Οι προκλήσεις του ενεργειακού 2025

Οι προκλήσεις του ενεργειακού 2025
Aνοιχτά μέτωπα αλλά και ώρα της αλήθειας για μεγάλα επενδυτικά projects
Το 2024 μας αποχαιρετά με δύο πολεμικά μέτωπα ανοιχτά, ένα στην καρδιά της Ευρώπης και ένα στη Μέση Ανατολή, περιοχή που αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Αυτό και μόνο αποτελεί το βασικό υπόβαθρο των αβεβαιοτήτων που θα συνεχίσουν να δοκιμάζουν τις εξαρτημένες ενεργειακά εύθραυστες οικονομίες της Ευρώπης και το 2025. Η διαμόρφωση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου θα είναι μία από τις προκλήσεις της νέας χρονιάς καθώς μια υψηλή διακύμανση μπορεί να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις και να θέσει υπό δοκιμασία τις αντοχές νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι συνθήκες που διαμορφώνεται εν όψει της πλήρους διακοπής των ρωσικών ροών αερίου μέσω της Ουκρανίας στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ταχεία άντληση των αποθεμάτων και την ένταση του χειμώνα φέτος προεξοφλούν υψηλή μεταβλητότητα των τιμών για τους πρώτους μήνες του έτους, κάτι που θα επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα καθώς το φυσικό αέριο εξακολουθεί να συμμετέχει με υψηλά ποσοστά στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση αφορά την αγορά των ΑΠΕ και συνδέεται με τις περικοπές ενέργειας και τις μηδενικές τιμές. Το φαινόμενο που πλέον αποτελεί μέρος της ¨κανονικότητας¨ της αγοράς ηλεκτρισμού αναμένεται να επιδεινωθεί το 2025 καθώς με βάση το ΕΣΕΚ, η εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ αναμένεται να φτάσει στα 16 GW, όταν η μέση ετήσια ζήτηση κυμαίνεται μεταξύ 6 GW (ελάχιστη) και 10 GW (μέγιστη). Περικοπές ενέργειας και μηδενικές τιμές σε συνδυασμό και με το «τέλος των επιδοτήσεων» που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον για την αγορά των ΑΠΕ που θα επιταχύνει την αναδιάρθρωση του κλάδου στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται ευνοεί καθετοποιημένους και ισχυρούς κεφαλαιακά ομίλους που μπορούν να ¨σηκώσουν¨ τα ρίσκα και την υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων ενεργειακών ομίλων αναμένεται να ενισχυθεί εντός και εκτός της χώρας, με τις μπαταρίες αποθήκευσης να αποτελούν ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού. Τον τόνο στις αλλαγές που έρχονται αναμένεται να δώσουν τόσο η ΔΕΗ και η Metlen όσο και οι δύο εταιρίες διύλισης της χώρας , Helleniq Energy και Μοτορ Οιλ.

Kομβική θα είναι η νέα χρονιά για την πορεία των δύο Megaprojects της χώρας, υδρογονανθράκων και υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Σε ότι αφορά στους υδρογονάνθρακες η απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη ερευνητικής γεώτρησης που θα λάβει μέσα στο 2025 η ExxonMobil, operator της κοινοπραξίας με την Helleniq Energy στις δύο παραχωρήσεις της Κρήτης, θα κρίνει εν πολλοίς τη συνέχιση του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης των πιθανολογούμενων εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

Το 2025 θα τεστάρει και τη ρεαλιστικότητα του εθνικού προγράμματος ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε με υψηλές προσδοκίες και με την στήριξη κολοσσών της ευρωπαϊκής αγοράς αλλά δείχνει να έχει ¨βαλτώσει» . Στις μεγάλες καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα, αποτέλεσμα τόσο των αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών όσο και του ελλιπούς, όπως αποδείχτηκε σχεδιασμού, έρχεται να προστεθεί το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφώσει στην διεθνή αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων η στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τράμπ.

Η πολεμική Τράμπ ενάντια στον κλάδο έχει οδηγήσει ήδη σε ακύρωση έργων από μεγάλες εταιρίες, εξέλιξη με αρνητικό αντίκτυπο στις τιμές και την ανταγωνιστικότητα των Projects. To ζήτημα προβληματίζει τους αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα, που δείχνουν να επιλέγουν μια στάση αναμονής, κατεβάζοντας ταχύτητες.

Στις προκλήσεις του 2025 δεν μπορεί παρά να συμπεριληφθεί και το έργο της πολύπαθης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης- Κύπρου. Εξελίξεις αναμένονται μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου με βασικότερο παράγοντας τον γεωπολιτικό. Από το πότε θα βγει στα διεθνή ύδατα το πλοίο που έχει ναυλώσει η γαλλική Nexans για τις έρευνες βυθού, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος επανεκκίνησης του έργου που λίγο πριν εκπνεύσει το 2024 έλαβε τη στήριξη της Meridiam.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης