Ενέργεια

Κεραμίδας (Metlen) στο Business Europe: Μόνη λύση το Green Pool για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας

Κεραμίδας (Metlen) στο Business Europe: Μόνη λύση το Green Pool για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας
Δεν μπορείς να οικοδομήσεις ανταγωνιστικότητα με τους δασμούς και σίγουρα όχι αυξάνοντας τις τιμές για τους Ευρωπαίους
Η υιοθέτηση του Green Pool μέσω του οποίου στηρίζεται η βιομηχανία για την σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων αγοράς πράσινης ενέργειας και συμβάλλοντας τόσο στην ανάπτυξη των ΑΠΕ όσο και στην εξασφάλιση αποδεκτού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία, προβάλλεται από τον Νίκο Κεραμίδα, γενικό διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ρυθμιστικών Θεμάτων της METLEN, ως αναγκαίο μέτρο ώστε η Ευρώπη να επιτύχει τους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους που έχει θέσει, διατηρώντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα της.

Μιλώντας σε ειδική εκδήλωση της Business Europe (φορέας εκπροσώπησης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας) με θέμα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας στο πλαίσιο της ενεργειακής και κλιματικής μετάβασης, ο κ. Κεραμίδας τόνισε ότι «η μόνη ώριμη, εφικτή και οικονομικά αποδοτική λύση απανθρακοποίησης για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες είναι το Green Pool, αφού δεν στρεβλώνει τις αγορές, ενισχύει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω εταιρικού χρήματος και εξασφαλίζει ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας για τη βιομηχανία.

Μάλιστα εξέφρασε την ικανοποίηση της Metlen για το γεγονός ότι οι βασικές αρχές του Green Pool, συμπεριλαμβάνονται στις στοχευμένες λύσεις για την ενεργοβόρο βιομηχανία που πρότεινε ο Μάριο Ντράγκι. Υπενθυμίζεται ότι το Green Pool είναι ένας μηχανισμός απορρόφησης του λεγόμενου shaping cost δηλαδή του κόστους που προκύπτει από τη διαφορά του ασταθούς προφίλ της ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ και της σταθερής ενέργειας που έχει ανάγκη η βιομηχανία.

Όπως σημείωσε ο κ. Κεραμίδας πρόκειται για το μεγαλύτερο κόστος και τον πλέον ανυπέρβλητο στην προσπάθεια στο πλαίσιο της προσπάθειας για πράσινη παραγωγή μετάλλων.


To παράδειγμα του IRA



Ο μηχανισμός Green Pool, τον οποίο επιχείρησε να υιοθετήσει η Ελλάδα αλλά απορρίφθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από περίπου δύο χρόνια, μειώνει δραστικά το shaping cost για τη βιομηχανία μέσω κρατικής υποστήριξης ώστε να μετριαστεί εν μέρει ο κίνδυνος.
Ο κ. Κεραμίδας κατέληξε τονίζοντας ότι «πρόκειται για μια κατάσταση win-win-win και, εάν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι ειλικρινείς σχετικά με την πρόθεση τους για αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, μπορούν να ξεκινήσουν με αυτό».

Πρέπει να σημειωθεί ότι μετά και από την πρόσφατη έκθεση Ντράγκι η υπόθεση του Green Pool, που δεν έπαψε ποτέ να τίθεται στις Βρυξέλλες από την ελληνική πλευρά, φαίνεται να επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικότερα.
Στην ίδια εκδήλωση της Business Europe με δεδομένη της δραστηριότητα της Metlen στις ΗΠΑ ο κ. Κεραμίδας ρωτήθηκε για το ποια μαθήματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από την Αμερική ώστε να εξορθολογίσει τις προσπάθειές της προς την κλιματική ουδετερότητα.

Κατά αρχήν καυτηρίασε το γεγονός πως στις περισσότερες συζητήσεις που γίνονται στις Βρυξέλλες για τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας και πρόσθεσε ότι στις ΗΠΑ τα δυο πρώτα χρόνια εφαρμογής του νόμου IRA (για τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας) πραγματοποιήθηκαν 270 δις. δολ νέες επενδύσεις και δημιουργήθηκαν περισσότερες από 170.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Ο IRA, είπε ο κ. Κεραμίδας, είναι μηχανισμός ευέλικτης έκπτωσης φόρου και μια βιομηχανία αλουμινίου επωφελείται από αυτό, επειδή επενδύει για να παράγει αμερικανικό αλουμίνιο, όχι απίθανο πράσινο αλουμίνιο, όπως ζητά η ΕΕ, θέτοντας κατώφλια που έχουν μηδενική σχέση με τη βιομηχανική πραγματικότητα».

«Η απλότητα, ο πραγματισμός και η υποστήριξη της υπάρχουσας βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε’ είπε ο κ. Κεραμίδας και πρόσθεσε: «Παραγωγή που είναι επιχειρηματική υπόθεση, όχι ευσεβείς πόθοι. Οι τράπεζες δεν θα χρηματοδοτήσουν όνειρα, θέλουν αποδόσεις».

Τέλος αναφερόμενος στη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα, που όπως είπε είναι το νέο τσιτάτο στις Βρυξέλλες, ξεκινά και τελειώνει με το κόστος παραγωγής. «Δεν μπορείς να οικοδομήσεις ανταγωνιστικότητα με τους δασμούς και σίγουρα όχι αυξάνοντας τις τιμές για τους Ευρωπαίους, που ήδη παλεύουν με το κόστος ζωής, μέσω των λεγόμενων «niche» ή «lead» αγορών. Χρειάζεται ανταγωνιστικό κόστος παραγωγής από κάτω προς τα πάνω, παλιάς σχολής. Και στην περίπτωση των μετάλλων, στο επίκεντρο είναι το κόστος ενέργειας. Άφθονη και παγκόσμια ανταγωνιστική ενέργεια είναι το όνομα του παιχνιδιού κατέληξε ο κ. Κεραμίδας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης