Ενέργεια

Ν. Τσάφος: Πρέπει να βασιστούμε στην εγχώρια παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας και να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες

Ν. Τσάφος: Πρέπει να βασιστούμε στην εγχώρια παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας και να αξιοποιήσουμε τους υδρογονάνθρακες

Συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ για την ανάπτυξη data center πρότεινε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τη ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης

 

Τον έντονο προβληματισμό τόσο της Ελλάδας όσο και της Ευρώπης για το κόστος της ενεργειακής μετάβασης και τις επιπτώσεις του στην οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, εξέφρασε ο υφυπουργός Ενέργειας Νίκος Τσάφος μιλώντας χθες στο συνέδριο με θέμα «Γεωπολιτική, Συνδεσιμότητα και Ενεργειακή Ασφάλεια» που διοργάνωσε το αμερικανικό German Marshall Fund, σε συνεργασία με το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (GSIS) και τη ΔΕΗ στην Αθήνα.

Ο κ. Τσάφος που στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με το GSIS υπογράμμισε ότι η κορύφωση της ενεργειακής κρίσης έχει παρέλθει όμως οι επιπτώσεις της παραμένουν σε ότι αφορά τις τιμές τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού και το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι: «Πως θα γίνει η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα που είναι ακόμη εύθραυστο;».

Το κόστος της μετάβασης είπε ο κ. Τσάφος προκαλεί μεγάλο άγχος στην Ευρώπη η οποία προσπαθεί να συνδυάσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Σε αυτό το περιβάλλον σύμφωνα με τον κ. Τσάφο για την Ελλάδα είναι αναγκαία η περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων ενεργειακών πηγών, των διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, αλλά και των διευρωπαϊκών δικτύων συνολικά. «Η Ελλάδα, είπε, έχει και θα έχει για πάντα μεγάλο ηλιακό και αιολικό δυναμικό που πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Ψάχνουμε επίσης για υδρογονάνθρακες ώστε να αξιοποιήσουμε και αυτό το δυναμικό.

Βρισκόμαστε σε μια συγκεκριμένη περιοχή του κόσμου και είμαστε πύλη για τα Βαλκάνια μεταξύ των άλλων και για το πετρέλαιο. Δεν μιλάμε πολύ γι' αυτό, αλλά εξάγουμε πολλά πετρελαιοειδή στην περιοχή. Είμαστε εξαγωγέας ή διάδρομος διέλευσης για το φυσικό αέριο.


Αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού δικτύου

Αν κοιτάξουμε την ευρύτερη περιοχή, Ανατολική Μεσόγειο και Βόρειο Αφρική βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστιο περιθώριο συνεργασίας. Όμως η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά. Οπότε για εμάς, το θέμα είναι η αναδιαμόρφωση του ευρωπαϊκού δικτύου. Η Ευρώπη εισάγει φυσικό αέριο από τη Βόρεια Αφρική εδώ και δεκαετίες. Γιατί να μην υπάρχει παρόμοιο εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας ή υδρογόνου ή δέσμευσης άνθρακα;» σημείωσε ο υφυπουργός.

Υπογράμμισε ακόμη ότι οι διαφορές τιμών στα ενεργειακά χρηματιστήρια οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στις ανεπαρκείς διασυνδέσεις μεταξύ κεντρικής και νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε για νέους ενεργειακούς διαδρόμους επειδή θα χρειαστεί χρόνος για να υλοποιηθούν και αργά ή γρήγορα θα τους χρειαστούμε όλους», είπε.

Νωρίτερα στην ίδια εκδήλωση είχε μιλήσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τη ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ο οποίος πρότεινε τη συνεργασία Ευρώπης και ΗΠΑ για την ανάπτυξη data centers.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι η ΔΕΗ έχει καταρτίσει ένα ολιστικό για την ανάπτυξη data centers στη Δυτική Μακεδονία το οποίο μάλιστα θα παρουσιαστεί αναλυτικά την Πέμπτη σε ειδική εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.


Εγκατάσταση ισχύος από ποικιλία πηγών

Σύμφωνα με τον κ. Στάσση η ΔΕΗ στη Δυτική Μακεδονία προωθεί την εγκατάσταση ευέλικτης ισχύος από ποικιλία πηγών (ΑΠΕ, φυσικό αέριο, αντλησιοταμίευση, μπαταρίες), ενώ παράλληλα διαθέτει ισχυρά δίκτυα ηλεκτρισμού, αλλά και γη για την εγκατάσταση data center. Ο σχεδιασμός της προβλέπει τη δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου, που θα έχει κατ΄αρχήν ισχύ 300 MW και στη συνέχεια μπορεί να φθάσει το 1 GW.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΕΗ αναζητεί συνεργασίες με εταιρίες των ΗΠΑ για την προώθηση του συγκεκριμένου σχεδίου σημειώνοντας ότι η δημιουργία data center που θα εγκατασταθεί behind the meter, δεν επιβαρύνει το δίκτυο και δεν επηρεάζει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτές διαμορφώνονται στην αγορά ηλεκτρισμού.

Σε ότι αφορά τη σύνδεση, του data center που σχεδιάζεται να τοποθετηθεί στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, ο κ. Στάσσης παραπέμπει στην δραστηριότητα της ΔΕΗ στον τομές των τηλεπικοινωνιών και στην ανάπτυξη ευρυζωνικού δικτύου που υλοποιεί η επιχείρηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης