Ενέργεια

Kαι η Σαουδική Αραβία κοιτά το Καλώδιο - Χριστοδουλίδης με αλ Σαούντ στο πριθώριο του ΟΗΕ

Kαι η Σαουδική Αραβία κοιτά το Καλώδιο - Χριστοδουλίδης με αλ Σαούντ στο πριθώριο του ΟΗΕ
Το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Σαουδικής Αραβίας συζήτησαν Χριστοδουλίδης – αλ Σαούντ
Ανοίγει το ενδιαφέρον για επέκταση του Great Sea, καθώς μετά τις επαφές Χριστοδουλίδη με τα ΗΑΕ, ο Κύπριος πρόεδρος είδε και τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στα περιθώρια της Συνόδου του ΟΗΕ.

Το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κυπριακής Δημοκρατίας, συζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, πληροφορείται το ΚΥΠΕ, όπως καταγράφει το Philenews.

Στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή, την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκφράζει ευχαριστίες για την υποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας στο εθνικό θέμα της Κύπρου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Σαουδάραβα Υπουργό Εξωτερικών το ενδεχόμενο ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο είναι η τρίτη χώρα του αραβικού κόσμου που εκδηλώνει ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μεγάλο αυτό έργο, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Εκφράστηκε, επίσης, η κοινή δέσμευση για περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών σε στρατηγικό επίπεδο και επισημάνθηκε το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας οι οποίες θα είναι αμοιβαίως επωφελείς.

Οι επαφές Χριστοδουλίδη με τα ΗΑΕ

Παράλληλα όπως έχουν καταγράψει τα κυπριακά μέσα, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε προχωρημένες διαβουλεύσεις για σύσταση μιας από κοινού εταιρείας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι οι συζητήσεις αφορούν συγκεκριμένα τη συνεργασία με τον κολοσσό στις ενεργειακές επενδύσεις, στην ΕΕ και αλλού, κρατική εταιρεία TAQA.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε τα ΗΑΕ και είχε επαφές σε ανώτατο επίπεδο για την προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στα ενεργειακά θέματα, με προτεραιότητα στην κοινή επένδυση Κύπρου – TAQA στη διασύνδεση.

Η συνεργασία των δύο μερών καθίσταται αναγκαία, καθώς οι πληροφορίες του Φιλελευθέρου αναφέρουν ότι η από μόνας επένδυση της TAQA στην ηλεκτρική διασύνδεση σκοντάφτει στο ενωσιακό κεκτημένο, καθώς η κρατική εταιρεία των ΗΑΕ έχει τεράστιες επενδύσεις στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε χώρες της ΕΕ και αλλού.

Η συνεργασία Κύπρου – ΗΑΕ πιθανό να γίνει μέσω εταιρείας ειδικού σκοπού, η οποία θα επενδύσει με πολύ σημαντικό ποσοστό μετοχών στον Great Sea Interconnector. η Κυπριακή Δημοκρατία θα συμμετάσχει με 100 εκατ. ευρώ. Για την ώρα, πρόθεση του ΑΔΜΗΕ (θυγατρική του οποίου είναι ο GSI) είναι να περιορίσει το μετοχικό κεφάλαιο κοντά στα 350 εκατ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης