Ενέργεια

Πρόσθετες αυξήσεις έρχονται από την αποικιοκρατική ENAON στα τέλη δικτύου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Πρόσθετες αυξήσεις έρχονται από την αποικιοκρατική ENAON στα τέλη δικτύου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών ενέργειας η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Σε νέα σημαντική αύξηση των τελών χρήσης του δικτύου διανομής φυσικού αερίου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας αναμένεται να οδηγήσει η υιοθέτηση από τη ΡΑΑΕΥ του αιτήματος της Enaon EDA, για ενιαίο τιμολόγιο χρήσης του δικτύου σε όλη την Ελλάδα.

Το θέμα ετέθη για πρώτη φορά από την Enaon EDA τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την υποβολή στη ΡΑΑΕΥ του αναπτυξιακού προγράμματος της για την περίοδο 2024 -2028. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση της συγχώνευσης των επιμέρους εταιριών διανομής φυσικού αερίου που ανήκαν στη ΔΕΠΑ Υποδομών και πέρασαν στον έλεγχο της Italgas υπό την εμπορική ονομασία Enaon EDA.

Αυτό ήταν και ένα από τα κύρια επιχειρήματα της εταιρίας για την υποβολή αιτήματος έγκρισης ενιαίου τιμολογίου από τη ΡΑΑΕΥ παρά το γεγονός, ότι ελάχιστο διάστημα νωρίτερα είχαν εγκριθεί από την Αρχή τα τιμολόγια των τριών ΕΔΑ (Αττική, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) με βάση τους επενδυτικούς σχεδιασμούς της εταιρίας για την περίοδο 2023-2026 και τα οποία ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου 2024.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς τα συγκεκριμένα τιμολόγια που είναι αυξημένα κατά 30%, ενώ μετά την έγκριση και του νέου αναπτυξιακού προγράμματος της Enaon EDA για την περίοδο 2024-2028 θα προστεθεί επιπλέον αύξηση της τάξης του 10%.

Σε αυτό το περιβάλλον των ήδη σημαντικά αυξημένων τελών χρήσης δικτύου, η έγκριση του ενιαίου τιμολογίου αναμένεται να επιφέρει νέες επιβαρύνσεις τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι υψηλότερες στη Θεσσαλία και τη Θεσσαλονίκη και ελαφρώς μικρότερες στην Αττική.

Kατά τον τρόπο αυτό και σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών ενέργειας η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες επιβαρύνσεις για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Αναμένεται τεχνική συνάντηση με την ΡΑΑΕΥ

Πάντως η Enaon EDA, επιμένει στην αναγκαιότητα υιοθέτησης του ενιαίου τιμολογίου και μάλιστα η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρίας Barbara Morgante από τη Θεσσαλονίκη δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρία έχει επίγνωση πως η μετάβαση σε ένα ενιαίο τιμολόγιο θα σημάνει πρόσθετες επιβαρύνσεις για κάποιους καταναλωτές που σήμερα απολαμβάνουν χαμηλές χρεώσεις, ωστόσο, το «επιπλέον» σε απόλυτους όρους δεν είναι κάτι τρομακτικό.

Η Enaon EDA, έχει υποβάλει ήδη σχετική μελέτη και αίτημα στη ΡΑΑΕΥ, ενώ αναμένει μια τεχνική συνάντηση ώστε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προκρίνει την ενιαία τιμολόγηση. Θεωρεί ότι το ενιαίο τιμολόγιο είναι δικαιότερο σύστημα τιμολόγησης έναντι των επιμέρους τιμολογιακών ζωνών, καθώς η επιβάρυνση, ιδιαίτερα στις προς ένταξη περιοχές, επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο στους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΡΑΑΕΥ κατά πάσα πιθανότητα θα αποδεχθεί την ενιαία τιμολόγηση, αλλά πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το θέμα θα απασχολήσει την Αρχή μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης των διαβουλεύσεων σχετικά με τον Great Sea Interconnector που επί του παρόντος αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική πλευρά.

Πρέπει να σημειωθεί τέλος ότι για την περίοδο 2024-2027, η ΡΑΑΕΥ έχει εγκρίνει στην enaonEDA WACC (σταθμισμένη απόδοση κεφαλαίων) ύψους 8,3%. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 9,93% που ζητούσαν οι Ιταλοί, αν και σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο των ετών 2021 και 2022 που είχε καθοριστεί στο 7,03% και οριακά πιο χαμηλό από το σταθμισμένο μέσο κόστος το οποίο για το 2023 είχε καθοριστεί στο 8,57%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης