ανάργυρους και θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη για τις ενέργειες της επόμενης ημέρας.

Το απόγευμα φθάνει εκτάκτως στην περιοχή κλιμάκιο της ΔΕΗ με επικεφαλής τον πρόεδρο Μανώλη Παναγιωτάκη.
Επίσης στην περιοχή μεταβαίνει και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.

Ανακοίνωση της ΔΕΗ για τον κίνδυνο ασφάλειας στην περιοχή

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ επισημαίνει τον κίνδυνο που υπάρχει για τους περαστικούς.
'Οπως τονίζεται, "με αφορμή αναφορές που θέλουν την παρουσία περαστικών από το χώρο της κατολίσθησης στο  ορυχείο  Αμύνταιου  και  παρά  τα  πολύ  υψηλά  μέτρα  φύλαξης  που  ήδη  έχουμε  σε συνεργασία με την τοπική αστυνομία θεσπίσει, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι απαγορεύεται ρητά η προσέλευση στο χώρο αυτό διότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ασφαλείας για τους ίδιους.


Ζημιές σε σπίτια στο χωριό Ανάργυροι- Χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα

Εξαιτίας της σημερινής κατολίσθησης έπαθαν ρωγμές και ζημιές περίπου δέκα σπίτια που βρίσκονται προς την πλευρά του μετώπου του ορυχείου και με εντολή των Αρχών εκκενώθηκαν προκειμένου να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές.
Έπειτα από τη σημερινή κατολίσθηση έχουν υποστεί βλάβες τόσο τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όσο και της ύδρευσης.
Από τις 11 το πρωί δεν υπάρχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα στο δημοτικό διαμέρισμα Αναργύρων.

Δηλώσεις του διευθυντή του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας

Ο διευθυντής του Λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ) Στέφανος Παλαβός δήλωσε στο ΑΠΕ πως «η μετακίνηση εδαφών ήταν τέτοιου μεγέθους και έκτασης που ακόμη και οι τέσσερις καδοφόροι εκσκαφείς που βρίσκονταν σε πιο ασφαλή περιοχή, σκεπάστηκαν κυριολεκτικά από εκατομμύρια τόνους χωμάτων». Το φαινόμενο της μετακίνησης εδαφών βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη και έχει επηρεάσει ακόμη και το χωριό Ανάργυροι που βρίσκεται σε απόσταση τριών χιλιομέτρων από την περίμετρο του ορυχείου.


Ο Μιχάλης Καββαδάς αναπληρωτής καθηγητής Γεωτεχνικής του Ε.Μ. Πολυτεχνείου που επισκέφθηκε πριν από δύο μέρες την περιοχή του ορυχείου και το διαμέρισμα των Αναργύρων, σε δηλώσεις στο ΑΠΕ είχε αναφέρει ότι οι μετακινήσεις εδαφών στο ορυχείο Αμυνατίου ενεργοποιούν το τεκτονικό ρήγμα που διέρχεται μέσα από το χωριό με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγαλύτερες ρωγμές στους δρόμους και σε σπίτια του χωριού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης