Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο τραπέζι μπαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - Τι συζητούν ΡΑΑΕΥ και ΕΣΠΕΝ

Στο τραπέζι μπαίνουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές - Τι συζητούν ΡΑΑΕΥ και ΕΣΠΕΝ

Διαχωρισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών από όσους έχουν αδυναμία επιδιώκει η Ρυθμιστική Αρχή

 

Λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους προμηθευτές ρεύματος είναι αποφασισμένη να βρει η ΡΑΑΕΥ. Στη σημερινή συνάντηση που θα πραγματοποιήσει με τον ΕΣΠΕΝ που εκπροσωπεί τους προμηθευτές, αναμένεται να ακούσει τις προτάσεις τους, που δημοσιεύθηκαν και στην σχετική διαβούλευση για την αναθεώρηση του άρθρου 42 του Κώδικα Προμήθειας, αλλά και να συζητηθούν πιθανές λύσεις.

Σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται σε 2,4 δισ. ευρώ και κυρίως αποτελούνται από παλιές οφειλές. Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν πληροφορίες ότι μειώθηκαν από πέρσι τον Αύγουστο που ήταν συνολικά 2,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, οι προμηθευτές ενέργειας υποστηρίζουν ότι το νέο πλαίσιο που έχει προταθεί για την αναθεώρηση του άρθρου 42, δεν εμποδίζει τον ενεργειακό τουρισμό, αλλά αντίθετα, επιτρέπει στους καταναλωτές να αλλάζουν μέχρι τρεις προμηθευτές αφήνοντας χρέη.

Η ΡΑΑΕΥ συμμερίζεται, κατά πληροφορίες, αυτόν τον προβληματισμό και εστιάζει στην πρότασή της, που πρόκειται να καταθέσει στο υπουργείο Ενέργειας, στο να ξεχωρίζει όσους λειτουργούν σαν στρατηγικοί κακοπληρωτές από όσους έχουν πραγματικά αδυναμία πληρωμών και να αντιμετωπίζονται διαφορετικά.

Οι κακοπληρωτές δεν είναι όσοι έχουν αδυναμία πληρωμών

Σύμφωνα με τον ΕΣΠΕΝ όσοι έχουν αδυναμία πληρωμής, επιδιώκουν να διακανονίσουν τις οφειλές τους, ενώ όσοι εξαφανίζονται αφήνοντας χρέη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Επίσης, ο ΕΣΠΕΝ, θεωρεί ότι οι αλλαγές που έχουν τεθεί στη σχετική διαβούλευση δεν εξασφαλίζουν μείωση του ενεργειακού τουρισμού και αντίθετα δημιουργούν κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Σημειώνεται ότι ήδη έχει πραγματοποιηθεί η διαβούλευση της Ρυθμιστικής Αρχής για την αναθεώρηση του Κώδικα Προμήθειας, και ειδικότερα του άρθρου 42, για τη διαμόρφωση νέου πλαισίου αλλαγής προμηθευτή. Ενώ η παρουσίαση των προτεινόμενων αλλαγών έχει γίνει εδώ και ένα περίπου χρόνο, ακόμη δεν έχει προχωρήσει, και αναμένεται η αναθεώρηση του Κώδικα Πορμήθειας να γίνει το φθινόπωρο.

Υπενθυμίζεται ότι η ανάγκη για αλλαγή του άρθρου 42 έχει δημιουργηθεί εδώ και περίπου μια τριετία, όταν κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η ρύθμιση για την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές.
Έκτοτε στον Κώδικα Προμήθειας ουσιαστικά δεν υφίσταται περιορισμός στις μετακινήσεις των καταναλωτών που αφήνουν «φέσια», μετακινούμενοι από τον έναν πάροχο σε άλλον και η μοναδική λύση για τις εταιρείες είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η οποία ωστόσο είναι χρονοβόρα, γι΄ αυτό και συνήθως δεν ακολουθείται.

Σήμανση στην πλατφόρμα «Θαλής»

Παράλληλα, η κυβέρνηση προωθεί και τη σήμανση των κακοπληρωτών (debt flagging) στην πλατφόρμα «Θαλής» του ΔΕΔΔΗΕ, ωστόσο οι πάροχοι δεν θα μπορούν να εκδίδουν εντολές για αποκοπές ρεύματος σε παλιούς πελάτες τους με χρέη.
Η άποψη του ΕΣΠΕΝ είναι ότι το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν θα επιλυθεί από το νέο πλαίσιο αλλαγής που έχει προταθεί στη δημόσια διαβούλευση και ζητά ο προηγούμενος πάροχος να έχει δυνατότητα αποκοπής του ρεύματος του καταναλωτή που έχει οφειλές σε αυτόν. Η δυνατότητα αυτή προτείνουν να συνδυάζεται με τη θέσπιση ενός ευνοϊκού και τυποποιημένου διακανονισμού προς τους πελάτες τους που έχουν αποχωρήσει αφήνοντας ληξιπρόθεσμες οφειλές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης