Ενέργεια

Bloomberg: Επιθέσεις ανταρτών σε αγωγούς απειλούν την παραγωγή πετρελαίου της Κολομβίας

Bloomberg: Επιθέσεις ανταρτών σε αγωγούς απειλούν την παραγωγή πετρελαίου της Κολομβίας

Φόβοι για ολέθριες συνέπειες στις εξαγωγές του «μαύρου χρυσού» και στα κρατικά έσοδα της λατινοαμερικάνικης χώρας - Η αποτυχία των συνομιλιών μεταξύ της ELN και της κυβέρνησης, έδωσε την αφορμή για επαναστατικές… δράσεις

 

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει τις τελευταίες ημέρες ο ενεργειακός τομέας της Κολομβίας και συγκεκριμένα το πετρέλαιο, με τους φόβους για επιπτώσεις στη σχετική παραγωγή και στα κρατικά έσοδα, να εντείνονται.

Σύμφωνα με το Bloomberg, έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 14 επιθέσεις σε αγωγούς πετρελαίου της λατινοαμερικάνικης χώρας από τα τέλη Αυγούστου, όταν δηλαδή κατέρρευσαν οι συνομιλίες μεταξύ της αντάρτικης ομάδας ELN και της κολομβιανής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι εταιρείες πετρελαίου μπόρεσαν να συνάψουν συμβάσεις που είναι πολύ επωφελείς για τις ίδιες, αλλά επιζήμιες για τη χώρα.

Για πάνω από ένα χρόνο, οι παραγωγοί πετρελαίου στην Κολομβία εργάζονταν έχοντας μικρή ανησυχία ότι μια πιθανή έκρηξη αγωγού ή άλλη πράξη δολιοφθοράς θα παρέμβει στις δραστηριότητές τους.

Πλέον αυτό δεν ισχύει. Οι αντάρτες της Κολομβίας βρίσκονται ξανά στο μονοπάτι του πολέμου.

 

Χρονικό των επιθέσεων

Πριν από δύο εβδομάδες, η κρατική επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κολομβίας, Ecopetrol, ανέφερε 5 επιθέσεις σε 2 μεγάλους αγωγούς.

Ο αγωγός Cano Limon-Covenas δέχτηκε επίθεση 3 φορές, ανέφερε η θυγατρική Cenit της Ecopetrol, ενώ ο αγωγός Bicentenario υπέστη 2 επιθέσεις.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ο στρατός της χώρας είχε αναπτυχθεί στην περιοχή των επιθέσεων στον αγωγό Cano Limon-Covenas για να προστατεύσει το προσωπικό που επισκευάζει την υποδομή.

Οι εν λόγω συνομιλίες συνεχίζονταν για περίπου ένα χρόνο με αρκετές διακοπές κάθε φορά που ο ELN διαφωνούσε με όσα πρόσφερε η κυβέρνηση Gustavo Petro.

Η ομάδα (εμπνευσμένη από την κουβανική επανάσταση), είναι η παλαιότερη οργάνωση ανταρτών στον κόσμο (χρονολογείται από το 1964) και αριθμεί περισσότερα από 5.800 μέλη από το 2022, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η δολιοφθορά στις υποδομές είναι μια ευνοϊκή τακτική για την ομάδα να πάρει παραχωρήσεις από την κυβέρνηση.

Οι πετρελαιαγωγοί είναι ένας φυσικός στόχος σε μια κατάσταση που δεν είναι παρόμοια με αυτή της Λιβύης.


Φόβοι για ολέθριες συνέπειες

Οι εξαγωγές πετρελαίου αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 των εξαγωγικών εσόδων της Κολομβίας, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επίπτωση στην παραγωγή πετρελαίου θα είχε αντίκτυπο στις εξαγωγές πετρελαίου και, κατά συνέπεια, στα κρατικά έσοδα.

Πράγματι, όταν η Ecopetrol εξέδωσε μια ενημέρωση για τις επιχειρήσεις νωρίτερα αυτόν τον μήνα, είπε ότι οι επιθέσεις στους αγωγούς είχαν πλήξει την παραγωγή της.

«Η έλλειψη διαθεσιμότητας των προαναφερθέντων αγωγών, λόγω των επιθέσεων, που προστέθηκαν σε δυσκολία στη μετακίνηση δεξαμενόπλοιων με υδρογονάνθρακες και υγραέριο, μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου τις επόμενες ημέρες, καθώς και τις προμήθειες για τα διυλιστήρια Barrancabermeja και Cartagena και καύσιμα σε διάφορα μέρη της χώρας», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση την περασμένη εβδομάδα.

Αυτό είναι μάλλον ατυχές για μια βιομηχανία που αγωνίζεται εδώ και χρόνια  (ιδίως λόγω των επιθέσεων σε αγωγούς) και που αντιμετωπίζει τώρα μια νέα πρόκληση από την κυβέρνηση Petro η οποία θέλει να μειώσει το μερίδιο των υδρογονανθράκων στο μείγμα εσόδων της Κολομβίας.

 

Οι «πράσινες» κινήσεις της κυβέρνησης της Κολομβίας

Για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η κυβέρνηση της Κολομβίας σταμάτησε πέρυσι την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η κίνηση συγκλόνισε τη βιομηχανία και τους παρατηρητές, με ορισμένες προειδοποιήσεις ότι θα διακυβεύσει το οικονομικό της μέλλον καθιστώντας την πιο εκτεθειμένη στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς η εγχώρια παραγωγή μειώνεται λόγω της φυσικής εξάντλησης.

Ωστόσο, η δέσμευση του Gustavo Petro για μια μετάβαση από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα μείωνε τη μόχλευση που έχει ο ELN με τους αγωγούς ως στόχους για πράξεις δολιοφθοράς.

Δυστυχώς, η μετάβαση θα παρείχε πολλούς νέους στόχους με τη μορφή αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων (οι μεταβατικοί στόχοι του πρώτου αριστερού προέδρου της Κολομβίας του οποίου η απαγόρευση για νέες άδειες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα έπρεπε να είχε χαιρετιστεί από τον ELN).


Ο ELN θεωρεί ότι ζημιώνεται το κράτος

Η αντάρτικη ομάδα πιστεύει ότι η Κολομβία θα πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο των φυσικών της πόρων, ίσως σε στυλ Βενεζουέλας.

«Ο ELN πιστεύει ότι οι εταιρείες πετρελαίου μπόρεσαν να συνάψουν συμβάσεις που είναι πολύ επωφελείς για τις ίδιες, αλλά επιζήμιες για τη χώρα», δήλωσε στο Bloomberg ο Carlos Velandia (πρώην ανώτερος διοικητής του ELN).

Προφανώς μέχρι να συμβεί αυτό, θα συνεχίσουν να στοχεύουν τα μέσα εξόρυξης και μεταφοράς αυτών των πόρων στις αγορές, καθώς η διαρκής ειρήνη με την κολομβιανή κυβέρνηση παραμένει άπιαστη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης