Η ενίσχυση του ευέλικτου παραγωγικού δυναμικού προκειμένου να εξισορροπηθεί η στοχαστική παραγωγή των ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος σε μονάδες «πράσινης» ενέργειας και η αταλάντευτη προώθηση του προγράμματος απολιγνιτοποίησης με ορίζοντα το 2026, είναι μερικά από τα βασικά στοιχεία του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ για την περίοδο 2025 – 2027.
Το σχέδιο δίνει έμφαση στον καθετοποιημένο χαρακτήρα της ΔΕΗ που της εξασφαλίζει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζει τις διακυμάνσεις και τη ρευστότητα της αγοράς, καθώς αναλόγως των συνθηκών τα έσοδα της είναι αυξημένα είτε στην παραγωγή, είτε στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
Το επενδυτικό της πρόγραμμα που αφορά κυρίως τους τομείς των ΑΠΕ, των δικτύων και της ευέλικτης παραγωγής, ενώ περιλαμβάνει νέες λύσεις για τους πελάτες σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, σε συνδυασμό με την πλήρη απολιγνιτοποίηση θα οδηγήσει σε EBITDA 2,7 δισ. ευρώ το 2027.
Όραμα της διοίκησης της ΔΕΗ υπό τον Γιώργο Στάσση είναι να αναδειχθεί σε μια οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμη, σύγχρονη, ψηφιακή εταιρία ενέργειας, με ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και οι χώρες στις οποίες επικεντρώνει το ενδιαφέρον της είναι η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Κροατία και η Ιταλία.
Έτσι οι επενδύσεις της ΔΕΗ τα επόμενα χρόνια θα επικεντρωθούν στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ συνολικής ισχύος 20 GW, καθώς και τις επενδύσεις στα δίκτυα Ελλάδας και Ρουμανίας. Στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ σε μονάδες ΑΠΕ το 2027 να ανέρχεται σε 11,8 GW εκ των οποίων 7,4 GW στην Ελλάδα και 4,4 GW στις υπόλοιπες χώρες δραστηριοποίησης της.
Οι στόχοι για την επόμενη τριετία
Αναλυτικότερα οι σημαντικότεροι από τους στόχους που έχει θέσει η ΔΕΗ για την επόμενη τριετία συνοψίζονται στα εξής:
• Ανάπτυξη 6,3 GW ΑΠΕ μέχρι το 2027 σε Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει σε 11,8 GW το 2027.
Ήδη, σήμερα, περίπου το 60% των ΑΠΕ που θα προστεθούν είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή ή και σε διαδικασία διαγωνισμού (υποβολή προσφορών).
• Ανάπτυξη 1,8 GW ευέλικτης παραγωγής ενέργειας όπως αντλησιοταμίευση, μπαταρίες, μονάδες αερίου, και υδροηλεκτρικά έργα τα οποία αντιμετωπίζουν την στοχαστικότητα των ΑΠΕ και παράγουν μεγαλύτερη αξία.
• Πλήρης απολιγνιτοποίηση το 2026 και σημαντική μείωση της παραγωγής από μονάδες πετρελαίου λόγω διασυνδέσεων νησιών, με στόχο τη μείωση κατά 80% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου μεταξύ 2019 και 2027.
• Νέες λύσεις προστιθέμενης αξίας για πελάτες όπως συνέργειες με τον Κωτσόβολο, υποστηρικτικές υπηρεσίες για φωτοβολταϊκά στο σπίτι, πιστοποιητικά ηλεκτρολόγου και λύσεις διαχείρισης.
• Επέκταση του καθετοποιημένου μοντέλου και στη Ρουμανία, με ισχυρή ανάπτυξη ΑΠΕ για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της μεγάλης πελατειακής βάσης της PPC Romania.
• Σταθερή ανάπτυξη δικτύων σε Ελλάδα και Ρουμανία όπου η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση αναμένεται να αυξάνεται κατά 7,7% σε ετήσια βάση την τριετία και να ανέλθει σε 6 δις ευρώ το 2027.
• Συνεχής μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας το 2040.
Οι οικονομικοί στόχοι της ΔΕΗ για την τριετία 2025-2027 είναι οι εξής:
• Το EBITDA του ομίλου θα ανέλθει σε 2,7 δισ. το 2027 από 1,8 δισ. το 2024, με αύξηση κατά 14% σε ετήσια βάση, λόγω ΑΠΕ, καθετοποιημένου μοντέλου, απολιγνιτοποίησης και ευέλικτης παραγωγής.
• Επενδύσεις με αναπτυξιακό πρόσημο συνολικού ύψους 10,1 δισ. ευρώ καθώς το 94% των επενδύσεων θα κατευθυνθούν στην ανάπτυξη, κυρίως ΑΠΕ, δικτύων και ευέλικτης παραγωγής.
• Παρά την αύξηση των επενδύσεων, ο δείκτης Καθαρό Χρέος/EBITDA του ομίλου θα παραμείνει κάτω από το όριο του 3,5x που έχει τεθεί, καθώς ο όμιλος θα χρηματοδοτήσει περίπου το 70% των επενδύσεων από τις αυξημένες ταμειακές ροές .
• Αύξηση του μερίσματος κατά 41% σε ετήσια βάση, τη μεγαλύτερη στον κλάδο των Ευρωπαϊκών εταιριών ενέργειας, με στόχο από 0,25 ανά μετοχή για τη χρήση του 2023 να φτάσει στο 1 ευρώ ανά μετοχή το 2027.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου, προβλέπονται στα 800 εκατ. ευρώ το 2027 από 350 εκατ. ευρώ το 2024.
Επενδύσεις 680 εκατ στις Οπτικές Ίνες
Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της θυγατρικής της ΔΕΗ Fiber Grid κατά 150 εκ. ευρώ πραγματοποίησε μέσα στο 2024 η ΔΕΗ.
Τα νέα κεφάλαια θα χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την ανάπτυξη της οπτικής ίνας.
Σημειώνεται ότι οι επενδύσεις για την περίοδο 2024-2026 για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικής ίνας, θα ανέλθουν σε περίπου 680 εκατ. ευρώ. Στόχος της ΔΕΗ FiberGrid είναι το δίκτυο FTTH από τα 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο τέλος του 2024 να φτάσει σε 1,7 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2025 . Απώτερος στόχος του ομίλου ΔΕΗ είναι να προσφέρει κάλυψη με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι σε 3 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα εντός της επόμενης πενταετίας και η συνολική επένδυση του έργου να εκτιμάται στα 900 εκατομμύρια ευρώ.
Από το 2025 η εμπορική διάθεση
Η ΔΕΗ FiberGrid θα μπορεί να διαθέσει εμπορικά την οπτική ίνα από το 2025 μέσω χονδρικής με δύο τρόπους. Ο πρώτος αφορά τη διάθεση χονδρικής υπηρεσίας bitstream με ταχύτητες που μπορούν να φτάνουν έως και τα 10 Gbps. O δεύτερος είναι με τη διάθεση υπηρεσίας σκοτεινής ίνας, dark fiber, με την οποία ο κάθε πάροχος μπορεί να προσφέρει στον τελικό πελάτη του ό,τι υπηρεσίες επιθυμεί.
Η ανάπτυξη της οπτικής ίνας, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας για αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών της (κυρίως του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας) και αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της ΔΕΗ για διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της και για την είσοδο σε νέες αγορές εκτός της παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ΔΕΗ Οπτική Ίνα είναι μια θυγατρική της ΔΕΗ (Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού) στην Ελλάδα, η οποία παρέχει υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης μέσω οπτικών ινών. Η εταιρεία αυτή έχει ως στόχο την ανάπτυξη και την επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παρέχοντας υψηλής ταχύτητας internet και άλλες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες.
Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής ανάπτυξης της ΔΕΗ Οπτική Ίνα περιλαμβάνουν:
Αξιοποίηση Υποδομών: Η ΔΕΗ διαθέτει εκτεταμένο δίκτυο υποδομών, όπως τα καλώδια ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Πρόκειται για το μοναδικό υπέργειο δίκτυο κάτι που επιτρέπει την ανάπτυξη με μειωμένο κόστος κατασκευής και με μεγάλη ταχύτητα.
Συνεργασίες με Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα: Η ΔΕΗ έχει συνάψει συμφωνίες και συνεργασίες με διάφορους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να χρηματοδοτήσει και να αναπτύξει το δίκτυο οπτικής ίνας. Ειδικότερα, η ΔΕΗ συμμετέχει σε έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ για την ανάπτυξη υποδομών οπτικής ίνας σε απομακρυσμένες και υποεξυπηρετούμενες περιοχές.
Διείσδυση σε Μη Εξυπηρετούμενες Περιοχές: Ένας σημαντικός στόχος της στρατηγικής είναι η επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας σε περιοχές της Ελλάδας που δεν καλύπτονται επαρκώς από τα παραδοσιακά δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΕΗ στοχεύει να προσφέρει γρήγορο internet σε περιοχές που δεν είχαν προηγουμένως πρόσβαση σε ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων.
Ανταγωνιστική Προσφορά Υπηρεσιών: Η ΔΕΗ στοχεύει να προσφέρει ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλής ταχύτητας, τηλεφωνία και τηλεοπτικές υπηρεσίες (IPTV), σε ανταγωνιστικές τιμές, καθιστώντας τις διαθέσιμες σε ευρύ κοινό. Με την είσοδό της στον τομέα της τηλεπικοινωνίας, η ΔΕΗ επιθυμεί να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και να προσφέρει νέες προστιθέμενες αξίες στους πελάτες της.
Πρωτοπορία στα Data Centers
Σε συνδυασμό με την EDGNEX Data Centers της DAMAC ο Όμιλος ΔΕΗ ανακοίνωσε την ίδρυση της Data In Scale, μιας κοινοπραξίας (DAMAC 55% - ΔΕΗ 45%) για την ανάπτυξη ενός υπερσύγχρονου κέντρου δεδομένων στα Σπάτα.
Η συνεργασία αυτή ενώνει την τεχνογνωσία της DAMAC στον τομέα του Real Estate και της ανάπτυξης κέντρων δεδομένων με την ηγετική θέση του Ομίλου ΔΕΗ στην καθαρή ενέργεια, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την έγκαιρη και ποιοτική υλοποίηση της εγκατάστασης.
Το νέο data center σχεδιάζεται ως πρότυπο ασφαλούς, βιώσιμης και ευέλικτης ψηφιακής υποδομής
Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει επένδυση 150 εκατ. ευρώ για υποδομή ισχύος 12,5MW, με την προοπτική επέκτασης στα 25MW.
Το έργο βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, ενώ η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2025.
Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης προβλέπεται εντός δύο ετών, με στόχο την υποστήριξη της αυξανόμενης ζήτησης για cloud υποδομές, ψηφιακό μετασχηματισμό και λύσεις αποθήκευσης δεδομένων.
www.worldenergynews.gr