Ενέργεια

Energean: Άρχισε η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο

Energean: Άρχισε η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα Anchois στο Μαρόκο
Τι είχε δηλώσει ο κ. Μαθιός Ρήγας στον Economist
Ξεκίνησε η Energean την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου, Anchois, στο Μαρόκο στον Ατλαντικό.

Σύμφωνα με ανάρτηση της εταιρείας στο Linkedin το πλοίο Stena Forth βρίσκεται στην περιοχή και έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες γεώτρησης στο πηγάδι Anchois-3.

Με 18 δισ. κυβικά μέτρα, το  Anchois είναι η μεγαλύτερη μη ανεπτυγμένη ανακάλυψη του Μαρόκου, με επιπλέον 21 δισ. κυβικά μέτρα μη διανοιγμένων πιθανών πόρων που προσφέρουν σημαντικές προοπτικές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοίτασμα βρίσκεται κοντά σε υποδομές για την προμήθεια φυσικού αερίου προς την αγορά του Μαρόκου, αλλά και στις διεθνείς αγορές.

Υπενθυμίζεται ότι η Energean είχε προχωρήσει σε deal για την απόκτηση του ρόλου του Διαχειριστή του κοιτάσματος καθώς και ποσοστών 45% και 37% αντιστοίχως στις άδειες Lixus και Risanna, όπου μετέχουν η Chariot Limited και το ΟΝΗΜ, το Εθνικό Γραφείο Υδρογονανθράκων και Ορυκτών του Μαρόκου.

Μιλώντας στον Economist πριν από λίγο διάστημα σχετικά με την επένδυση, που αποτελεί την πρώτη επέκταση της εταιρείας στη δυτική πλευρά της Μεσογείου και τον Ατλαντικό, ο CEO του ομίλου Energean, κ. Μαθιός Ρήγας, είχε εστιάσει στις δυνατότητες ανάπτυξης που ανοίγονται στη χώρα. Σημειώνεται ότι το Μαρόκο εισάγει το 90% των αναγκών του σε φυσικό αέριο από την Ισπανία και χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό άνθρακα ενώ έχει επενδύσει στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων του προβλέποντας ένα φιλοεπενδυτικό θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα αν η γεώτρηση επιβεβαιώσει το πάνω μέρος των εκτιμήσεών της εταιρείας (από 0,5 έως 1,5 τρισ. κυβικά πόδια), τότε θα μπορούσε να υποστηριχθεί το πρόγραμμα απανθρακοποίησης της χώρας, με την πλήρη αντικατάσταση της χρήσης του άνθρακα στην ηλεκτροπαραγωγή. Επιπρόσθετα, οι επιπλέον ποσότητες θα μπορούσαν να εξαχθούν εύκολα μέσω του αγωγού που συνδέει την χώρα με την Ισπανία και την Ευρώπη.

Όπως ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτηση της, «η εγχώρια παραγωγή - οπουδήποτε στον κόσμο - τείνει να είναι και πιο ασφαλής και πιο βιώσιμη. Ελπίζουμε ότι αυτό σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ενεργειακή ανάπτυξη του Μαρόκου, το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης άνθρακα και θα υποστηρίξει την πολιτική βιώσιμης βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης