Ενέργεια

Ανεβασμένη ζήτηση για τις 10 κορυφαίες γεωτρήσεις ανοικτής θαλάσσης

Ανεβασμένη ζήτηση για τις 10 κορυφαίες γεωτρήσεις ανοικτής θαλάσσης

Ο αριθμός των εξεδρών που λειτουργούσαν αυξήθηκε κατά 33 σε σχέση με το 2023 - Κυρίαρχα μέρη του πλανήτη σε Jackups και γεωτρύπανα (offshore-mag)

Ο παγκόσμιος στόλος υπεράκτιων εξέδρων γεώτρησης με jackups, semisubs και drillships παρέμεινε ενεργός το 2023, επιστρέφοντας περισσότερες εξέδρες στη δουλειά και παραδίδοντας πολλές που είχαν καθυστερήσει να κατασκευαστούν την περίοδο της παρατεταμένης ύφεσης.

Σύμφωνα με το offshore-mag.com, κατά τη διάρκεια του έτους, η China Oilfield Services Ltd. (COSL) επέκτεινε τον στόλο της και διατήρησε τον τίτλο του μεγαλύτερου εργολάβου εξέδρας από την άποψη του μεγέθους του στόλου των γεωτρύπανων με διαχείριση με 67 μονάδες.

Εκτός από την παραίτηση από τη διαχείριση μερικών μη ιδιόκτητων μονάδων και την ανάληψη της διαχείρισης μιας άλλης, η COSL απέκτησε επίσης 4 νέας κατασκευής jackups που είχαν αποκλειστεί στη Dalian Shipbuilding για μια αναφερόμενη τιμή 446 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα 4 σχεδιαστικά jackup Friede & Goldman JU-2000E (τώρα γνωστά ως Hai Yang Shi You 945, Hai Yang Shi You 946, Hai Yang Shi You 947 και Hai Yang Shi You 948) είχαν αρχικά παραγγελθεί από τη Seadrill το 2013.

Ωστόσο, οι κατασκευαστικές συμβάσεις καταγγέλθηκαν το 2018 και το 2019.

Ολοκληρώνοντας τις 3 πρώτες θέσεις, η Valaris και η Advanced Energy Systems (ADES) άλλαξαν θέσεις στην κατάταξη.

Η Valaris πέφτει κατά μία μονάδα (στις 45), να τη διολισθαίνει στην 3η θέση και η ADES μετακινείται στη 2η θέση αφού αύξησε το μέγεθος του διαχειριζόμενου στόλου της κατά ένα σε 46.

Η εξέδρα Admarine 11 (πρώην Valaris 54) είναι η εξέδρα που άλλαξε το μέγεθος του στόλου για κάθε έναν από αυτούς τους εργολάβους.

Ενώ η Valaris συμφώνησε να πουλήσει αυτό το γεωτρύπανο στην ADES το 2022, η συναλλαγή έκλεισε το 2023, αφού η εξέδρα ολοκλήρωσε τη σύμβαση που ήταν σε εξέλιξη τη στιγμή της συμφωνίας με την ADES.

Η Seadrill έχει θεσπίσει μια σειρά από ρυθμίσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ο ανάδοχος της εξέδρας να έχει πολλές εξέδρες που διαχειρίζονται άλλες εταιρείες.

Από τα τέλη του 2023, η εταιρεία κατείχε 19 εξέδρες εκ των οποίων οι 3 είναι μισθωμένες στην κοινοπραξία GulfDrill (JV).

Η Sonadrill JV διαχειρίζεται τη Seadrill και διαθέτει επίσης 2 εξέδρες που ανήκουν στον συνεργάτη Sonangol.

Επιπλέον, το τρυπάνι Capella Seadrill διαχειρίζεται η Vantage Drilling και το γεωτρύπανο Vela διαχειρίζεται η Diamond Offshore.

Το γεωτρύπανο West Auriga διαχειριζόταν η Diamond στα τέλη του περασμένου έτους, αλλά έκτοτε έχει μεταβεί στη διαχείριση Seadrill.

Εν τω μεταξύ, η διαχείριση των Capella και Vela θα παραδοθεί στη Seadrill μετά την ολοκλήρωση των αντίστοιχων ναυλώσεων τους.

ΠΙΝΑΚΑΣ_15.png

Η παγκόσμια ζήτηση αυξάνεται

Σύμφωνα με δεδομένα από το εργαλείο ανάλυσης RigLogix της Westwood, το μέγεθος του παγκόσμιου στόλου υπεράκτιων εξέδρας έκλεισε το 2023 σε 728 jackups, semisubs και drillships, μειωμένο κατά μία εξέδρα από το τέλος του 2022.

Ο αριθμός των εξεδρών που λειτουργούσαν ενεργά στα τέλη του 2023 αυξήθηκε κατά 33 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι 10 μεγαλύτεροι μάνατζερς έλεγχαν το 56% των μονάδων εργασίας παγκοσμίως.

Επιπλέον, ο αριθμός των υπεράκτιων εξεδρών υπό κατασκευή μειώθηκε κατά 9 και ο αριθμός των άλλων εξεδρών (στοιβαγμένες εξέδρες και εξέδρες σε ναυπηγεία), μειώθηκε κατά 25.

Από τις υπό κατασκευή εξέδρες, μόνο το 11% διαχειρίζονται οι 10 κορυφαίοι μάνατζερς.

Οι 9 εξέδρες που παραδόθηκαν το 2023 (6 jackups και 3 drillships) διαχειρίζονται ένας από τους 10 μεγαλύτερους διαχειριστές.

7 από αυτά τα 9 έχουν εξασφαλίσει εργασία.

Τα 2 γεωτρύπανα που παραδόθηκαν το 2023 και δεν έχουν ακόμη δουλειά είναι τα γεωτρύπανα υπερβαθύων υδάτων Valaris DS-13 και Valaris DS-14.

Αμφότερα βρίσκονται (επί του παρόντος) στα Κανάρια Νησιά και θα πρέπει να επανενεργοποιηθούν κατά την εξασφάλιση της εργασίας.

Το περασμένο έτος (2023) έκλεισε με 9 περισσότερα drillships, 3 περισσότερα semisubs και 21 περισσότερα jackup σε σχέση με το τέλος του 2022.

 

Περιοχές με μεγαλύτερη ζήτηση

Η Μέση Ανατολή ήταν ο κύριος παράγοντας της διψήφιας αύξησης της ζήτησης jackup, αυξάνοντας από 138 σε 170 καθώς η περιοχή προσπάθησε να στηρίξει πρωτοβουλίες παραγωγής.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη πτώση στη ζήτηση jackup ήταν η Ασία-Ειρηνικός, (πτώση 6) και η Βόρεια Θάλασσα (4).

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει βιώσει μια συνεχή πτώση της ζήτησης τόσο για jackups όσο και για semisubs, εν μέρει ως απάντηση στην εισφορά για τα ενεργειακά κέρδη.


Το Top 10 κυριαρχεί σε πολλές περιοχές

Όσον αφορά την περιοχή, οι 10 κορυφαίοι εργολάβοι συνεχίζουν να κυριαρχούν στον Κόλπο του Μεξικού των ΗΠΑ, τη Βόρεια Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή, με περισσότερους από τους μισούς συνολικούς στόλους που διαχειρίζεται αυτός ο όμιλος.

Η Δυτική Αφρική είναι λίγο κάτω από το μισό στο 49%.

Η περιοχή όπου το top 10 είχε την ισχυρότερη παρουσία στα τέλη του 2023 ήταν ο Κόλπος του Μεξικού των ΗΠΑ με 81%, με την Enterprise Offshore να διαχειρίζεται τις περισσότερες εξέδρες με 15.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της Enterprise είναι στοιβαγμένο και δεν διατίθεται στην αγορά για εργασία αυτή τη φορά.

Η Transocean έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο στην περιοχή, αλλά διαθέτει τις περισσότερες εξέδρες που λειτουργούν.

Η Μέση Ανατολή είναι η μεγαλύτερη περιοχή όσον αφορά την προμήθεια γεωτρύπανων (οι 10 κορυφαίες αποτελούν το 63%).

Ο αριθμός των εργολάβων που εδρεύουν στη Μέση Ανατολή και ο αριθμός των πλατφορμών τους αυξάνεται τα τελευταία χρόνια καθώς τοπικοί εργολάβοι κατασκευάζουν τους στόλους τους.

Οι ADES και ADNOC είναι οι μεγαλύτερες με διαφορά (43 και 35 εξέδρες αντίστοιχα).

Από τα 6 jackup που παραδόθηκαν πέρυσι, 2 πήγαν στην ADNOC Drilling και 1στην ARO Drilling. Τα άλλα 3 ήταν για την COSL.

Ακόμη και με τη μείωση της ζήτησης στην περιοχή της Βόρειας Θάλασσας και τις επακόλουθες μετακινήσεις γεωτρύπανων σε άλλες περιοχές, οι 10 κορυφαίοι εργολάβοι εξακολουθούσαν να αντιστοιχούν στο 59% του συνολικού στόλου στην περιοχή στα τέλη του περασμένου έτους, με τη Noble και τη Valaris να διαχειρίζονται 11 εξέδρες.


Δυτική Αφρική και Ασία-Ειρηνικός

Στη Δυτική Αφρική, η Shelf Drilling διαχειρίζεται τις περισσότερες εξέδρες (6), ακολουθούμενη από τη Valaris και τη Noble η καθεμία με 5.

Στην Ασία-Ειρηνικό, που αποτελείται από την Άπω Ανατολή, τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία και την Αυστραλία, η COSL είναι ο μεγαλύτερος παίκτης, διαχειριζόμενος 51 μονάδες.

Σχεδόν όλα τα γεωτρύπανα της COSL στην περιοχή είναι συγκεντρωμένα στην Κίνα. Τα υπόλοιπα βρίσκονται στην Ινδονησία και τη Μαλαισία.

 

Λατινική Αμερική

Όσον αφορά στη Λατινική Αμερική, οι 10 κορυφαίες χώρες διαχειρίστηκαν μόνο το 29% των εξέδρων στην περιοχή, με τριπλή ισοπαλία σε επτά εξέδρες το καθένα για τις Valaris, Noble και Borr Drilling.

Ο στόλος της Noble είναι κυρίως συγκεντρωμένος στη Γουιάνα, όπου είχε 4 γεωτρύπανα που λειτουργούσαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Επιπλέον, ένα ημιυπόγειο δούλευε ανοιχτά της Κολομβίας και ένα γεωτρύπανο ανοιχτά του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, ενώ ένα δεύτερο ημιυπόγειο βρισκόταν στα ανοιχτά του κράτους της Καραϊβικής, ενώ προετοιμαζόταν για την εκστρατεία του στις αρχές του 2024 στα ανοιχτά του Σουρινάμ.

Για το Borr, και τα 7 jackups,της στη Λατινική Αμερική εργάζονταν στο εξωτερικό του Μεξικού.

Εν τω μεταξύ, ο Valaris είχε 4 γεωτρύπανα που εργάζονταν έξω από τη Βραζιλία, ένα jackup από το Μεξικό και 2 από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

Στην αγορά της Λατινικής Αμερικής, υπάρχουν αρκετοί τοπικοί εργολάβοι που είναι σημαντικοί παίκτες σε κάθε χώρα.

Στη Βραζιλία, η Constellation Oil Services με 7 εξέδρες και η Foresea με 6 είναι οι μεγαλύτεροι διαχειριστές στη χώρα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία από τη λίστα των 10 κορυφαίων είναι η Transocean, η οποία είχε πέντε εξέδρες στη Βραζιλία στα τέλη του 2023.

Στο Μεξικό, η τοπική εργολάβος Perforadora Central και η κορυφαία 10 εταιρεία Borr ισοβαθμούν με επτά μονάδες η κάθε μία, ακολουθούμενη από την τοπική παίκτρια Perforadora Mexico με 5 εξέδρες.

Εντός της Λατινικής Αμερικής, υπάρχει έντονη προτίμηση για συνεργασία με τοπικές οντότητες, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις διεθνείς εταιρείες να αναπτύξουν την παρουσία τους. Ωστόσο, η αυξημένη ζήτηση στην περιοχή ήταν μια ευκαιρία για πρόσθετες διεθνείς εξέδρες να εγκατασταθούν.


Ενδεχόμενο ανακατατάξεων στο Top 10 για το 2024

Η Westwood προβλέπει για το τέλος του έτους 2024 πτώση στον αριθμό των σκαφών υπό κατασκευή, με ορισμένες παραδόσεις να αναμένονται και να μην προστίθενται νέες παραγγελίες στον αριθμό.

Οι εργολάβοι εξέδρας είναι επί του παρόντος περισσότερο εστιασμένοι στην επιλεκτική απόκτηση περιουσιακών στοιχείων παρά σε συγχωνεύσεις πλήρους εταιρειών.

Επομένως η λίστα των Top 10 το επόμενο έτος είναι πιθανό να εμφανίσει περισσότερες αλλαγές θέσεων από ό,τι τα ονόματα που μετακινούνται ή φεύγουν.


Εκτιμήσεις για Jackups, γεωτρύπανα και floater

Όσον αφορά τον αριθμό των γεωτρύπανων εργασίας, ο αριθμός των γεωτρύπανων θα πρέπει να αυξηθεί καθώς ορισμένες εξέδρες ολοκληρώνουν τις επανενεργοποιήσεις τους ή τις τελικές κατασκευαστικές τους δραστηριότητες και ξεκινούν θέσεις εργασίας που είχαν προηγουμένως ανατεθεί.

Πρόσθετες εργασίες αναμένεται να προκύψουν το 2025.

Τα Jackups μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κάποια βραχυπρόθεσμη απαλότητα, με τη Saudi Aramco να αναστείλει τις 20-25 μονάδες έως και ένα χρόνο.

Όσον αφορά στις περιοχές, η Λατινική Αμερική και η Δυτική Αφρική αναμένεται να αυξήσουν τον αριθμό των floater, ενώ η Μέση Ανατολή θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μοχλός της ζήτησης jackup, παρά τις αναστολές της Saudi Aramco.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης