Ενέργεια

Ο ΟΠΕΚ μειώνει και πάλι την πρόβλέψη για την ζήτηση πετρελαίου το 2024 και το 2025 - Κάτω από τα 70 δολ. το Brent (-4%)

Ο ΟΠΕΚ μειώνει και πάλι την πρόβλέψη για την ζήτηση πετρελαίου το 2024 και το 2025 - Κάτω από τα 70 δολ. το Brent (-4%)

Προέβλεψε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 2,03 εκατ.βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, κάτω από την πρόβλεψη των 2,11 εκατ. bpd τον προηγούμενο μήνα

 

Σε αναθεώρηση της πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 προχώρησε ο ΟΠΕΚ την Τρίτη, σηματοδοτώντας τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα καθοδικών προσαρμογών. Η νέα προοπτική αντικατοπτρίζει τα στοιχεία που ελήφθησαν φέτος, υποδηλώνοντας βραδύτερο ρυθμό αύξησης της ζήτησης το επόμενο έτος.
Η μειωμένη πρόβλεψη υπογραμμίζει τη συνεχιζόμενη πρόκληση για τον ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχους όπως η Ρωσία, στη διαχείριση της αγοράς πετρελαίου.
Πρόσφατα, ο ΟΠΕΚ+ καθυστέρησε τα σχέδια για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου αφού οι τιμές έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο τους το 2024.

To Brent υποχώρησαν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2021.

Περί τις 19:00 ώρα Ελλάδα το Brent υποχωρούσε στα 68,97 δολαρίων το βαρέλι με πτώση 4% , το χαμηλότερο από τις 2 Δεκεμβρίου 2021, ενώ το αργό των ΗΠΑ υποωτούσε στα 65,57 δολάρια το βαρέλι με υποχώρηση 4,57%, το χαμηλότερο από τις 4 Μαΐου 2023.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 2,03 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, κάτω από την πρόβλεψη των 2,11 εκατομμυρίων bpd που έγινε τον προηγούμενο μήνα.

Το μεγαλύτερο μέρος της υποβάθμισης προέρχεται από την Κίνα, όπου η αύξηση της ζήτησης αναμένεται τώρα να φτάσει τις 650.000 bpd το 2024, από προηγούμενη εκτίμηση 700.000 bpd.

Η πρόκληση της Κίνας

Ο ΟΠΕΚ σημείωσε ότι η οικονομία της Κίνας αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις και μια στροφή προς καθαρότερες πηγές ενέργειας.

«Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να παραμείνει καλά υποστηριζόμενη», σημείωσε ο ΟΠΕΚ στην έκθεσή του, αλλά πρόσθεσε ότι οι αγώνες στον τομέα των ακινήτων και η αυξανόμενη χρήση φορτηγών και ηλεκτρικών οχημάτων LNG θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση για ντίζελ και βενζίνη.

Ο ΟΠΕΚ μείωσε επίσης την εκτίμηση για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2025, μειώνοντάς την σε 1,74 εκατομμύρια bpd από προηγούμενη πρόβλεψη 1,78 εκατομμύρια bpd.

Σε ένα σημείωμα προς τους πελάτες αυτή την εβδομάδα, οι αναλυτές της Morgan Stanley μείωσαν τις προβλέψεις τους για το αργό πετρέλαιο Brent για τα επόμενα τρίμηνα. Η τράπεζα πιστεύει ότι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου αντιμετωπίζει μια περίοδο αδυναμίας ζήτησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης