Ενέργεια

«Ήπια» η ανάπτυξη της παγκόσμιας πυρηνικής ενέργειας – Σημαντικές οι προκλήσεις

«Ήπια» η ανάπτυξη της παγκόσμιας πυρηνικής ενέργειας – Σημαντικές οι προκλήσεις
Στην Ευρώπη, η πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά 1% το 2023
Τον Ιούνιο, δημοσιεύτηκε η Στατιστική Επισκόπηση της Παγκόσμιας Ενέργειας για το 2024, η οποία παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα της προσφοράς και της ζήτησης για τις κύριες πηγές ενέργειας σε επίπεδο χώρας.

Σύμφωνα με το Oil Price, το 2023, η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 2% παρά τη μικρή μείωση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος.

Ωστόσο, παρέμεινε 58 TWh κάτω από τα προ-COVID επίπεδα του 2019 και 2% χαμηλότερα από την μέγιστη παραγωγή που κατέγραψε το 2006.

960x0.png

Στην Ευρώπη, η πυρηνική παραγωγή μειώθηκε κατά 1%, καθώς η ανάκαμψη του πυρηνικού στόλου της Γαλλίας μετά τις παρατεταμένες διακοπές λειτουργίας το 2022 αντισταθμίστηκε από τη Γερμανία που έκλεισε τους τελευταίους τρεις τελευταίους αντιδραστήρες της στις αρχές του έτους.

Η Κίνα από την άλλη, συνεχίζει να κυριαρχεί στην επέκταση της πυρηνικής ισχύος, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 60% όλων των νέων προσθηκών από το 2000.

Ειδικότερα, το Πεκίνο ξεκίνησε την εμπορική λειτουργία του χερσαίου έργου επίδειξης μικρού αρθρωτού αντιδραστήρα (SMR) στα τέλη του 2023, εγκαινιάζοντας μια παγκόσμια καινοτομία με τεχνολογία γενιάς IV και προηγμένα συστήματα ασφαλείας.

Λίγο πιο δίπλα στον χάρτη, στην Ιαπωνία, η πυρηνική παραγωγή αυξήθηκε κατά σχεδόν 50% το 2023, καθώς η χώρα επανέφερε σταδιακά τους αντιδραστήρες σε λειτουργία μετά το ατύχημα της Φουκουσίμα το 2011.

Εν τω μεταξύ, η πυρηνική παραγωγή στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερή, μολονότι εξακολουθεί να ισοδυναμεί με τις συνδυασμένες παραγωγές της Κίνας και της Γαλλίας, οι οποίες διαθέτουν τον δεύτερο και τον τρίτο μεγαλύτερο πυρηνικό στόλο, αντίστοιχα.


2γφηηδ.png
Η «μεταβολή» αντικατοπτρίζει την ποσοστιαία μεταβολή από το 2023.

Ο κατάλογος των 10 πρώτων στην πυρηνική ενέργεια είναι ο ίδιος με αυτόν του 2022, με τη διαφορά ότι η Ιαπωνία και η Ουκρανία άλλαξαν θέσεις.

Κατά τα άλλα, οι ΗΠΑ παραμένουν σταθερά ο παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας, αλλά ο 10ετής ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας είναι 14,6%, έναντι -0,2% που είναι στις ΗΠΑ.

Η Κίνα και η Ιαπωνία είναι οι μόνες χώρες στο Top 10 με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ το Πακιστάν, που κατατάσσεται παγκοσμίως στο #18 μεταξύ, είχε επίσης διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης, όπως και η Μέση Ανατολή συνολικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης