Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Montel: Η Ευρώπη θα πρέπει να θωρακίσει το ηλεκτρικό της δίκτυο

Montel: Η Ευρώπη θα πρέπει να θωρακίσει το ηλεκτρικό της δίκτυο
Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις ετήσιες επενδύσεις της στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 25 χρόνια εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο των μελλοντικών περιορισμών στο ηλεκτρικό της δίκτυο εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης ενέργειας και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και, ως εκ τούτου, πρέπει να καταστήσει τα περιφερειακά δίκτυα χαμηλής τάσης πιο αποδοτικά για να υποστηρίξουν το δίκτυο υψηλής τάσης, δήλωσαν ειδικοί στο Montel.

«Πρέπει να οχυρώσουμε τα δίκτυα, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης, καθώς αυτό θα αποφέρει ευρεία οφέλη», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin στο Montel.

Μέχρι τώρα, η προτεραιότητα της ενίσχυσης του δικτύου υψηλής τάσης που διαχειρίζονται οι εθνικοί είχε δοθεί σε βάρος των δικτύων χαμηλής και μέσης τάσης, δήλωσε ο Leonhard Birnbaum, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας Eon και πρόεδρος της Eurelectric σε συνέδριο που διοργάνωσε η τελευταία στην Αθήνα.  

«Έχουμε δει βελτιώσεις στα δίκτυα υψηλής τάσης. Το δίκτυο μέσης τάσης αντίθετα χρειάζεται περισσότερο ενίσχυση», συμπλήρωσε ο Birnbaum.

Με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη να αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% έως το 2030, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι περιορισμοί του δικτύου ήταν εμφανείς και χρειάζονταν περισσότερες επενδύσεις, δήλωσε ο Davide Tabarelli, πρόεδρος του think tank Nomisma Energia.

Η Ευρώπη πρέπει να διπλασιάσει τις ετήσιες επενδύσεις της στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας τα επόμενα 25 χρόνια εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης, αλλιώς κινδυνεύει να χάσει τους στόχους της για την απαλλαγή από τον άνθρακα, δήλωσε τον περασμένο μήνα η Eurelectric.

Ζητήματα συμφόρησης

Τα σημεία συμφόρησης στα δίκτυα χαμηλής προς υψηλή τάση αποτελούν σοβαρό ζήτημα, δήλωσαν στο Montel οι ειδικοί του κλάδου.

Η Eon συνέδεσε το πρώτο εκατομμύριο μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Γερμανία στο δίκτυό της σε 15 χρόνια, ενώ άλλα τρία εκατομμύρια προβλέπεται να συνδεθούν μέχρι το 2030, είπε ο Birnbaum.

Ο ίδιος δήλωσε μάλιστα ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χωρίς την αναβάθμιση των περιφερειακών δικτύων είχε προκαλέσει συμφόρηση «και τώρα είναι ζωτικής σημασίας να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα. Με όλα τα συνδεδεμένα πάνελ στις στέγες και τις αντλίες θερμότητας, πρέπει τώρα να ψηφιοποιήσουμε τα δίκτυα μέσης και χαμηλής τάσης».

Η αποτυχία να το πράξει αυτό η Γερμανία αλλά και η Ευρώπη συνολικά θα ήταν «σαν να κατασκευάζουμε τρένα χωρίς να επενδύουμε σε ράγες υψηλής ταχύτητας. Δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Henning Gloystein, διευθυντής ενέργειας, κλίματος και πόρων στην Eurasia Group.

Η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό σύστημα σημαίνει ότι το δίκτυο χρειάζεται «ευελιξία και ψηφιακές λύσεις για να γίνει η διανομή πιο αποτελεσματική», δήλωσε ο Francesco Sassi, αναλυτής της δεξαμενής σκέψης RIE, προσθέτοντας ότι οι DSOs είχαν βασικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα τοπικά συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας να ενσωματωθούν σε ένα ευρύτερο σύστημα που τροφοδοτείται από πολλαπλές πηγές ενέργειας.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης