Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η επανεκλογή Τραμπ ανεβάζει ταχύτητες για το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων - Τα υπεράκτια αιολικά θα αμφισβητηθούν

Η επανεκλογή Τραμπ ανεβάζει ταχύτητες για το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων - Τα υπεράκτια αιολικά θα αμφισβητηθούν

Και άλλες αμερικανικές εταιρίες πλην της EXXON διερευνούν την Ελλάδα

 

Τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψε για την πετρελαϊκή βιομηχανία και την παγκόσμια αγορά υδρογονανθράκων η επανεκλογή Tραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και τα αντίστοιχα αρνητικά για την αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων βρίσκουν την Ελλάδα με εν εξελίξει σημαντικά projects στους δύο αυτούς κλάδους.

Για το project των υδρογονανθράκων είναι κοινή η εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, ότι η εκλογή Τράμπ και η μετατόπιση της ενεργειακής πολιτικής της ΗΠΑ από τον άξονα της ενεργειακής μετάβασης, στους υδρογονάνθρακες αποτελεί ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας για τη χώρα μας, υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αφενός η Ευρώπη θα προχωρήσει σε ¨διορθωτικές¨ κινήσεις ως προς την ταχύτητα της ενεργειακής μετάβασης και τον ρεαλισμό και αφετέρου η χώρα σε πολιτικό επίπεδο θα κινηθεί με ταχύτητα, αξιοποιώντας το θετικό μομέντουμ.

«Κάθε φυσικός πόρος – το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, ο αέρας, ο ήλιος ή το ασήμι, ο χαλκός, είναι φυσικοί πόροι και δεν πρέπει να κατηγορούμε τις χώρες που τους διαθέτουν και τους προσφέρουν στις αγορές διότι οι αγορές τους έχουν ανάγκη» είπε ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ και οικοδεσπότης της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα, σε μια ρεαλιστική τοποθέτηση, που οι ιθύνοντες στην ΕΕ αρνούνται να δουν ακόμη και μετά το ηχηρό μήνυμα της κατάρρευσης της κυβέρνησης Σόλτς στη Γερμανία, της ηγέτιδας της οικονομίας της Ευρώπης και ατμομηχανής της πράσινης μετάβασης.

Οι εξελίξεις δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην Ευρώπη να μην προχωρήσει σε μια αναθεώρηση της ενεργειακής της πολιτικής, που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τον παράγοντα ενεργειακό κόστος και τον ρόλο του στην αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας.


Ενδιαφέρον και από άλλες αμερικανικές εταιρίες

Το ελληνικό πρόγραμμα υδρογονανθράκων στο βαθμό που ολοκληρωθεί και επιβεβαιώσει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Κρήτης, μπορεί να συμβάλλει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας όχι μόνο της ελληνικής αλλά συνολικότερα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Τα νέα δεδομένα εκτιμάται ότι δημιουργούν συνθήκες για την προσέλκυση ενδιαφέροντος για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και άλλων αμερικανικών εταιριών πέραν της ExxonMobil, το ενδιαφέρον της οποίας παραμένει σταθερό και αμείωτο. Μένει να φανεί το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αδράξει την ευκαιρία στέλνοντας θετικά σήματα σε νυν και νέους επενδυτές σε τομείς που συνδέονται με τους υδρογονάνθρακες, όπως η χημική βιομηχανία και τα πετροχημικά αλλά και σχεδιάζοντας πιθανές νέες παραχωρήσεις για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Η παρουσία δύοτριών μεγάλων αμερικανικών εταιριών στην Ελλάδα θα δημιουργούσε σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις και ένα θετικό έδαφος για την εξαίρεση της χώρας από του επαπειλούμενους δασμούς στην Ευρώπη που έχει εξαγγείλει προεκλογικά ο Tραμπ.

Για το έτερο μεγάλο ελληνικό project των υπεράκτιων αιολικών πάρκων τα πράγματα μετά την εκλογή Τράμπ δυσκολεύουν. Αρνητής του κλίματος "η κλιματική αλλαγή είναι μια μεγάλη φάρσα" και "οι ανεμογεννήτριες τρελαίνουν τις φάλαινες'' και τις οδηγούν στο θάνατό τους είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του και βέβαια οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών ΑΠΕ κατέρρευσαν την επομένη της εκλογής του. Ο ίδιος έχει δεσμευτεί να καταργήσει τα υπεράκτια αιολικά έργα μέσω εκτελεστικού διατάγματος την πρώτη ημέρα της θητείας του και να ανακαλέσει τους κανονισμούς για το κλίμα που εφαρμόστηκαν υπό τον πρόεδρο Μπάντεν.


Επανεξέταση στρατηγικής

Αν και τα έργα που έχει ξεκινήσει η κατασκευή τους στις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες, όπως η πορτογαλική EDP Renovaveis, η Orsted και η γερμανική RWE που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον και για την ελληνική αγορά θα υποχρεωθούν να επαναξετάσουν τη στρατηγική τους.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη θα επηρεάσει αντίστοιχα και τα ελληνικά projectς που μόλις μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι κάθε έργο υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που βγαίνει από την αλυσίδα δεν βοηθάει στο να μειωθεί το κόστος που αποτελεί βασικό παράγοντα για την υλοποίηση των επενδύσεων.

Οσοι συνεχίζουν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο στηρίζουν την αισιοδοξία τους στο ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα, λόγω της υψηλής αποδοτικότητας του υπεράκτιου αιολικού της δυναμικού. Αυτό όμως μένει να αποδειχθεί ….

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης