Ενέργεια

Συμφωνία BP-Ιράκ για κέρδη 50-50 από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ (Reuters)

Συμφωνία BP-Ιράκ για κέρδη 50-50 από τα κοιτάσματα του Κιρκούκ (Reuters)
Η BP έχει εκτιμήσει ότι το κοίτασμα Κιρκούκ διαθέτει περίπου 9 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου
Το Ιράκ θα μοιραστεί τα κέρδη με την BP από την ανάπτυξη των γιγαντιαίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του Κιρκούκ, δήλωσαν δύο ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι σήμερα (20/8) στο Reuters, καθώς η χώρα απομακρύνεται από τα συμβόλαια παροχής υπηρεσιών χαμηλού περιθωρίου κέρδους για να επιταχύνει την αύξηση της παραγωγής και να προσελκύσει μεγάλους δυτικούς ομίλους στις επενδύσεις.

Αρκετές μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της BP, τα τελευταία χρόνια στράφηκαν σε άλλες χώρες που προσφέρουν καλύτερους όρους, καθώς παραπονέθηκαν ότι τα παραδοσιακά συμβόλαια παροχής υπηρεσιών πετρελαίου στο Ιράκ που πλήρωναν κατ' αποκοπήν για κάθε βαρέλι πετρελαίου που παρήγαγαν μετά την επιστροφή των εξόδων, τους εμπόδιζαν να επωφεληθούν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Το Ιράκ και η BP, η οποία επιστρέφει μετά από σχεδόν πενταετή απουσία, υπέγραψαν νωρίτερα αυτό το μήνα προκαταρκτική συμφωνία για την ανάπτυξη τεσσάρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ.

Η BP έχει εκτιμήσει ότι το κοίτασμα Κιρκούκ διαθέτει περίπου 9 δισεκατομμύρια βαρέλια ανακτήσιμου πετρελαίου.

Οι δύο αξιωματούχοι του υπουργείου Πετρελαίου δήλωσαν στο Reuters ότι οι συμβάσεις με την BP για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Κιρκούκ, Bai Hasan, Jambour και Khabbaz θα βασίζονται σε ένα μοντέλο επιμερισμού των κερδών 50-50.

Το Κιρκούκ ανακαλύφθηκε το 1927 και σηματοδοτεί τη γενέτειρα της πετρελαϊκής βιομηχανίας του Ιράκ. Τα κοιτάσματά του παράγουν σήμερα περίπου 245.000 βαρέλια την ημέρα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης