Ενέργεια

Αυξημένο το κόστος των PPA λόγω των μικρών επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας

Αυξημένο το κόστος των PPA λόγω των μικρών επενδύσεων στην αποθήκευση ενέργειας
Κάθε φορά που η ζήτηση από πλευράς του καταναλωτή αποκλίνει από την ώρα που παράγει ο παραγωγός, η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καλείται με κάποιον τρόπο να καλύψει το κενό - Montel
Η ραγδαία ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ευρώπη ξεπερνά τον αντίστοιχο ρυθμό των επενδύσεων σε έργα αποθήκευσης (BESS) που θα προσέφεραν ευελιξία στο ενεργειακό σύστημα, αυξάνοντας έτσι το τελικό κόστος των συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA), όπως δήλωσαν στο Montel αρκετοί αναλυτές.

Η αναντιστοιχία, γνωστή ως «profiling cost», προκύπτει μεταξύ των εμπορικών συμφωνιών για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λόγω της διαφοράς στις ώρες κατά τις οποίες πραγματοποιείται η παραγωγή ενέργειας από τα ηλιακά ή τα αιολικά πάρκα και στις ώρες που οι εταιρικοί καταναλωτές καταναλώνουν την παραγόμενη ενέργεια.  

Αγοράζοντας ψηλά, πουλώντας χαμηλά

Κάθε φορά που η ζήτηση από πλευράς του καταναλωτή αποκλίνει από την ώρα που παράγει ο παραγωγός, η χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καλείται με κάποιον τρόπο να καλύψει το κενό.

Η χρονική συγκυρία ωθεί σε όλο και μεγαλύτερο κόστος των PPA, καθώς τείνει να συμπίπτει με περιόδους κατά τις οποίες άλλοι καταναλωτές πρέπει επίσης να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες με συμβατικές μορφές ενέργειας.

«Η πιθανότητα να έχουμε υψηλές τιμές στην αγορά όταν οι ΑΠΕ δεν παράγουν αρκετή ενέργεια για να καλύψουν τις δεσμευμένες, αυξάνεται όσο αυξάνεται το μερίδιο των ΑΠΕ στο μείγμα», δήλωσε ο Placido Ostos, διευθυντής αναλυτής στην LevelTen Energy.

Η Ισπανία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες - με συνήθως υψηλή συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πάνω από το 50% του μείγματος ενέργειας - παρουσίασαν όλες υψηλό κόστος στα PPA.

Κρίνοντας ανά κατηγορία ΑΠΕ, η αιολική παρουσίασε το δικό της σύνολο προκλήσεων, δεδομένης της δυσκολίας πρόβλεψης για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους, αλλά η ηλιακή ενέργεια αποδείχθηκε η πιο πολύπλοκη στη διαχείριση, δεδομένης της ανεξέλεγκτης διάδοσης των οικιακών πάνελ που παράγουν ταυτόχρονα με τα πιο δομημένα, μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά, δήλωσε ο Jan Wierzba, διευθυντής της εταιρείας Afry.

Μειωμένα ποσοστά σύλληψης

Επειδή οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τείνουν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια την ίδια στιγμή που η ενέργεια διαχέεται στο ηλεκτρικό δίκτυο, γενικά ρίχνουν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες λειτουργίας τους.

Καθώς κατασκευάζονται περισσότερα ηλιακά και αιολικά συστήματα στην ίδια τοποθεσία, το περιθώριο στις μέσες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μιας χώρας διευρύνεται και οι ιδιοκτήτες αυτών των περιουσιακών στοιχείων δεσμεύουν λιγότερο από την τιμή βασικού φορτίου.

Για παράδειγμα, η ηλιακή παραγωγή στη Γερμανία κατέλαβε μόνο το 62% περίπου των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας βασικού φορτίου της χώρας πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Montel Analytics.

Ωστόσο, η ταχεία ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στη χώρα συνεχίζεται, με την δεξαμενή σκέψης Ember να προβλέπει ότι θα προστεθούν 17 GW δυναμικότητας το 2024, αυξημένα κατά 20% σε σχέση με τις περσινές προσθήκες.

Αυτό προσθέτει πίεση στα ποσοστά σύλληψης. Τις τελευταίες 30 ημέρες, η ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία άξιζε περίπου 50 ευρώ/MWh, ή περίπου το 58% της μέσης τιμής spot ενέργειας της χώρας που είναι σχεδόν 87 ευρώ/MWh.

Κλείσιμο του χάσματος ευελιξίας

Εάν η Γερμανία επένδυε περισσότερο στην αποθήκευση ενέργειας, θα μπορούσε να μειώσει το κόστος μειώνοντας τη διαφορά μεταξύ των τιμών συλλογής και των τιμών βασικού φορτίου, δήλωσε ο Wierzba.

«Εάν έχουμε μονάδες φυσικού αερίου και μπαταρίες που παρέχουν πρόσθετη ευελιξία, κλείνουμε αυτό το χάσμα ευελιξίας, ώστε οι φωτοβολταϊκές μονάδες και οι νέες μονάδες φυσικού αερίου να μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά στο σύστημα», είπε.

Ένας άλλος τρόπος μετριασμού του κόστους θα μπορούσε να είναι η απορρόφηση του κινδύνου από ένα τρίτο μέρος, δήλωσαν γνώστες του κλάδου.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία με δικές της μονάδες παραγωγής και δικό της χώρο διαπραγμάτευσης, δηλαδή χρηματιστήριο ενέργειας.

«Πάντα θα βρεθεί κάποιος να απορροφήσει τον κίνδυνο, αλλά αυτό έχει ένα τίμημα», δήλωσε ο Axel Baudson, σύμβουλος στην εταιρεία Trailstone που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης