Ενέργεια

Τι θα πληρώσει ο κάθε προμηθευτής για τα υπερέσοδα

Τι θα πληρώσει ο κάθε προμηθευτής για τα υπερέσοδα

Το βάρος στη ΔΕΗ που έχει λάβει όμως προβλέψεις

Eκτός φορολόγησης υπερεσόδων μένουν οι δύο από τους τέσσερις καθετοποιημένους παρόχους  ηλεκτρικής ενέργειας και συγκεκριμένα η Elpedison και η Ηρων, ενώ με μικρότερα ποσά κάτω των 5 εκατ. ευρώ επιβαρύνονται οι Mytilineos και η ΝRG του ομίλου Βαρδινογιάννη.

Εντύπωση δε προκαλεί το γεγονός ότι ο μεγαλύτερος οφειλέτης μετά τη ΔΕΗ είναι τα EΛΤΑ με μερίδιο αγοράς κάτω του 1%,  τα οποία θα πρέπει να καταβάλουν λίγο λιγότερα από 11 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τελική λίστα του ποσού που αντιστοιχεί σε φόρο υπερεσόδων για την περίοδο Αύγουστος 2022- Δεκέμβριος 2023, ο μεγαλύτερος οφειλέτης είναι η ΔΕΗ με λίγο πάνω από 190 εκατ. ευρώ.

Η επιχείρηση θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχει εγγράψει στις οικονομικές καταστάσεις του 2023 πρόβλεψη για 200 εκατ. ευρώ.

Ο επόμενος μεγάλος οφειλέτης είναι τα ΕΛΤΑ με ποσό κοντά στα 11 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η ΕΠΑ Αττικής με ένα ποσό λίγο πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.

Ο αμέσως επόμενος με μεγάλη όμως διαφορά, είναι η NRG με ποσό λίγο κάτω από τα 5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η Mytilneos με ένα ποσό κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

Με ποσό άνω του 1 εκατ. θα φορολογηθεί η Solarenergy , με ένα μικρότερο ποσό της τάξης των 278 χιλιάδων η Eunice και ένα ακόμη μικρότερο κοντά στις 37 χιλιάδες η Volton.  Mηδενικό φόρο θα καταβάλλουν μεγάλες εταιρίες του κλάδου, όπως η Elpedison και η Ηρων, μεσαίες εταιρίες όπως η Zeniθ όπως και οι υπόλοιπες μικρές εταιρίες. Το συνολικό ποσό που θα αντλήσει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε 258 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΝ θα αρχίσει να στέλνει τις σχετικές ενημερώσεις στους παρόχους μέσα στην εβδομάδα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα κλείσει μια εκκρεμότητα που σέρνεται πάνω από 1, 5 χρόνο.

Σύμφωνα με την σχετική υπουργική απόφαση, το δημόσιο θα εισπράξει αρχικά από τις εταιρίες προμήθειας το 60% του αναλογούντος ποσού, ενώ το υπόλοιπο 40% θα εισπραχθεί  οι εταιρίες προμήθειας αφού ολοκληρωθεί και ο έλεγχος των στοιχείων που έχουν δώσει οι πάροχοι από ορκωτούς λογιστές.

Το ποσό που θα συγκεντρωθεί δεν θα κατευθυνθεί στο ΤΕΜ όπως αρχικά προβλεπόταν αλλά θα διατεθεί για την αποπληρωμή μέρους των ανεξόφλητων οφειλών των ΔΕΥΑ προς τη ΔΕΗ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης