Ενέργεια

Άνοδος 1,6% για το πετρέλαιο -Στα 86,3 δολ. κινείται το Brent, στα 83 δολ. το αργό

Άνοδος 1,6% για το πετρέλαιο -Στα 86,3 δολ. κινείται το Brent, στα 83 δολ. το αργό

Αναμένεται άνοδο στην κατανάλωση το καλοκαίρι

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν τη Δευτέρα, βοηθούμενες από την αναμενόμενη άνοδο της καλοκαιρινής κατανάλωσης και τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+, αν και τα κέρδη περιορίστηκαν από την αύξηση της παραγωγής από άλλους και την προσοχή για πιθανή αστάθεια της αγοράς ενόψει των εκκρεμών εκλογών.
Το Brent ενισχυόταν 1,62%, στα 86,37 δολάρια το βαρέλι στις 19:36 ώρα Ελλάδας. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) ενισχύονταν κατά 1,78%, στα 82,99 δολάρια.
Και τα δύο συμβόλαια κέρδισαν περίπου 6% τον Ιούνιο, με το Brent να διαμορφώνεται πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, μια ομάδα γνωστή ως OPEC+, επέκτεινε τις περισσότερες από τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου

Αυτό οδήγησε τους αναλυτές να προβλέπουν ελλείμματα προσφοράς για το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι μεταφορές και η ζήτηση για κλιματισμό κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού απορροφούν τα αποθέματα καυσίμων.

Την Παρασκευή, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA) ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου και η ζήτηση για προϊόντα αυξήθηκαν σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο, στηρίζοντας τις τιμές.
«Οι δείκτες ζήτησης φαίνονται σταθεροί, ειδικά στην πολύ σημαντική αγορά των ΗΠΑ, και η ζήτηση αιχμής στα διυλιστήρια για αργό είναι πλέον σταθερά σταθερή και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο», γράφουν οι αναλυτές της JPMorgan.

Εν αναμονή της Fed

Οι επενδυτές θα επικεντρωθούν επίσης στις παρατηρήσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Jerome Powell την Τρίτη, ακολουθούμενα από τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση πολιτικής της Fed την Τετάρτη και τα στοιχεία για τις μισθοδοσίες εκτός των αγροτικών προϊόντων των ΗΠΑ που αναμένονται την Παρασκευή.
Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed και οι αυξανόμενες πολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη και μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου διατήρησαν επίσης ένα κατώτατο όριο στις τιμές, ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής της IG, Tony Sycamore.

Οι traders παρακολουθούν επίσης τις επιπτώσεις που έχουν οι τυφώνες στην παραγωγή και κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αμερική. Η εποχή των τυφώνων στον Ατλαντικό ξεκίνησε με τον τυφώνα Beryl την Κυριακή.
«Αυξημένη αστάθεια αναμένεται στις ευρύτερες αγορές αυτή την εβδομάδα, καθώς οι εκλογές κυριαρχούν στην ατζέντα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στις ΗΠΑ οι ανησυχίες για την καταλληλότητα του Προέδρου Biden για το αξίωμα, πόσο μάλλον για την επανεκλογή του, κυριαρχούν στις ειδήσεις», δήλωσε η αναλυτής της Panmure Gordon, Ashley Kelty. .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης