Ενέργεια

Eισαγωγή και σε δεύτερο χρηματιστήριο ενέργειας η λύση για την αποσύνδεση των τιμών (Montel)

Eισαγωγή και σε δεύτερο χρηματιστήριο ενέργειας η λύση για την αποσύνδεση των τιμών (Montel)
Η εισαγωγή σε ένα δεύτερο χρηματιστήριο είναι χρήσιμη για τους συμμετέχοντες στις συναλλαγές με μεγάλο όγκο συναλλαγών, δήλωσε αναλύτρια της αγοράς ενέργειας
Η αποσύνδεση των ημερήσιων τιμών ενέργειας σε ένα χρηματιστήριο θα μπορούσε να δώσει στους αντιπάλους παίκτες μια ώθηση στη ρευστότητα, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αναζητούν εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με δηλώσεις αναλυτών στο Montel.

Για παράδειγμα, η τεχνική βλάβη που προκάλεσε την αποσύνδεση των αγορών day-ahead στο χρηματιστήριο ενέργειας Epex τον Ιούνιο, ώθησε ορισμένες εταιρείες να σκεφτούν την εισαγωγή σε πολλά διαφορετικά χρηματιστήρια, δήλωσε η Alina Berger, εκπρόσωπος του αυστριακού χρηματιστηρίου ενέργειας Exaa.

Η ίδια δήλωσε ότι πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά θέλουν «να είναι εισηγμένοι σε τουλάχιστον δύο χρηματιστήρια προκειμένου να αντισταθμίσουν πιθανές απώλειες».

Λόγω ενός τεχνικού προβλήματος στο Epex, υπήρξε αποσύνδεση των Epex Core, Epex Nordic και Nord Pool EMCO, καθώς οι εντολές αγοράς του Epex από το χρηματιστήριο δεν συμπεριλήφθηκαν στην ενιαία ευρωπαϊκή σύζευξη της ημερήσιας αγοράς (SDAC) στις 25 Ιουνίου.

Η Epex αναγκάστηκε έτσι τότε, να διεξάγει ξεχωριστές δημοπρασίες στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Πολωνία αργότερα μέσα στην ημέρα, γεγονός που οδήγησε σε τεράστιες διακυμάνσεις των τιμών.

Η τιμή στο Epex για τη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 492,04 ευρώ/MWh, έναντι 2,96 ευρώ/MWh για τη Γαλλία.

Συγκριτικά, η ημερήσια τιμή της Nord Pool για τη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 103,01 ευρώ/MWh και στα 105,98 ευρώ/MWh για τη Γαλλία.

Στην Exxa, η ημερήσια τιμή της Γερμανίας διαμορφώθηκε στα 86,33 ευρώ/MWh.

Οι traders που ήταν εισηγμένοι μόνο στο Epex αναγκάστηκαν να αγοράσουν στην κατά πολύ υψηλότερη τιμή, προκαλώντας έτσι απώλειες εκατομμυρίων.

Μια τέτοια αστάθεια έρχεται σε αντίθεση με την πίεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εναρμονισμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο το γκρουπ.

Η εναλλακτική

Πολλές μικρές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ένα χρηματιστήριο, όπως το Epex, το μεγαλύτερο με διαφορά χρηματιστήριο spot ενέργειας στην Ευρώπη, δήλωσε Γερμανός trader, ενώ αντίθετα οι μεγάλοι παραγωγοί ή πωλητές διαλείπουσας ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχουν συνήθως πρόσβαση στις Nord Pool, Epex και Exaa.

«Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές βρίσκονταν κυρίως στο Epex, γεγονός που οδηγούσε την τιμή εκεί την ημέρα της αποσύνδεσης, ενώ οι πωλητές ήταν κατανεμημένοι στα τρία μικρότερα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε χαμηλότερες τιμές στο Exaa και στο Nord Pool», δήλωσε ο ίδιος trader.

Επιβεβαίωσε δε, ότι η αποσύνδεση του Epex θα είναι ένας καλός λόγος για τους εν λόγω μικρότερους παίκτες να εισέλθουν και στα άλλα χρηματιστήρια.

«Νομίζω ότι αυτό μακροπρόθεσμα θα βλάψει επίσης τους όγκους στο Epex, όταν και οι μικρότεροι παίκτες θα έχουν πρόσβαση στα άλλα χρηματιστήρια», είπε.

«Η εισαγωγή σε ένα δεύτερο χρηματιστήριο είναι χρήσιμη για τους συμμετέχοντες στις συναλλαγές με μεγάλο όγκο συναλλαγών, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στη δημοπρασία μέσω άλλου χρηματιστηρίου σε περίπτωση αποσύνδεσης», δήλωσε η Marie-Sophie Lenz, εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας της αυστριακής εταιρείας συμβούλων Inercomp.

Αυτό αφορά ιδιαίτερα σε πελάτες που αναφέρονται στις συμβάσεις τους στην τιμή σύζευξης αγοράς SDAC.

«Η αποσύνδεση αύξησε γενικά το ενδιαφέρον για τέτοιου είδους εκδηλώσεις», δήλωσε ο Berger της Exaa.

«Αν και δεν μπορεί ακόμη να προσδιοριστεί με σαφήνεια η αυξημένη εισροή νέων συμμετεχόντων στις συναλλαγές λόγω του σύντομου χρονικού διαστήματος, παρατηρούμε σίγουρα αυξανόμενη προσοχή για αυτά τα θέματα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Nord Pool, Stuart Disbrey, αρνήθηκε να σχολιάσει τη συμπεριφορά των πελατών, λέγοντας ότι πρόκειται για «εμπορικά ευαίσθητες» πληροφορίες.

«Νομίζω ότι είναι μάλλον νωρίς για να δούμε οποιεσδήποτε αλλαγές στη συμπεριφορά των πελατών που θα μπορούσαν να αποδοθούν στο ατυχές γεγονός που είδαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», πρόσθεσε.

Η EEX, η εταιρεία χαρτοφυλακίου της Epex, αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το Montel.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης