Ενέργεια

Veyt: Μέχρι και τα 220 ευρώ η τιμή των EUA έως το 2031 (Montel)

Veyt: Μέχρι και τα 220 ευρώ η τιμή των EUA έως το 2031 (Montel)
Για να καταλάβουμε τη διαφροά, το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 63,46 ευρώ/τόνο
Σημαντική αύξηση μέχρι και τα 220 ευρώ/τόνο θα μπορούσαν να δουν οι ευρωπαϊκές τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2031, κυρίως στους κλάδους των μεταφορών και της θέρμανσης, σύμφωνα με τη νορβηγική εταιρεία Veyt.

Με βάση το Montel, η νορβηγική συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά πως το σύστημα εκπομπών που πρόκειται να ενεργοποιηθεί το 2027, θα ξεκινήσει με τιμές κοντά στα 50 ευρώ/τόνο, ωστόσο κατά το πρώτο έτος θα αυξηθεί κατά περίπου 30%.

Η σφικτή αγορά θα φέρει μια «γρήγορη και απότομη άνοδο», σημειώνει ο Ingvild Sorhus, υπεύθυνος ανάλυσης εκπομπών CO2 της Veyt, σύμφωνα με το Montel.

Η πρόβλεψη των 220 ευρώ/τόνο είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή για τις εκπομπές της ηλεκτροπαραγωγής και της βιομηχανίας, που προβλέπεται ότι θα κινηθούν ελαφρώς πάνω από τα 150 ευρώ, για την ίδια περίοδο.

Συγκριτικά, το συμβόλαιο αναφοράς EUA της 24ης Δεκεμβρίου διαπραγματευόταν για τελευταία φορά στα 63,46 ευρώ/τόνο.

Όπως τονίζει η εταιρεία, οι πολιτικές των κρατών μελών θα μπορούσαν να μειώσουν αυτό το κόστος, με μέτρα για τη στήριξη των αντλιών θερμότητας και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με στόχο τη συνολική μείωση εκπομπών.

Σημειώνεται ότι, πρόκειται για εκτίμηση που διαφέρει κατά πολύ από την αντίστοιχη της Κομισιόν, η οποία βλέπει την τιμή στα 68 ευρώ/τόνο το ίδιο διάστημα.

Η πρόβλεψη της Veyt για τις τιμές έρχεται σε έντονη αντίθεση με μια εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προέβλεπε ότι οι τιμές θα έφταναν περίπου τα 68 ευρώ/τόνο κατά την ίδια περίοδο, δήλωσε η Julia Michalak, διευθύντρια πολιτικής της ΕΕ για τις εκπομπές στη Διεθνή Ένωση Εμπορίας Εκπομπών.

Τα κράτη μέλη πρέπει να θεσπίσουν πολιτικές για τη μείωση των εκπομπών στους τομείς των μεταφορών και των κτιρίων και μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτύχει τους στόχους αυτούς, πρόσθεσε η ίδια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης