Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω Fed - Στα 84,8 δολ. το brent, στα 81,14 δολ. το αργό

Άνοδος για το πετρέλαιο λόγω Fed - Στα 84,8 δολ. το brent, στα 81,14 δολ. το αργό

Μειώθηκε η παραγωγή των διυλιστηρίων στη Κίνα

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη λόγω επιφυλακτικών αλλά θετικών σχολίων από υπεύθυνο χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης σχετικά με το μέλλον των μειώσεων των επιτοκίων και τις προσδοκίες για μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent ενισχύονταν κατά 0,8% στα 84,8 δολάρια το βαρέλι έως τις 19:05 π.μ. και το αμερικανικό αργό σημείωνε άνοδο 1,08% στα 81,22 δολ. το βαρέλι
Και οι δύο δείκτες κέρδισαν περίπου 2% τη Δευτέρα, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο. Ο παγκόσμιος δείκτης του Brent έχει αναρριχηθεί από το κλείσιμο των 77,52 δολαρίων στις αρχές Ιουνίου, αν και παραμένει εκτός των κορυφών του στα 90 δολάρια στα μέσα Απριλίου.

Οι τιμές αύξησαν τα κέρδη την Τρίτη αφού ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Αρνήθηκε να πει πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.
«Νομίζω ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε όταν ρωτήθηκε εάν η Fed θα μπορούσε να δει μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς. Μια περικοπή θα εξαρτηθεί από μελλοντικά δεδομένα, είπε επίσης.

Από την πλευρά της προσφοράς, η αγορά παρακολουθεί τα στοιχεία των αποθεμάτων των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα ως βασικό δείκτη για το εάν η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται κατά τη θερινή περίοδο οδήγησης.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αναμένεται να έχουν μειωθεί κατά 2,3 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου θα δημοσιεύσει την τελευταία του έκθεση για τα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ στις 4:30 μ.μ. Η EDT, ακολουθούμενη από κυβερνητικά στοιχεία στις 11:00 π.μ. EDT της Πέμπτης, καθυστέρησε μία ημέρα λόγω της αργίας του Ιουνίου.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι αναλυτές παρέμειναν αισιόδοξοι σχετικά με τον αντίκτυπο στις τιμές μιας παράτασης των περικοπών της προσφοράς από τον όμιλο ΟΠΕΚ + στο εγγύς μέλλον.
«Οι τελευταίες οδηγίες που παρέχονται από τον ΟΠΕΚ+, καθώς και οι αμετάβλητες προοπτικές ανάπτυξης της ζήτησης κατά 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σηματοδοτούν στασιμότητα στην αύξηση της προσφοράς πετρελαίου για το 2024 και προφανή καθοδικό κίνδυνο για την παραγωγή το 2025», δήλωσε ο Patricio Valdivieso, αντιπρόεδρος της Rystad Energy.
«Είναι δύσκολο να παραμείνουμε πλήρως ανοδικοί όταν η παγκόσμια αύξηση της προσφοράς πετρελαίου φαίνεται αποδεκατισμένη», πρόσθεσε.

Μια επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους προκάλεσε μεγάλη φωτιά σε δεξαμενή καυσίμων σε τερματικό σταθμό πετρελαίου στο νότιο λιμάνι της Ρωσίας στο Αζόφ, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους και πηγή ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.
Το λιμάνι του Αζόφ διαθέτει δύο τερματικούς σταθμούς προϊόντων πετρελαίου που διακινούσε συνολικά περίπου 220.000 τόνους καυσίμων για εξαγωγή κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου.
Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις στο συγκρότημα διύλισης πετρελαίου της Ρωσίας αποτελούν απειλή για τη φυσική παγκόσμια προσφορά, καθώς και ενισχύουν το ασφάλιστρο κινδύνου που τιμάται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού.
Στην Κίνα, η παραγωγή διυλιστηρίων πετρελαίου τον Μάιο υποχώρησε 1,8% από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας τη Δευτέρα, καθώς τα διυλιστήρια ανέλαβαν προγραμματισμένα περιθώρια συντήρησης και επεξεργασίας που πιέστηκαν από την αύξηση του κόστους του αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης