Ενέργεια

Gazprom: Το αυξημένο ενεργειακό κόστος παραλύει την βιομηχανία της Ευρώπης (Oil Price)

Gazprom: Το αυξημένο ενεργειακό κόστος παραλύει την βιομηχανία της Ευρώπης (Oil Price)
Ο Μίλερ σημείωσε επίσης ότι το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη είναι 2-3 φορές υψηλότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι 4-5 φορές υψηλότερες
Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από το Διεθνές Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Αγίας Πετρούπολης, σχετικά με το μέλλον της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου και την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Σύμφωνα με το Oil Price, στην ομιλία του ο Μίλερ τόνισε την αυξανόμενη αστάθεια στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου και την πιθανότητα νέων κλυδωνισμών και διαταραχών της προσφοράς.

Τους κινδύνους αυτούς, τους απέδωσε στη συνεχιζόμενη «αποβιομηχάνιση» της Ευρώπης, ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών ενέργειας που καθιστούν τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες λιγότερο ανταγωνιστικές σε σύγκριση με εκείνες άλλων χωρών, όπως πχ της Κίνας.

Σύμφωνα με τον Μίλερ, η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.

Βασικοί κλάδοι όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο και τα χημικά έχουν πληγεί έντονα, με ορισμένους τομείς να βλέπουν μείωση της παραγωγής τους κατά 10% τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Η κατάσταση αυτή ανάγκασε πολλές μεγάλες βιομηχανίες -ιδίως γερμανικές- να κλείσουν ή να μεταφέρουν την παραγωγή τους σε άλλα κράτη.

Διπλάσιο ή τριπλάσιο το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ

Ο Μίλερ σημείωσε επίσης ότι το ενεργειακό κόστος στην Ευρώπη είναι 2-3 φορές υψηλότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι 4-5 φορές υψηλότερες, τονίζοντας πως η διαφορά κόστους δυσκολεύει προφανώς τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην διεθνή σκηνή.

Όσον αφορά το ενεργειακό μέλλον, η Gazprom αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα φθάσει τα 5,7 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2050, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της ψηφιοποίησης της οικονομίας.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της αύξησης θα προέλθει από χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία, ενώ θα αυξηθεί και η ζήτηση στον Νότο.

Για τις ΗΠΑ

Για τις ΗΠΑ, ο Miller επεσήμανε την επιβράδυνση της παραγωγής φυσικού αερίου λόγω της εξάντλησης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων και της αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης.

«Είναι ενδιαφέρον ότι οι ΗΠΑ αυξάνουν τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τον Καναδά, γεγονός που δείχνει ότι ακόμη και ο μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου στον κόσμο αντιμετωπίζει προκλήσεις στον εφοδιασμό», δήλωσε ο Μίλερ.

Ο Μίλερ τόνισε ακόμα, ότι η Ρωσία βλέπει νέες οικονομικές ευκαιρίες μέσα από την ένταξή της στους BRICS, οι οποίες θα μπορούσαν να διαμορφώσουν ένα άκρως θετικό μέλλον για την αγορά φυσικού αερίου.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σιλουάνοφ από πλευράς του, δήλωσε πρόσφατα ότι η Ρωσία κινείται προς την κατεύθυνση της μείωσης της οικονομικής εξάρτησης της χώρας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης