
Τι καταγγέλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Την κατάχρηση του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων (ΕΚΟΙΝ) καταγγέλλει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία περιγράφοντας την «περίεργη» ιστορία των αιολικών πάρκων που αναπτύσσει στα Ακαρνανικά Όρη (περιοχή Natura) η Ένωση Αγρινίου. Όπως προέκυψε από έρευνα των μελών της Ορνιθολογικής, αρχικά οι ΕΚΟΙΝ της Ένωσης Αγρινίου αξιοποίησαν τα προνόμια της σχετικής νομοθεσίας (π.χ. την κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων τους από την ΡΑΑΕΥ και τον ΑΔΜΗΕ) για να ωριμάσουν τα έργα τους.
Ως εδώ καλά. Ωστόσο, λίγες εβδομάδες μετά την έκδοση των αδειών εγκατάστασης για 12 αιολικούς σταθμούς -από τους 16 που έχουν αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας-, πραγματοποιήθηκε αλλαγή της σύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) σε 7 από τις 8 Ενεργειακές Κοινότητες στις οποίες ανήκουν οι εν λόγω αιολικοί σταθμοί.
Τα νέα ΔΣ αποτελούνται από έξι φυσικά πρόσωπα, με τα προεδρεία καθεμίας ΕΚΟΙΝ να αποτελούνται από τα ίδια ακριβώς πρόσωπα, στις ίδιες θέσεις. Παράλληλα, τα στοιχεία επικοινωνίας των Ενεργειακών Κοινοτήτων στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), αντί να παραπέμπουν στην έδρα τους στο Αγρίνιο, παρέπεμπαν πλέον στην επιχείρηση iSOLAR, εταιρεία ανάπτυξης ΑΠΕ με έδρα την Αθήνα.
Συμμετοχές σε ΔΣ
Μάλιστα, τρία από τα έξι πρόσωπα που συμμετέχουν στα ΔΣ των ΕΚΟΙΝ συμμετέχουν και στο ΔΣ της iSOLAR σε ανάλογες θέσεις.
Είναι αξιοσημείωτο ότι, η σχετική νομοθεσία για τις ενεργειακές κοινότητες (νόμος 4513/2018) δεν επιτρέπει σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα να είναι μέλη ταυτόχρονα σε δύο η περισσότερες ΕΚΟΙΝ που δραστηριοποιούνται στην ίδια περιοχή. Στόχος του νομοθέτη είναι να αποφεύγονται μεθοδεύσεις συσσώρευσης, άσχετες με τον πραγματικό προορισμό των ΕΚΟΙΝ.
Με ποιον τρόπο παρακάμφθηκε το νομικό κώλυμα; «Τα συγκεκριμένα έξι άτομα εμφανίζονται στη σύνθεση της κάθε ΕΚΟΙΝ όχι ως φυσικά πρόσωπα, αλλά ως νόμιμοι εκπρόσωποι διαφορετικών νομικών προσώπων (Μονοπρόσωπων Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών – ΜΙΚΕ). Δηλαδή κάθε ένα από τα έξι πρόσωπα που απαρτίζουν το ΔΣ κάθε ΕΚΟΙΝ, εκπροσωπεί μία διαφορετική εταιρεία (ΜΙΚΕ) σε κάθε μία από τις 7 ΕΚΟΙΝ», εξηγούν τα μέλη της Ορνιθολογικής.
Όσο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς αυτών των 42 ΜΙΚΕ (7 ΕΚΟΙΝ επί 6 ΜΙΚΕ) που ελέγχουν τις 7 Ενεργειακές Κοινότητες έπειτα από έρευνα της Ορνιθολογικής διαπιστώθηκε ότι και στις 42 ΜΙΚΕ, μοναδικός εταίρος με ποσοστό 100% είναι μια κυπριακή εταιρεία, η «AIMS32 CORPORATION LIMITED». Δηλαδή, η συγκεκριμένη εταιρεία «ελέγχει απόλυτα τη διοίκηση των ΕΚΟΙΝ και τη διαχείριση των έργων τους, ήτοι των 15 από τους 16 αδειοδοτημένους αιολικούς σταθμούς στα Ακαρνανικά Όρη». Σημειώνεται ότι οι 35 από τις 42 ΜΙΚΕ συστάθηκαν μόλις δύο εβδομάδες μετά την έκδοση των αδειών εγκατάστασης των έργων.
Παράκαμψη νομοθεσίας
Εν ολίγοις, σύμφωνα με την Ορνιθολογική, με τον τρόπο αυτό παρακάμφθηκε όλη η διαδικασία που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για τα έργα ΑΠΕ τέτοιου μεγέθους.
Όπως αναφέρει η οργάνωση, η εταιρεία AIMS32 ελέγχεται από την εταιρεία Bizserve Management Limited, η οποία δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς οπότε, με μία εταιρεία να έχει την πλήρη διαχείριση των 15 αιολικών σταθμών τίθενται ζητήματα:
- παραβίασης της νομοθεσίας για τις ΕΚΟΙΝ καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για ενιαίο σχεδιασμό ανάπτυξης έργων ΑΠΕ μεγάλης κλίμακας.
- νομιμότητας σχετικά με τη διατήρηση των αδειών που έλαβαν ως ΕΚΟΙΝ και ως εκ τούτου των προνομίων που έλαβαν ως τέτοιες, αφού πλέον δεν πληρούν τους όρους για να θεωρούνται Ενεργειακές Κοινότητες.
Βάσει όλων αυτών των δεδομένων, σύμφωνα με την οργάνωση, οι 15 «μικροί» αιολικοί σταθμοί κατηγορίας Β αποτελούν de facto έναν τεράστιο αιολικό σταθμό κατηγορίας Α1 και η περιβαλλοντική τους αδειοδότηση δεν μπορεί παρά να ανακληθεί, αφού δεν εξετάστηκαν ως ενιαίο έργο.
Η Ελληνική Ορθολογική Εταιρεία έχει επισημάνει επανειλημμένως πως η αδειοδότηση και εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην καρδιά της πλέον σημαντικής περιοχής για τα απειλούμενα όρνια αποτελεί περιβαλλοντικό έγκλημα. «Το να συμβαίνει αυτό, ωστόσο, μέσω της εξόφθαλμης εργαλειοποίησης του θεσμού των Ενεργειακών Κοινοτήτων ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής», τονίζουν τα μέλη της Οργάνωσης.
www.worldenergynews.gr