Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Shell παγώνει την παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ολλανδία

Η Shell παγώνει την παραγωγή βιοκαυσίμων στην Ολλανδία
Υπό τον Sawan, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO τον Ιανουάριο του 2023, η Shell έχει σταματήσει και πουλήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου και έχει επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες, κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
O ενεργειακός κολοσσός Shell θα διακόψει την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα εργοστάσια βιοκαυσίμων στην Ευρώπη λόγω των αδύναμων συνθηκών της αγοράς, σύμφωνα με το Reuters.

Το πάγωμα έργων που είναι σε εξέλιξη είναι γενικά κάτι σπάνιο για τις μεγάλες εταιρείες. Παρόλα αυτά, και η μεγάλη αντίπαλός της, η BP, την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι διακόπτει δύο έργα βιοκαυσίμων στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπό τον Sawan, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα CEO τον Ιανουάριο του 2023, η Shell έχει σταματήσει και πουλήσει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου, έχει αποσυρθεί από τις ευρωπαϊκές και κινεζικές αγορές ενέργειας και έχει πουλήσει διυλιστήρια προκειμένου να επικεντρωθεί στις πιο κερδοφόρες δραστηριότητες, κυρίως στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Οι μετοχές της Shell έχουν κερδίσει πάνω από 11% μέχρι στιγμής φέτος.

Το ιστορικό

Η Shell έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη του εργοστασίου των 820.000 τόνων ετησίως στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο του 2021, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει την παραγωγή μέσα στο 2025.

Το έργο αναμένεται τώρα να τεθεί σε λειτουργία προς το τέλος της δεκαετίας.

Η εγκατάσταση στο πάρκο χημικών προϊόντων στο Ρότερνταμ επρόκειτο να παράγει βιώσιμο αεροπορικό καύσιμο και ανανεώσιμο ντίζελ από απόβλητα.

Η Shell ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι μετά την απόφαση για παύση της κατασκευής, «ο αριθμός των εργολάβων θα μειωθεί στο εργοτάξιο και η δραστηριότητα θα επιβραδυνθεί, βοηθώντας στον έλεγχο του κόστους και στη βελτιστοποίηση της αλληλουχίας του έργου».

Ο αναλυτής της UBS Joshua Stone δήλωσε ότι η παύση συνάδει με τη στρατηγική της Shell να ανακατευθύνει τα κεφάλαιά της.

«Οι καθυστερήσεις τονίζουν ότι η αγορά προηγμένων βιοκαυσίμων δεν είναι εύκολη. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες τα έχουν βρει δύσκολα στον τομέα αυτό», δήλωσε ο Stone.

Η Shell θα εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο απομείωσης της αξίας του έργου και θα παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες στην τριμηνιαία ενημέρωση των συναλλαγών της την Παρασκευή, ανακοίνωσε.

«Η προσωρινή παύση της επιτόπιας κατασκευής τώρα θα μας επιτρέψει να αξιολογήσουμε τον πιο εμπορικό τρόπο προώθησης του έργου», δήλωσε ο επικεφαλής του downstream της Shell Huibert Vigeveno.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης