Ενέργεια

Ernst & Young: 57% πάνω οι εξαγορές και συγχωνεύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ το 2023

Ernst & Young: 57% πάνω οι εξαγορές και συγχωνεύσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ το 2023

Οι κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες δαπάνησαν 49,2 δισ.δολάρια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023, από 31,4 δισ. δολάρια το 2022

 

Oι εξαγορές και συγχωνεύσεις στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν 57% πέρυσι, καθώς οι εταιρείες ενέργειας αύξησαν τις αναπτυξιακές δαπάνες, λόγω των υψηλότερων ταμειακών ροών από τα κέρδη των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο reuters.

Οι κορυφαίες ενεργειακές εταιρείες δαπάνησαν 49,2 δισ. δολάρια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές το 2023, από 31,4 δισ.δολάρια το 2022, σύμφωνα με έκθεση  της Ernst & Young. Η αύξηση προήλθε κυρίως από μεγάλες συμφωνίες μεταξύ ολοκληρωμένων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου.

 Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών αναμένεται να συνεχιστεί φέτος και το 2025, λόγω περισσότερων mega deals, ανέφερε η EY.

Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξήθηκαν επίσης πέρυσι, με τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη να ενισχύονται κατά 28% στα 93,1 δισ. δολάρια.

Αλλαγή στρατηγικής

Η άνοδος των δαπανών για τη σύναψη συναλλαγών και την επέκταση των αποθεματικών σηματοδοτεί μια αλλαγή στη στρατηγική μετά από μια χρόνια εστίαση στις αποδόσεις των μετόχων έναντι της ανάπτυξης, την οποία πολλές εταιρείες είχαν χρησιμοποιήσει σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν τους επενδυτές που είχαν εγκαταλείψει τον κλάδο.

 Πέρυσι, οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου μείωσαν στο μισό τις δαπάνες για μερίσματα και πληρωμές επαναγορών μετοχών σε 28,9 δισ.δολάρια από το ρεκόρ των 57,7 δισ. δολαρίων το 2022.

Η ενοποίηση σε επίπεδο κλάδου ώθησε τη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, ενισχύοντας τις συνολικές δαπάνες των εταιρειών στα 142,3 δισ.ολάρια, 36% υψηλότερα από το 2022.

 Τα κέρδη των εταιρειών μειώθηκαν κατά 55% το 2023 στα 83,9 δισ.δολάρια, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου West Texas Intermediate (WTI), σύμφωνα με την έκθεση.

Η Chevron, ήταν ο κορυφαίος αγοραστής ακινήτων το 2023 με συνολικό κόστος απόκτησης ακινήτων 10,6 δισ. δολαρίων, σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμφωνίας 6,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά της εταιρείας εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου με έδρα το Ντένβερ PDC Energy, αναφέρει η έκθεση .

 Η Exxon Mobil ολοκλήρωσε την εξαγορά 60 δισ.δολαρίων της Pioneer Natural Resources τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Τον Οκτώβριο, η Chevron ανακοίνωσε μια συμφωνία για την αγορά του παραγωγού πετρελαίου Hess για 53 δισεκατομμύρια δολάρια. Η συμφωνία, ωστόσο, θα καθυστερήσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2025 λόγω δικαστικής διαμάχης.

 

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης