Μckinsey: Έχει δρόμο ακόμα η ενεργειακή μετάβαση - Μόνο στο 10% η ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται

Μckinsey: Έχει δρόμο ακόμα η ενεργειακή μετάβαση - Μόνο στο 10% η ανάπτυξη των τεχνολογιών που απαιτούνται
Περίπου το ήμισυ της μείωσης των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια εξαρτάται από την αντιμετώπιση των πιο απαιτητικών φυσικών προκλήσεων

Είκοσι πέντε μεγάλες προκλήσεις οι οποίες πρέπει να ξεπεραστούν για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση διαπιστώνει έκθεση της Μckinsey.
Παράλληλα η έκθεση επισημαίνει τόσο την πολυπλοκότητα του υπάρχοντος συστήματος όσο και τον σύντομο χρόνο που απαιτείται καθώς οι αλλαγές στο παρελθόν χρειάσθηκαν πολλές δεκαετίες έως και αιώνες να πραγματοποιηθούν.

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, με περίπου το 10% της απαιτούμενης ανάπτυξης τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών έως το 2050 να έχει επιτευχθεί στους περισσότερους τομείς.

Βελτιστοποιημένοτο σημερινό ενεργειακό σύστημα έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά η παραγωγή και η κατανάλωση ενέργειας ευθύνεται για περισσότερο από το 85% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
Η δημιουργία ενός συστήματος χαμηλών εκπομπών, ακόμη και με την επέκταση της πρόσβασης σε ενέργεια παγκοσμίως, θα απαιτούσε την ανάπτυξη εκατομμυρίων νέων πόρων. Έχει σημειωθεί πρόοδος σε ορισμένους τομείς, αλλά κυρίως σε λιγότερο δύσκολες περιπτώσεις χρήσης.

Είκοσι πέντε αλληλένδετες φυσικές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν για να προωθηθεί η μετάβαση. Περιλαμβάνουν την ανάπτυξη και την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών και εντελώς νέων αλυσίδων εφοδιασμού και υποδομής για την υποστήριξή τους.

Περίπου το ήμισυ της μείωσης των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με την ενέργεια εξαρτάται από την αντιμετώπιση των πιο απαιτητικών φυσικών προκλήσεων. Παραδείγματα είναι η διαχείριση συστημάτων ισχύος με μεγάλο μερίδιο μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση προκλήσεων εμβέλειας και ωφέλιμου φορτίου στα ηλεκτρικά φορτηγά, η εύρεση εναλλακτικών πηγών θερμότητας και πρώτων υλών για την παραγωγή βιομηχανικών υλικών και η ανάπτυξη δέσμευσης υδρογόνου και άνθρακα σε αυτές και άλλες περιπτώσεις χρήσης.


Τα τρία χαρακτηριστικά των προκλήσεων


Οι πιο απαιτητικές προκλήσεις μοιράζονται τρία χαρακτηριστικά.

Πρώτον, ορισμένες περιπτώσεις χρήσης δεν διαθέτουν καθιερωμένες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών που μπορούν να προσφέρουν την ίδια απόδοση με εκείνες με υψηλές εκπομπές.

Δεύτερον, οι πιο απαιτητικές προκλήσεις εξαρτώνται από την αντιμετώπιση άλλων δύσκολων, απαιτώντας μια συστημική προσέγγιση.

Τέλος, η τεράστια κλίμακα της απαιτούμενης ανάπτυξης είναι σκληρή, δεδομένων των περιορισμών και της έλλειψης ιστορικού.

Η κατανόηση αυτών των φυσικών προκλήσεων μπορεί να επιτρέψει στους CEO και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να πλοηγηθούν σε μια επιτυχημένη μετάβαση. Μπορούν να καθορίσουν πού να κινηθούν επιθετικά για βιώσιμες ευκαιρίες σήμερα, πού να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν τα σημεία συμφόρησης και πώς να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις πιο απαιτητικές προκλήσεις μέσω ενός συνδυασμού καινοτομίας και αναδιαμόρφωσης συστήματος.

Το σημερινό ενεργειακό σύστημα, που περιλαμβάνει τόσο την παραγωγή όσο και την κατανάλωση ενεργειακών πόρων, είναι τεράστιο και πολύπλοκο.

Το σύστημα έχει βελτιστοποιηθεί επί αιώνες, είναι βαθιά ενσωματωμένο στην παγκόσμια οικονομία και εξυπηρετεί δισεκατομμύρια ανθρώπους, αν και όχι ακόμη ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Είναι υψηλής απόδοσης. Η ενέργεια μπορεί να αποσταλεί σχετικά εύκολα όπου και όταν χρειάζεται, επειδή τα τρέχοντα καύσιμα είναι ενεργειακά πυκνά και εύκολα μεταφέρονται. Η παροχή μπορεί να αυξηθεί και να διακοπεί γρήγορα.
Παρ' όλα τα πλεονεκτήματά του, το σημερινό σύστημα έχει επίσης σημαντικά ελαττώματα. Περίπου τα δύο τρίτα της ενέργειας σπαταλούνται επί του παρόντος.

Το σύστημα παράγει περισσότερο από το 85%των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2).

Εταιρείες και χώρες καταβάλλουν σε μια προσπάθεια μετάβασης στο ενεργειακό σύστημα και μείωσης αυτών των εκπομπών—και να το κάνουν σε λίγες μόνο δεκαετίες. Αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα. Στην ψηφιακή εποχή, έχουμε συνηθίσει σε αστραπιαίες μεταμορφώσεις. Το TikTok χρειάστηκε εννέα μήνες και το ChatGPT μόνο δύο μήνες για να κερδίσει 100 εκατομμύρια χρήστες

Αλλά ένα ενεργειακό σύστημα είναι μια φυσική οντότητα και οι ιστορικές ενεργειακές μεταβάσεις χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες ή και αιώνες. Το να περιπλέκει το έργο της κατασκευής ενός νέου ενεργειακού συστήματος χαμηλών εκπομπών είναι ότι συμπίπτει με την ανάγκη να συνεχίσει να αναπτύσσεται για να επεκτείνει την πρόσβαση στην ενέργεια για δισεκατομμύρια ανθρώπους που δεν την έχουν ακόμη, ενισχύοντάς τους έτσι οικονομικά.
Έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος, αλλά η μετάβαση παραμένει στα αρχικά της στάδια.

Μέχρι στιγμής, η ανάπτυξη τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών είναι μόνο στο 10% περίπου των επιπέδων που απαιτούνται έως το 2050 στους περισσότερους τομείς, και αυτό ήταν σε περιπτώσεις σχετικά εύκολης χρήσης. Είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν πιο απαιτητικές προκλήσεις καθώς ο κόσμος αντιμετωπίζει πιο δύσκολες περιπτώσεις χρήσης σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές.


Τρεις μεγάλες ιδέες


Οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) έχουν πλεονεκτικές ιδιότητες και μπορούν να συνδυαστούν για να προσφέρουν υψηλές επιδόσεις. Αλλά η καλή ανάπτυξή τους και η περαιτέρω πρόοδος της μετάβασης απαιτεί την κατανόηση της φυσικής πραγματικότητας της ενεργειακής μετάβασης — του «σκληρού υλικού».

Αναγνωρίζοντας ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι πρώτα και κύρια ένας φυσικός μετασχηματισμός είναι μια αλήθεια που μπορεί να χαθεί στην αφαίρεση των σεναρίων καθαρού μηδενός. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας εάν το νέο ενεργειακό σύστημα πρόκειται να διατηρήσει, ή ακόμα και να βελτιώσει, τις επιδόσεις του τρέχοντος και να εξασφαλίσει μια προσιτή, αξιόπιστη, ανταγωνιστική πορεία προς το καθαρό μηδέν.

Η παρατήρηση έχει αποδοθεί ευρέως στον Άλμπερτ Αϊνστάιν ότι, δίνοντας μια ώρα για να λύσει ένα πρόβλημα, θα αφιερώσει 55 λεπτά για να καθορίσει το πρόβλημα και πέντε για να σκεφτεί λύσεις.

Όπως αναφέρει η Μckinsey η έρευνα βασίζεται στο τεράστιο σώμα της βιβλιογραφίας για η ενεργειακή μετάβαση και οι διαδρομές στο καθαρό μηδέν.

Σε επτά τομείς, προσδιορίζει 25 σημαντικές φυσικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν εάν η μετάβαση θέλει να πετύχει. Τρεις πτυχές ξεχωρίζουν σε αυτές τις προκλήσεις: η ωριμότητα και η απόδοση των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών, ο βαθμός κλιμάκωσης αυτών των τεχνολογιών και των υποδομών υποστήριξής τους και των αλυσίδων εφοδιασμού θα χρειαζόταν καθώς μεταμορφώνεται αυτό το τεράστιο ενεργειακό σύστημα και οι αλληλεξαρτήσεις στα διάφορα μέρη του συστήματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης