Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ:Σε 25 χρόνια η απόσβεση του κόστους των 2,4 δις. ευρώ του Great Sea Interconnector

ΑΔΜΗΕ:Σε 25 χρόνια η απόσβεση του κόστους των 2,4 δις. ευρώ του Great Sea Interconnector

Tι προτείνει ο ΑΔΜΗΕ για την κάλυψη γεωπολιτικού ρίσκου

 

Η κάλυψη του γεωπολιτικού ρίσκου σε ότι αφορά την κατασκευή ή όχι του καλωδίου που θα συνδέει την Κρήτη με την Κύπρο, δηλαδή του Great Sea Interconnector, όπως ονόμασε τη διασύνδεση ο ΑΔΜΗΕ αφού ανέβαλε το ρόλο του project promoter, αναδεικνύεται ως το κύριο ζητούμενο από την πλευρά του Έλληνα Διαχειριστή στο πλαίσιο των εν εξελίξει συζητήσεων για τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας εσόδου του έργου.

Ο ΑΔΜΗΕ παρέδωσε την Παρασκευή 19 Απριλίου στις ρυθμιστικές αρχές ενέργειας της Ελλάδας και της Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) την πρόταση του για τη μεθοδολογία εσόδου του έργου ζητώντας μάλιστα να είναι κοινή από τις δυο Αρχές. Υπενθυμίζεται ότι από τη μεθοδολογία που θα εγκριθεί, εξαρτώνται τα κόστη που θα συμπεριληφθούν ώστε να προκύψει το WACC και κατ΄ επέκταση να προσδιοριστούν τα τέλη χρήσης δικτύου που θα πληρώνουν οι Έλληνες και οι Κύπριοι καταναλωτές κατ΄ αναλογία 37% - 63% (έχει ήδη συμφωνηθεί) ώστε να αποπληρωθεί το έργο.

Με την πρόταση του ο ΑΔΜΗΕ ζητεί η απόσβεση του έργου, το συνολικό κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 2,4 δις ευρώ, να γίνει σε 25 χρόνια. Επίσης ζητεί να προβλεφθεί ότι εφόσον επιτύχει εξοικονομήσεις στα λειτουργικά έξοδα του έργου που θα έχουν εγκριθεί, αυτές να μην οδηγούν σε μείωση του εσόδου καθώς και να προβλεφθεί το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου.
Με άλλα λόγια ζητεί στην περίπτωση που σε κάποια χρονική στιγμή το έργο παγώσει για λόγους ανωτέρας βίας, το κόστος που θα έχει καταβληθεί να βαρύνει τους καταναλωτές των δυο χωρών. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο να συμπεριλάβει στο κόστος και ασφάλιστρα έναντι του γεωπολιτικού κινδύνου, κάτι το οποίο έχει απορριφθεί ήδη από τον ACER καθώς κρίθηκε ότι θα αύξανε υπερβολικά το κόστος του έργου.

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη

Το όλο θέμα συζητήθηκε σε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δυο ρυθμιστικών αρχών τη Δευτέρα 22 Απριλίου, ενώ και την Παρασκευή 26 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη όλων των εμπλεκομένων, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της DG Energy, η οποία έχει δεχθεί οχλήσεις από την γαλλική Nexans. Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει αναθέσει στη γαλλική εταιρία την κατασκευή του καλωδίου και η σχετική συμφωνία έχει ενεργοποιηθεί από τις αρχές του 2024.

Φαίνεται λοιπόν, ότι Nexans πιέζει για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ότι αφορά τη μεθοδολογία εσόδου του έργου, καθώς από αυτή εξαρτάται η χρηματοδότηση του από τις τράπεζες και βεβαίως οι πληρωμές που θα λάβει η ίδια. Μάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες εντός των ημερών ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να καταβάλει στην Nexans μια δεύτερη δόση προκαταβολής, ύψους περίπου 100 εκατ ευρώ.

Ναι από την ΡΑΑΕΥ αλλά με τροποποίησεις

Όπως όλα δείχνουν και με βάση την τοποθέτηση της στην τηλεδιάσκεψη με την Κομισιόν, η ελληνική Ρυθμιστική Αρχή θα προχωρήσει μεν στην έγκριση της μεθοδολογίας εσόδων της διασύνδεσης που εισηγείται ο ΑΔΜΗΕ αλλά με κάποιες τροποποιήσεις, που θα φέρνουν τη συγκεκριμένη μεθοδολογία πιο κοντά σε αυτή που ισχύει για τα εθνικά έργα του Διαχειριστή. Αυτό σημαίνει ότι η απόσβεση του έργου δεν θα γίνει σε 25 αλλά σε 35 χρόνια, ενώ δεν φαίνεται ότι θα εγκριθεί το αίτημα που αφορά τα λειτουργικά έξοδα. Ωστόσο η ΡΑΑΕΥ εκτιμάται ότι θα εγκρίνει ως μέρος του κόστους του έργου το γεωπολιτικό ρίσκο όπως ζητά ο ΑΔΜΗΕ, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο να ζητηθεί με υπόμνημα από την Κομισιόν μέρος του κόστους αυτού να καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ που θα συνεδριάσει την Παρασκευή 10 Μαΐου.

Πάντως από την πλευρά τους οι κυπριακή αρχή Ενέργειας (ΡΑΕΚ) εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένη, δεδομένου άλλωστε ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόστους του έργου θα αποπληρωθεί από την κυπριακή πλευρά αφού στην κατανομή των εσόδων έχει συμφωνηθεί το 37% να αφορά την ελληνική και το 63% την κυπριακή πλευρά.
Μάλιστα η ΡΑΕΚ που υποστηρίζει ότι έχει ήδη εγκριθεί μεθοδολογία εσόδου του έργου υπό το προηγούμενο καθεστώς ως Euroasia έχει ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ αναλυτικά στοιχεία για τη συμφωνία του με τη Nexans, για τις υποχρεώσεις του όπως προκύπτουν από αυτή τη συμφωνία αλλά και για τις δανειοδοτήσεις που λαμβάνει ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις του προς τη γαλλική εταιρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης