Σύγκληση ομάδα εργασίας από το υπουργείο Ενέργειας της χώρας για την ασφάλεια του εφοδιασμού
Η Ουγγαρία θα μπλοκάρει τις επιστροφές χρημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στα κράτη - μέλη που έδωσαν πυρομαχικά στην Ουκρανία έως ότου το Κίεβο επιτρέψει τη διέλευση πετρελαίου από τη ρωσική Lukoil μέσω αγωγού πάνω από το έδαφός της.
Δεν πρόκειται για φήμη, αλλά για δήλωση που έκανε την Τρίτη 23 Ιουλίου ο Ούγγρος Υπουργός Εξωτερικών.
Η Σλοβακία και η Ουγγαρία δήλωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα ότι σταμάτησαν να λαμβάνουν πετρέλαιο από τη Lukoil μέσω του αγωγού Druzhba, αφού η Ουκρανία επέβαλε απαγόρευση τον περασμένο μήνα στη διέλευση πόρων από τη Lukoil στο έδαφός της.
Η Ουγγαρία έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το ρωσικό πετρέλαιο και ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να προμηθεύσει τα διυλιστήρια της χωρίς αυτό.
Σύγκληση ομάδα εργασίας από το υπουργείο Ενέργειας της Ουγγαρίας
Επίσης, σαν απάντηση το υπουργείο Ενέργειας της Ουγγαρίας συγκάλεσε ομάδα εργασίας σχετικά με την ασφάλεια του εφοδιασμού η οποία «εξέτασε τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής και πιθανά επόμενα βήματα», όπως ανέφερε το υπουργείο.
«Όσο αυτό το ζήτημα δεν επιλυθεί από την Ουκρανία, όλοι θα πρέπει να ξεχάσουν την πληρωμή των 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της αποζημίωσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) για μεταφορές όπλων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο ATV.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Το Κίεβο λέει ότι έχει μπλοκάρει το πετρέλαιο από τη Lukoil, αλλά οι συνολικές ροές δεν έχουν μειωθεί μέσω του αγωγού, ο οποίος εξυπηρετεί επίσης άλλους προμηθευτές.
Αίτημα στην ΕΕ για μεσολάβηση
Η Ουγγαρία και η Σλοβακία ζήτησαν τη Δευτέρα 22/7 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μεσολαβήσει σε διαδικασία διαβούλευσης με την Ουκρανία. Η διαδικασία θα επέτρεπε την προσφυγή στο δικαστήριο εκτός εάν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ενεργήσει εντός τριών ημερών.
Το EPF, που δημιουργήθηκε το 2021, λειτουργεί ως σύστημα επιστροφής μετρητών που παρέχει στα μέλη της ΕΕ επιστροφές χρημάτων για την αποστολή πυρομαχικών σε άλλες χώρες.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, τα κράτη - μέλη που έδωσαν όπλα στην Ουκρανία μπορούν να ζητήσουν αποζημίωση από αυτό το ταμείο. Όμως, η Ουγγαρία εμποδίζει την εκταμίευση της επόμενης δόσης των χρημάτων του EPF για περισσότερο από ένα χρόνο, επικαλούμενη διάφορα ζητήματα.
www.worldenergynews.gr