Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Χώρες του Κόλπου προς ΗΠΑ: Εμποδίστε το Ισραήλ να επιτεθεί στις πετρελαϊκές περιοχές του Ιράν

Χώρες του Κόλπου προς ΗΠΑ: Εμποδίστε το Ισραήλ να επιτεθεί στις πετρελαϊκές περιοχές του Ιράν

Το Ιράν προειδοποιεί για σοβαρές επιπτώσεις εάν το Ισραήλ χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο του Κόλπου - Τα κράτη του Περσικού αρνούνται ισραηλινές υπερπτήσεις ή διέλευση πυραύλων

 

Τα κράτη του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί σε πετρελαϊκές τοποθεσίες του Ιράν επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους εγκαταστάσεις πετρελαίου θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από συμμάχους της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, σύμφωνα με το Reuters.
Ως μέρος των προσπαθειών τους να αποφύγουν να βρεθούν στην μέση των πυρών, τα κράτη του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ, αρνούνται επίσης να αφήσουν το Ισραήλ να πετάξει πάνω από τον εναέριο χώρο τους για οποιαδήποτε επίθεση στο Ιράν και το έχουν μεταφέρει στην Ουάσιγκτον, δήλωσαν τρεις πηγές κοντά σε κυβερνητικούς κύκλους.

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί ότι το Ιράν θα πληρώσει για την πυραυλική του επίθεση την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Τεχεράνη είπε ότι οποιαδήποτε αντίποινα θα αντιμετωπιστούν με τεράστια καταστροφή, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή που θα μπορούσε να απογοητεύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κινήσεις των κρατών του Κόλπου έρχονται μετά από διπλωματική ώθηση από το μη αραβικό σιιτικό Ιράν να πείσει τους Σουνίτες γείτονές του στον Κόλπο να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στην Ουάσιγκτον, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι το Ισραήλ μπορεί να στοχεύσει τις εγκαταστάσεις παραγωγής πετρελαίου του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια συναντήσεων αυτή την εβδομάδα, το Ιράν προειδοποίησε τη Σαουδική Αραβία ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων του βασιλείου του Κόλπου, εάν το Ισραήλ είχε οποιαδήποτε βοήθεια για να πραγματοποιήσει μια επίθεση, δήλωσε στο Reuters ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος και Ιρανός διπλωμάτης.
Ο Αλί Σιχάμπι, Σαουδάραβας αναλυτής κοντά στη βασιλική αυλή της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε: «Οι Ιρανοί έχουν δηλώσει: «Εάν τα κράτη του Κόλπου ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους στο Ισραήλ, αυτό θα ήταν πράξη πολέμου».
Ο διπλωμάτης είπε ότι η Τεχεράνη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στο Ριάντ ότι οι σύμμαχοί της σε χώρες όπως το Ιράκ ή η Υεμένη ενδέχεται να απαντήσουν εάν υπήρχε οποιαδήποτε περιφερειακή υποστήριξη προς το Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Συνάντηση Mohammed bin Salman με τον Ιρανό ΥΠΕΞ

Ένα πιθανό ισραηλινό χτύπημα ήταν το επίκεντρο των συνομιλιών την Τετάρτη μεταξύ του Σαουδάραβα, πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, και του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Abbas Araqchi, ο οποίος βρισκόταν σε περιοδεία στον Κόλπο για να συγκεντρώσει υποστήριξη, δήλωσαν πηγές του Κόλπου και του Ιράν.
Η επίσκεψη του Ιρανού υπουργού, μαζί με τις σαουδαραβοαμερικανικές επικοινωνίες σε επίπεδο υπουργείου Άμυνας, αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κρίσης, δήλωσε στο Reuters πηγή του Κόλπου κοντά σε κυβερνητικούς κύκλους.

Capture_38.JPG

Ένα άτομο στην Ουάσιγκτον που γνωρίζει τις συζητήσεις επιβεβαίωσε ότι αξιωματούχοι του Κόλπου είχαν έρθει σε επαφή με ομολόγους των ΗΠΑ για να εκφράσουν την ανησυχία τους σχετικά με το πιθανό εύρος των αναμενόμενων αντιποίνων του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu μίλησαν την Τετάρτη για τα ισραηλινά αντίποινα σε μια κλήση που και οι δύο πλευρές χαρακτηρίστηκαν θετική.
Ο Jonathan Panikoff, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών πληροφοριών των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή και τώρα στο think-tank του Atlantic Council στην Ουάσιγκτον, δήλωσε: «Η ανησυχία των κρατών του Κόλπου είναι πιθανό να αποτελέσει βασικό σημείο συζήτησης με τους Ισραηλινούς ομολόγους στην προσπάθεια να πείσουν το Ισραήλ να αναλάβει προσεκτικά βαθμονομημένη απόκριση."

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης