Ενέργεια

More: Αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις έως και 250% για τους παραγωγούς ΑΠΕ λόγω των αλλαγών στην Αγορά Εξισορρόπησης

More: Αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις έως και 250%  για τους παραγωγούς ΑΠΕ λόγω των αλλαγών στην  Αγορά  Εξισορρόπησης

Προβληματισμός στην αγορά για την αύξηση των χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης

Τον έντονο προβληματισμό και την αντίθεση της στην κατακόρυφη αύξηση των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης που επέρχονται στην Αγορά Εξισορρόπησης για τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ και τους ΦΟΣΕ, εκφράζει η εταιρία More του ομίλου Motor Oil. 

Η More που συγκεντρώνει το σύνολο των δραστηριοτήτων του ομίλου Motor Oil στον τομέα των ΑΠΕ, χαρακτηρίζει ως αδικαιολόγητες τις επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους παραγωγούς ΑΠΕ λόγω της τροποποίησης από τον ΑΔΜΗΕ του Κανονισμού της Αγοράς Εξισορρόπησης σε ότι αφορά τις Μοναδιαίες Χρεώσεις Μη Συμμόρφωσης. 

Με επιστολή προς τη ΡΑΑΕΥ, που υπογράφεται από το γενικό διευθυντή της More, Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο της σχετικής διαβούλευσης η εταιρία εκφράζει προβληματισμό για τη σκοπιμότητα της αναθεώρησης και μιλάει για αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις που ξεπερνούν και το 250%. 

 

Τι προβλέπεται για τις αποκλίσεις

Ειδικά σε ότι αφορά τις περιπτώσεις αποκλίσεων παραγωγής των Χαρτοφυλακίων Μονάδων ΑΠΕ, παρατηρεί ότι: 

  • Ο ΑΔΜΗΕ με την εισήγησή του προτείνει σημαντική αύξηση των Χρεώσεων Μη Συμμόρφωσης,  χωρίς να υπάρχει σχετική αναγκαιότητα με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης που ο ίδιος εκπόνησε 
  • Η μελέτη του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με τις επιπτώσεις από την αναθεώρηση δεν αντικατοπτρίζουν το μέγεθος της αύξησης και το πραγματικό ύψος της προτεινόμενης χρέωσης διότι υπολογίστηκαν με βάση την περίοδο 2022-2023 και όχι με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με υπολογισμούς της More για ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων ΑΠΕ που παρουσιάζει αποκλίσεις από 3% έως 7%: 

1. Για την περίοδο Δεκέμβριος 2022 – Νοέμβριος 2023, η μέση μοναδιαία χρέωση υπολογίζεται σε 57,65€. Εφαρμόζοντας την νέα μεθοδολογία που εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ η μέση μοναδιαία χρέωση για το ίδιο διάστημα αυξάνεται στα 82,41€, δηλαδή 143% σε σχέση με την υφιστάμενη χρέωση. 

2. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2024, η μέση μοναδιαία χρέωση με την υφιστάμενη μεθοδολογία είναι 16,09€, ενώ εφαρμόζοντας την προτεινόμενη μεθοδολογία ανέρχεται στα 41,24€, δηλαδή αύξηση 256%.

Καταλήγοντας στην επιστολή της η εταιρία σημειώνει ότι κατ αρχήν δεν τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της προτεινόμενης τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των ΧΜΣ σύμφωνα με την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ, καθώς και ότι δεν επιλύει, αλλά αντιθέτως σωρεύει περαιτέρω αρρυθμίες, στρεβλώσεις και αδιέξοδα στους συμμετέχοντες και με αμιγώς τιμωρητικό χαρακτήρα τους επιβαρύνει με δυσθεώρητα κόστη από την συμμετοχή τους στην αγορά. 

Σημειώνεται επίσης η σημαντική αύξηση των περικοπών παραγωγής ΑΠΕ που προβλέπεται στον νέο ν. 5106/2024 και η απουσία ουσιαστικών μέτρων για την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών, τα οποία διακινδυνεύουν σοβαρά τη βιωσιμότητα των σχετικών επενδύσεων και προφανώς δεν συνάδουν με τους φιλόδοξους στόχους του αναθεωρημένου ΕΣΕΚ που προβλέπουν περαιτέρω αύξηση της διείσδυσης ΑΠΕ.

 

Τι προβλέπει για τις αρνητικές τιμές

 Τέλος η επιστολή αναφέρεται στη συνέχιση της αναστολής της δυνατότητας των εγχώριων μονάδων να προσφέρουν αρνητικές τιμές καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης, η οποία επιβλήθηκε στις αρχές του 2021, σημειώνοντας ότι αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης ανισορροπιών στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και δεν έχει ακόμα καταργηθεί, μολονότι αποκλίνει από τις επιταγές του Μοντέλου Στόχου και πλέον δεν ισχύουν οι συνθήκες και τεχνικοί περιορισμοί που αποτέλεσαν την αιτιολογική βάση για το μέτρο. 

Υπό το πρίσμα αυτών καταλήγει η επιστολή της More, η αύξηση των ΧΜΣ επ’ ουδενί αποτελεί λύση στις πολυετείς παθογένειες των αγορών, που ως επί το πλείστον οφείλονται σε τεχνικούς περιορισμούς και ελαττώματα του σχεδιασμού, στη μη αποτελεσματική λειτουργία των αρμοδίων Διαχειριστών, καθώς και στην αδυναμία των εποπτικών αρχών να ελέγξουν συγκεκριμένες συμπεριφορές συμμετεχόντων. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η συστηματική μελέτη και αξιοποίηση των σημάτων της αγοράς και όχι η αποσπασματική επιβολή ρυθμιστικών μέτρων που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης