Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αρνητικές τιμές «σαρώνουν» την Ευρώπη όσο οι ΑΠΕ κατακλύζουν το δίκτυο (Oil Price)

Οι αρνητικές τιμές «σαρώνουν» την Ευρώπη όσο οι ΑΠΕ κατακλύζουν το δίκτυο (Oil Price)
Οι αρνητικές τιμές εμφανίζονται όταν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση
Οι ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας βιώνουν μια αξιοσημείωτη αλλαγή, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδίως η αιολική και η ηλιακή, αποκτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα της γηραιάς ηπείρου.

Σύμφωνα με το Oil Price, σήμερα (21/8) οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε αρκετές ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, υποχώρησαν κάτω από το μηδέν λόγω της αύξησης της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Στη Γερμανία, η αιολική παραγωγή αναμένεται να φθάσει τα 22,7 GW, ποσότητα που είναι η υψηλότερη των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Αυτή η έξαρση της παραγωγής από ΑΠΕ κατέκλυσε το δίκτυο, οδηγώντας έτσι σε αρνητικές τιμές για έξι ολόκληρες ώρες την Τρίτη, όπως καταγράφηκε από την Epex Spot.

Πότε εμφανίζονται οι αρνητικές τιμές ρεύματος

Οι αρνητικές τιμές εμφανίζονται όταν υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη ζήτηση, ένα φαινόμενο που γίνεται όλο και πιο συχνό καθώς η Ευρώπη συνεχίζει την επιθετική της μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η ταχεία επέκταση της αιολικής και ηλιακής ισχύος αναδιαμορφώνει το ενεργειακό τοπίο της ηπείρου.

Τις ημέρες που και οι δύο πηγές παράγουν σε υψηλά επίπεδα, η αγορά μπορεί να κορεστεί με φθηνή ενέργεια, οδηγώντας τις τιμές σε σημείο που να γίνονται ακόμη και αρνητικές.

Και ενώ αυτό ωφελεί τους καταναλωτές βραχυπρόθεσμα, αναδεικνύει επίσης τις προκλήσεις της διαχείρισης ενός ενεργειακού δικτύου που εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις διαλείπουσες ανανεώσιμες πηγές.

Από την άλλη πλευρά, όταν η αιολική και η ηλιακή ενέργεια είναι ανεπαρκείς, το δίκτυο μπορεί να στερηθεί την απαιτούμενη ενέργεια.

Αναγκαία η επένδυση στην αποθήκευση

Μακροπρόθεσμα, η ενσωμάτωση συστημάτων αποθήκευσης είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση αυτών των διακυμάνσεων.

Αποθηκεύοντας την πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται σε περιόδους υψηλής αιολικής και ηλιακής παραγωγής, οι μπαταρίες μπορούν να απελευθερώνουν ενέργεια όταν η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές είναι χαμηλή, σταθεροποιώντας έτσι τις τιμές και εξασφαλίζοντας συνεπή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Καθώς η Ευρώπη συνεχίζει τη μετάβασή της στην πράσινη ενέργεια, η συχνότητα των αρνητικών γεγονότων τιμολόγησης είναι πιθανό να αυξηθεί, αναδεικνύοντας την ανάγκη για επενδύσεις στην αποθήκευση ενέργειας ως τρόπο διαχείρισης ενός δικτύου στο οποίο κυριαρχούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενεργειακή ασφάλεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης